Arhiva uredi

Ovako? Ili si mislio nešto drugo? (da znam korigirati) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:56, 13 ožujak-март 2014 (CET)

Da znaš da je i meni to u nekom trenutku palo na pamet, ali eto nikako nisam isprobao. Hvala! --Igor Windsor (razgovor) 13:33, 16 ožujak-март 2014 (CET)

Administratori uredi

Nisu nama veliki problem neaktivni administratori već su problem neaktivne birokrate kao Pokrajac i Dcabrilo. [1] Ovde sam pokrenuo glasanje za skidanje prava neaktivnom birokrati Dcabrilu. Birokrate su nam potrebne jer takvi korisnici mogu da unapređuju druge korisnike. --Kolega2357 Razgovor 14:03, 17 ožujak-март 2014 (CET)

Okus trešanja uredi

Premjestio sam članak na perzijski naslov jer tako je ranije savjetovao Edgar. Što se tiče one uklonjene rečenice iz uvoda, evo zašto:

In addition to his domestic detractors and foreign admirers, there is a third circle of commentators complicating our grasp of Kiarostami's cinema even more. Because the officials of the Islamic Republic, the illegitimate inheritors of a legitimate revolution, have sought to take advantage of the global recognition that Kiarostami's cinema is receiving, the political opponents of the Islamic Republic at times have deeply resented Kiarostami's success, not because they fail to recognize the brilliance of his art but because the target of their political anger is taking advantage of that cinematic success. The psychopathology of this situation is quite evident.

– Hamid Dabashi (2007): "Masters & Masterpieces of Iranian Cinema", str. 300.

Politizacija na obe strane, a i sam kritičar politizira... klasika za te prostore, a takve teme mislim ubrzo obraditi u specifičnim člancima. U svakom slučaju, veliko hvala na 2007. iranističkom članku. :) --Orijentolog (razgovor) 19:35, 8 april-травањ 2014 (CEST)

Daleko od toga da i ja ne bi volio da su svi iranski filmovi prevedeni, ali opet ne sviđa mi se ideja da budu prevedeni djelomično. I da, negdje se trešnje javljaju i u množini, tako da je bar ta dilema riješena. :) Evidenciju o broju iranističkih članaka vodim na historiji popisa, s filmom smo zaokružili 2007 što nije loše s obzirom da jedna Iranica ima oko 6000. Pitanje je vremena kad će i taj projekt šarlatanskih entuzijasta sa Columbie, Cambridgea i UT-a pokleknuti pred sh.wiki. --Orijentolog (razgovor) 02:02, 10 april-травањ 2014 (CEST)

Latin Xx236 (razgovor) 12:24, 9 april-травањ 2014 (CEST)

Izabrani uredi

Ne vidim zašto ne ;) Budem se uhvatio toga možda već danas, ako ne u narednih par dana bude riješeno po sličnom ili istom modelu kao i godišnjice :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:05, 23 april-травањ 2014 (CEST)

Kako ti se čini? :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:25, 25 april-травањ 2014 (CEST)
Ma nema na čemu ;) Ali, sada kad sam se toga već uhvatio, sredit ću i ostatak, no volio bih te pitati za mišljenje oko jedne stvari, a to je, misliš li da je shodno uniformirati izgled šablona za izabrane članke starih izabranih članaka da oni odgovaraju formatu aktualnih (slika lijevo, popis recentnih, ...) ili da ostavim njih u obliku kakav su imali još onda? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:56, 25 april-травањ 2014 (CEST)
Nisam siguran da smo se razumjeli pa da razjasnim (ako si dobro shvatio što pitam, a ja nisam shvatio odgovor, ispričavam se unaprijed xD). Dakle, ja nisam mislio na sam izgled arhive, nego na sam izgled izabranog članka, dakle ovo i ovo. Vidiš da postoji razlika između dizajna pa sam htio pitati misliš li da to treba uskladiti s novom verzijom (sve stare) ili ostaviti kako je bilo? Napominjem ponovo, ako sam krivo ja shvatio, ispričavam se xD --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:08, 25 april-травањ 2014 (CEST)
Bon. Ja sam ovako stavio jer je tako bilo na engleskoj Wiki kad samo usklađivao naš sustav prema njihovom, ali nije to nešto toliko bitno. Sada ću se malo "poigrati" s arhivom da sredim dizajn, upotpunim informacije i dodam neke estetske i statističke detalje koji će, mislim, sve to malo oživiti da ne bude samo suhoparni tekst i nabrajanje. Budemo vidjeli kako će to ispasti! :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:15, 25 april-травањ 2014 (CEST)

Naslov filma - Bacheha-ye Aseman uredi

Dragi momci, ovo novo pravilo da nazivate umjetnička djela pa tako i filmove po njihovim orginalnim naslovima - ispada malo bedasto (ma sve postane bedastoća kad se ode u krajnost) ma tko je živ na ovim našim prostorima ikad čuo ili znao za film Bacheha-ye Aseman vjerojatno 0,0001% građana (uključujući i fetive filmofile, vjerojatno samo oni koji dobro znaju farsi), ali za Djeca raja ili Djeca neba 70 % filmofila i čak možda 5-10 % običnih pratioca filmova. E sad čemu služi to izokretanje - da ga nikad nitko ne uspije pronaći - pa da apsolutno postane jedno veliko ništa.... razmislite kolege, ovo po meni nije baš pametno.

--Vitek (razgovor) 15:23, 25 april-травањ 2014 (CEST)

Ne kažem da Vitek nije u pravu, i ja sam za srpskohrvatski oblik u naslovima, samo što bi prije premještanja volio dobiti suglasnost admina (ostavio sam komentar). Nego, reci mi što ćemo s posterima? Onaj koji si postavio nije baš "originalni" već engleski, originalni perzijski postoji na Commonsu. Meni je svejedno, odluku prepuštam vama filmofilima. --Orijentolog (razgovor) 09:01, 26 april-травањ 2014 (CEST)

Orijentolog uredi

Izvinjavam se što prisluškujem tuđe razgovore, ali Orijentologov problem je što ne zna kad da se zaustavi. Piše neki kilometarski članak, i ja mu kažem, "imaš dosta za magistarski", a on će, "ne, ne stajem dok ne doguram do doktorata!". I sad, pati i čekaj...   --Igor Windsor (razgovor) 21:36, 23 svibanj-мај 2014 (CEST)

Jedini veći članak unikatan za sh.wiki je Potresi u Iranu, ali zapravo napola članak, napola popis. Što se tiče ovih britanskih provokacija gore, zanemari. Mrze sve iransko. :P --Orijentolog (razgovor) 21:54, 23 svibanj-мај 2014 (CEST)

Potresi u Iranu je odličan članak, makar davao podatke o micanju zemlje u svakom iranskom zaseoku  , i može se odmah predložiti za izabrani, a i zašto bi ga predložio autor, evo ja ću, ako ti nećeš... Glede provokacija ovih iranskih terorista gore, koji su već uzeli kamenje u ruke, ah, šta reći, ščepaće i njih ruka pravoduljubivog Zeusa. --Igor Windsor (razgovor) 22:24, 23 svibanj-мај 2014 (CEST)

Mislim da je jedino što mu fali jedan film sa Lejlom Hatami i jedan potres od ove godine, i to je to. Budem to sredio ovaj vikend. --Orijentolog (razgovor) 22:33, 23 svibanj-мај 2014 (CEST)

Sad već spammam, ali života mi... genijalni ste :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:40, 24 svibanj-мај 2014 (CEST)

Upozorenje!!! uredi

S obzirom da si s ovim svojim izabranima dosadio i bogu i ljudima, ja seriozno, kao administrator, razmišljam da ti dodijelim jednogodišnji moratorij pisanja članaka preko 5,000 bajtova, s obzirom da za sve ostale postoji opasnost da postanu predobri! Nadam se da ću, a to mi je jedno od predizbornih obećanja, dobiti veliku podršku zajednice i da će se ovakva praksa, barem privremeno, zaustaviti! --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:19, 7 jun-липањ 2014 (CEST)

P.S. Iskrene čestitke, stvarno, ova Wikipedija je mnogo dobila s tobom kao suradnikom! :)

Kad smo već kod filmova, jesi ti slučajno gledao Dekalog od Kieslowskog? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:01, 8 jun-липањ 2014 (CEST)
Ja sam ga baš nedavno pogledao, cijeli ciklus pa me zanimalo imaš li komentar, s obzirom da sam napisao kritiku. Interesantan je, istinabog težak i treba volje i živaca, ali isplati se na kraju... uočavaš dosta sličnosti s Tri boje, koje su izvrsne i možeš vrlo lako deducirat njegov stil :) Vidiš, Dekalog V mi je bio najbolji od svih 10 i stvarno je super otvorio neke od tema, iako je "skraćena verzija". Doduše, epizode su ti nepovezane međusobno, barem u tom narativnom smislu, tako da ti nije "problem" što si prvo gledao "tek petu" ;) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:34, 9 jun-липањ 2014 (CEST)
Hvala! :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:22, 25 jun-липањ 2014 (CEST)

Sulejman veličanstveni uredi

Imaš li neke podatke o njegovoj deci ,ako imas javi se !Seka123 (razgovor) Seka123 (razgovor) 19:57, 9 jul-српањ 2014 (CEST)

Pobijali uredi

10.7. 2014., na dan kad je obilježen rođendan Nikole Tesle, u Beogradu je održana tribina "HAARP i druge zablude o nauci", na kojoj su istaknuti stručnjaci sa činjenicama i argumentima pobijali neistine o klimatskom oružju i sličnim teorijama zavere u svezu ove instalacije, te ukazali da su razne poplave koje pogađaju Europu i Svijet, zapravo posljedica dugogodišnjeg ljudskog utjecaja na ekologiju koja je dovela do promjene klime. Dr. Milan Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu, je o HAARP-u izjavio

Zar nije ovo pobijali malo neenciklopedijski rečeno? --Kolega2357 (razgovor) 14:26, 14 jul-српањ 2014 (CEST)

Pa jeste sada objektivnije. --Kolega2357 (razgovor) 14:39, 14 jul-српањ 2014 (CEST)

Kozmetičke promjene uredi

Ja sam već završio nego izmene se ne gomilaju na wiki već u bazi podataka koja priga gigabajte informacija. --Kolega2357 (razgovor) 13:05, 15 jul-српањ 2014 (CEST)

Izabrani članak uredi

Hvala na dobrim sugestijama, pokušaću to da ispravim kad budem mogao, međutim posle svega neću definitivno predložiti članak. Ovde se više ne poštuje rad i red, a pojedincima se dozvoljava da rade šta hoće. Ukratko, srpskohrvatska vikipedija postaje isto što i hrvatska vikipedija, šovinizam, haos, nered i jednoumlje, e sve su to karakteristike koje su sve ćešće ovde. Tako da nema svrhe raditi na sh.wiki. Srdačan pozdrav od mene.--Soundwaweserb (razgovor) 15:15, 15 jul-српањ 2014 (CEST)

Đoković uredi

Kompletno sam sredio i formatirao reference prema tvom predlogu, izmenjao sam i dosta rečenica, kompletno sam ažurirao statistiku i infokutiju. Možda je ostalo još neke sitnice urediti, to ću uraditi kad budem mogao. Sve u svemu, zadovoljan sam kako izgleda.--Soundwaweserb (razgovor) 15:14, 20 jul-српањ 2014 (CEST)

Izabrani uredi

Tek kratko ;) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:12, 20 jul-српањ 2014 (CEST)

Ne brini se, imat ću ja s njim nešto popričati, samo da mi omoguće stavljanje poruka na mojoj stranici za razgovor ili da se neko ponudi da prenese moju poruku. Bi li ti samo prenio da ne moram čekati na njih? --Duma (razgovor) 16:25, 31 jul-српањ 2014 (CEST)

(Block log); 15:43 . . Bonč (Talk | contribs) blocked Seiya (Talk | contribs) with an expiry time of 6 months (account creation disabled, email disabled) ‎(osobni napadi (ili napadačko ponašanje)) Iskreno jako mi je zao zbog ovog ali istina nekome smeta. [2] Ovde si sve rekao kako treba i sve sto si rekao tacno. Bonc samo pokazuje time kako je necija lutka na daljinski upravljac. Ovo posledenje glasanje je lepo montirano tacno pred promenu pravila i time ubacile korisnike u zadnji voz. Kada su birali Bonca on je izabran jednoglasno sa time sto ne verujem da su glasali mekog srca vec iz razloga da ih nebi sockmasteri proganjali preko carapa. Budi mi pozdravljen druze!   --Kolega2357 (razgovor) 16:19, 20 avgust-коловоз 2014 (CEST)


Šablon uredi

Postoje dvije varijante, odnosno, čak i tri. Prva je da direktno kopiraš šablon s en.wiki i prevedeš (ili ne?) parametre. On koristi njihov "Infobox", koji je suštinski identičan kao naš, ali da dobiješ konkretan izgled kao tamo (jer naš je Infobox nešto malo drugačiji u kodu) morao bi koristiti "Infobox vcard". Druga solucija je da netko (mogu i ja, ako se ne snalaziš među kodom) napravi kod za taj šablon ovdje, što je praktično jer možeš vršiti raznorazne izmjene (poput boje, parameara, izgleda) i onda ta imamo takvu verziju. Ili, treća solucija, da se iskoristi neki od naših Infoboxeva pa da se napravi originalni šablon (što je, u suštini, ono što Orijentolog radi s vodama, mostovima i... well, svime! :D). To su ti solucije, ti odaberi koja ti je najprikladnija pa budemo to riješili :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:40, 21 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Nikakvih problema, samo mi reci treba li dodati ili izbaciti koje parametre u odnosu na en.wiki, koju bi boju i postoji li još nešto što bi dodao ili izbacio u odnosu na originalni, da se znam snaći :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:54, 21 avgust-коловоз 2014 (CEST)
S obzirom da mi je plava više "morska" boja, ja bih išao s nijansom smeđe kao u ovom šablonu (a i posredno su povezani) pa ako se slažeš da to uradim? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:08, 21 avgust-коловоз 2014 (CEST)
Evo, dakle, ovo je (ne)službena konačna/beta verzija šablona. Baci oko, pogledaj jesu svi parametri i podaci uredu i provjeri na nekom članku radi li, odnosno kako radi i, ako ima eventualnih grešaka ili bugova u izvedbi, javi da to popravim :) Nadam se da si zadovoljan :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:40, 21 avgust-коловоз 2014 (CEST)

[3] Da li je ovo tvoj korisnicki nalog? --Kolega2357 (razgovor) 15:28, 23 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Izabrani članak uredi

OK, može ;) --Igor Windsor (razgovor) 18:42, 29 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Hm. Zapravo, imali smo već ove godine članak iz oblasti grčke književnosti (Grčka komedija). Možda da radije predložimo članak Britanska monarhija (prevod s en.wiki)? --Igor Windsor (razgovor) 18:47, 29 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Turci i Ukrajinci uredi

Pitao si me za Turke na pijaci i što da ti kažem. Tvoj prevod teksta Bizantsko-osmanski ratovi je vrlo dobar da ne kažem odličan. Također u skladu s onim pitanjem na pijaci red je da ti odgovorim kako na enciklopediji ne bi trebalo biti nikakve veze između masovnog ubojstva, etničkog čišćenje i genocida počinjenog jučer i počinjenog pre 2000 godina. Normalno mi smo svi ljudi pa su nam emocije puno jače kada govorimo o zločinima u zadnjih 100 godina nego o onim ranijima. Pri pisanju enciklopedije svi bi trebali koliko god je to moguće ograničiti taj emocionalni doprinos !!!

Također tvoj tekst Rat u istočnoj Ukrajini je po mom skromnom mišljenju tvoj najbolji tekst po pitanju bilo kojega događaja bilo kada na području bivšeg SSSR-a iako ima neke manje važne greške počevši od one "Rat u istočnoj Ukrajini je izazvao ogromne žrtve među civilnim stanovništvom". Malo više od 2 hiljade poginulih civila me ne zvuči kao ogroman broj.

Govoreći o drugim stvarima ono što je očito iz naših ranijih rasprava je da ti imaš problem s pojmom legimitet:

  • 1) U tekstu Bizantsko-osmanski ratovi ti opravdavaš puč Mihajla VIII Paleolog i osljepljivanje djeteta od 12 godina tvrdnjom u stilu:"On je to morao učiniti". Ti si napisao/preveo:"Kako bi riješio te probleme, Mihajlo Palaeolog je počeo konsolidirati svoju vlast: dao je oslijepiti mlađeg suvladara Janisa IV"
  • 2) Tokom tvoje "kontrole" "mog" teksta evromajdan ti si napisao:"Mikhajlo Dobkin je bio proruski kandidat, tako da ne stoji argument da glasači nisu imali izbor proruskog kandidata". Znao sam da imamo različita razmišljanja o Rusiji, ali nikada nisam očekivao da imamo različita mišljenje o demokraciji. Za tebe je Dobkin čovjek kojeg je ukrajinska vlada uhapsila i protiv njega digla optužnicu za vođenje pobune s namjerom da ga preda na Međunarodni krivični sud radi navodnih zločina [4] bio stvarni kandidat na predsjedničkim izborima. Za mene takvi izbori nisu demokratski dok za tebe jesu.

Normalno Ukrajina je Dobkina pustila iz zatvora da bi se zadovoljila "demokratska forma",a nakon što je kao dobra lutkica odigrao svoju ulogu ukinute su 20.8. sve optužbe protiv njega !?

Kao što sam rekao ti po mom mišljenju imaš problema s shvaćanjem pojmova legitimiteta i legalnosti (kao i wikiwind).

Da te usput pitam: Ti znaš da postavljanje bezbroj zahtjeva za izvorima užasno iritira ? Ja imam bezbroj tih pitanja o puno tekstova na sh wikipediji (među njima i tvojih), ali ih nikada ne postavljam jer poštujem tuđi mir i ne želim da iritiram ljude "nevažnim sitnicama". Puno je važnije i bolje za wikipediju da korisnik napiše novi tekst nego da gubi vreme tražeći izvore za neke tvrdnje iz starih tekstova--Rjecina2 (razgovor) 23:06, 7 rujan-септембар 2014 (CEST)

1) znam bio sam pogledao na en wiki.
2) Sorry, nisam znao za Rippera (Rat u Istočnoj Ukrajini)
3) Što reći o Janukoviću. Čovjek je bio najobičniji lopov i kukavica. Bez brige imamo i mi takvih, ali njih nitko ne dira. Da je iole častan čovjek ostao bi u Kijevu i ako je potrebno popio metak, ali on je bio demokratski izabran predsjednik,a njegov parlament je bio demokratski izabran parlament (2012. godine). Evromajdan je bio puč protiv demokratski izabrane vlade samostalne države. Gore od toga ne može.
4) Wikiwind neću komentirati. Popričaj s korisnicima sr wiki o njemu :)--Rjecina2 (razgovor) 08:39, 9 rujan-септембар 2014 (CEST)
Imaš email--Rjecina2 (razgovor) 09:17, 9 rujan-септембар 2014 (CEST)

Lovac na izabrane članke uredi

Tako ću te od sada zvati   Taj članak o referendumu zapravo je prevod neke ranije verzije s en.wiki, ali odavno nije ažuriran, pa se sad trudim to uraditi malo po malo i nadam se da ću završiti do 18.09. --Igor Windsor (razgovor) 21:40, 11 rujan-септембар 2014 (CEST)

Pravila o izabranim člancima uredi

Stavit ću to kao neformalnu sugestiju. Ako netko bude inzistirao, provest će se formalno izjašnjavanje. --OC Ripper (razgovor) 17:16, 29 rujan-септембар 2014 (CEST)

Email uredi

Nope... sve se čini u redu. Probaj direkt na igorwindsor@hotmail.com ;) --Igor Windsor (razgovor) 18:12, 29 rujan-септембар 2014 (CEST)

Odgovorih. --Igor Windsor (razgovor) 18:48, 29 rujan-септембар 2014 (CEST)

Slike uredi

Daj, molim te, baci oko na ovo i ovo čudo i vidi što je s licencom jer ju ne prepoznaje. Sad, kako ja ne znam ovako napamet koja je točno licenca u pitanju, baci oko na popis oznaka za slike pa ovaj crveni link samo preusmjerni na ispravnu da imamo for future reference. I da, ako je to PU s dozvolom (kako vidim) - tko je dao dozvolu? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:35, 17 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Super :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:40, 18 oktobar-листопад 2014 (CEST)

Razgovor o članku Drugi čečenski rat uredi

Sad kad si izbrisao svoj deo konverzacije, ispada da tu OC Ripper razgovara sam sa sobom? :P --Igor Windsor (razgovor) 18:13, 17 oktobar-листопад 2014 (CEST)

U to ne ulazim (ne razumem se u temu), ali mislim da bi trebalo da ostane ceo razgovor, ako ništa drugo, onda zarad budućih generacija.   --Igor Windsor (razgovor) 18:25, 17 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Ispričavam se ukoliko je moj nedostatak entuzijazma, ili preciznije, nedostatak vremena za nešto širu i dužu raspravu o ovoj tematici shvaćen kao ignoriranje. --OC Ripper (razgovor) 19:04, 17 oktobar-листопад 2014 (CEST)
Polako. Ima još posla, ali i vremena. --OC Ripper (razgovor) 12:26, 10 студени-novembar 2014 (CET)

Naletiš doista na svašta na Wikipediji (i onda neki kažu da nije relevantan izvor znanja?), a kad naletiš na nešto ovako genijalno - onda to i napišeš. Meni su super oni gradski glavešine što su fino organizirali plesnjake pa kud puklo :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:13, 27 oktobar-листопад 2014 (CET)

Francuska uredi

Što je stvarno toliko prošlo? o.O Vrijeme doista leti... :) Ja, moram ti iskreno priznati, nisam niti sanjao da će projekt doseći već gotovo 300 novih članaka (istina, uz svesrdnu pomoć kolega! :D) i nije mi ni na kraj pameti bilo, pogotovo s obzirom na ranije projekte i njihov kvantitativni domašaj, pisati ovoliko. Ali, toliko je divnih tema, toliko crvenih poveznica koje valja popuniti i svaki put kad napišem nekog novog premijera ili predsjednika, stvori mi se cijela serija poveznica koje... želim popuniti jer su teme naprosto zanimljive.

Zahvalio bih tebi na pomoći oko filma, bio sam iznenađen koliko su neke stvari tu slabo pokrivene (recimo, ja Godarda nisam stavio na onih "esencijalnih" 50 jer sam bio uvjeren da ga imamo, a onda sam se šokirao kad sam vidio da se crveni i planirao sam ga popuniti čim se uhvatim filma, ali si me, srećom, preduhitrio :D) i nadam se da će se i ovo zaplaviti u skorom vremenu. Ako imaš volje, baci i oko na crvenilo u kategoriji kinematografija pa ako ti se da napisati pokoji članak, bilo bi odlično.

Nadam se da ću do sredine prosinca, eventualno do kraja godine riješiti tu Francusku, a onda ću se malo odmoriti uz Mr. Freezea, koji jadan čeka već, sad vidim, šest mjeseci. Ali eto, ako ništa, nazvan sam dežurnim ambasadorom i pokretačem epidemije, a kako sam počeo učiti francuski nedavno - sve mi se poklopilo! :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:01, 23 студени-novembar 2014 (CET)

Izabrani članci uredi

Evo, da i ja malo lovim :) Šta misliš o ovom članku kao izabranom u nekoj bliskoj budućnosti? Radi se o temi koju baš i nemamo često na naslovnoj stranici... --Igor Windsor (razgovor) 18:33, 1 decembar-просинац 2014 (CET)

Ta zaliha je za rezervu ;) Nećemo stalno imati izbrane članke s područja antike. Nedostaje nam malo tehnike, ekonomije i sl. --Igor Windsor (razgovor) 12:28, 2 decembar-просинац 2014 (CET)

Poziv uredi

Hvala na pozivu. Nameravam da radim na tome sledeće godine. --Dcirovic (razgovor) 16:44, 3 decembar-просинац 2014 (CET)

Merci beaucoup, mon ami! :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:13, 11 decembar-просинац 2014 (CET)

Jugoslav Petrušić uredi

[5] Ne vidim nista sporno u clanku ovde mozes procitati detaljno u njemu to je njegov sajt. --Kolega2357 (razgovor) 13:18, 19 decembar-просинац 2014 (CET)

Ako smatras da je nesto pogresno slobodno ispravi.   --Kolega2357 (razgovor) 13:19, 19 decembar-просинац 2014 (CET)

Blokirao sam te na 7 dana zbog ovoga: "Ovo je kulminiralo zajedničkom bolješvičko-nacističkom invazijom i podjelom Poljske u septembru 1939., čime je izbio Drugi svjetski rat" [6]

Javi mi kada nađeš enciklopediju koja tvrdi da je Drugi svetski rat počeo boljševičko-nacističkom invazijom Poljske. To čak niti na hrvatskoj wikipediji ne može proći .....

Osim toga si lagao u toj promeni pišući da je M.N. Roy komunist kako bi ga ugurao u tekst. M.N.Roy je te 1940. godine bio predsjednik Radikalne Demokratske Partije s ciljem većeg uvlačenje Indije u rat protiv Nemačke i iz njegove perspektive protiv Staljina pošto ga je Staljin izbacio 1929. godine iz komunističke partije.

Sve u svemu blokiran si radi unošenja lažne tvrdnje o početku Drugog svetskog rata u tekst. Za tu tvrdnju si znao da je lažna, ali si ju ipak postavio tako da ne može biti nikakvog opravdavanja za tvoj vandalizam--Rjecina2 (razgovor) 16:46, 25 decembar-просинац 2014 (CET)

Isprika uredi

U ime administratorskog kadra ove Wikipedije, želio bih se ispričati na suludom potezu kolege i potpuno neosnovanom bloku. Sve je ispravljeno u najkraćem mogućem roku i molio bih samo da se dalje ne dižu tenzije oko situacije. Za sve službene poteze, postoje odgovarajuća mjesta --Biljezim se sa štovanjem,Poe 17:25, 25 decembar-просинац 2014 (CET)

Članak uredi

Kao što sam ti rekao, ja taj dojam nisam dobio, ali kako je netko dao prilično bitan razlog protiv, trebalo je to istražiti i vidjeti o čemu se radi. Evo, dobio sam u međuvremenu Ripperov odgovor pa izgleda da je sve ok što se članka tiče odnosno, izgleda da je došlo do zabune :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:25, 2 februar-вељача 2015 (CET)

Sovjetska aneksija Besarabije i Sjeverne Bukovine uredi

Dakle kao prvo - No Hard Feelings, mladi kolega Seiya

Ja sam Vam evo napisao razloge na stranici Razgovor:Sovjetska aneksija Besarabije i Sjeverne Bukovine zašto sam stavio oznaku POV na Vaš članak. Po meni trebali ste ipak prevesti članak do kraja - ovak je on možda en vogue za današnje doba laganog povratka u srednji vijek - po kome je sve što je radio Staljin i SSSR izašlo iz samog pakla, a svi ostali su gotovo Crvenkapice, ali stvari ipak nisu bile takve. Nemojte ovo shvatiti kao da se ja želim Vama svetiti - a niti kao pokušaj da Vas mučim (da sad Vi bjesomučno tražite ispravnu referencu za teške sovjetske zločine prema jadnom moldavskom stanovništvu) - nije mi to namjera. Najvjerojatnije je i tog bilo, ali Vi ste doista premladi da bi to uopće mogli shvatiti - u to vrijeme se streljalo za bilo kakvu sitnicu - i to pod normalno (i nije se tretiralo kao zločin) - mislim da mlađoj generaciji te prilike uopće nije moguće objasniti - pa se jako lupa o svemu...

--Vitek (razgovor) 17:21, 4 februar-вељача 2015 (CET)

Re: Kategorije uredi

Nisi dobro napravio jer sistem članak=kategorija nije ni rasprostranjen na projektu, niti je praktičan. Problematiku sam objašanjavao Edgaru još prije godinu dana. Prva stvar, primarna svrha je kategorizacija članaka (a ne kategorija), jer u protivnom se praktički može napraviti kategorija za svaki od 459.392 postojećih članaka i time se totalno gube iz GIP-a tj. postaju same sebi svrhom. Druga stvar, ukoliko se danas traže npr. svi specifični članci o geografijama država, jednostavno se otvori kategorija {{kat:|Geografija po državama}} i sve je vidljivo na dnu. Da je kojim slučajem na snazi sistem članak=kategorija, morao bi otvarati 165 potkategorija pojedinačno da iskopaš tih 12 članaka. Naime, postoje hiljade kategorija bez pripadajućih istoimenih članaka, a ako otvorim {{kat:|Ratovi u Evropi}} ne mogu znati postoji li članak Krimski rat samo na osnovu kategorije, jer može postojati samo kategorija s par bitaka. Treća (i najvažnija) stvar, povodeći se gore navedenim kroz zadnje dvije godine sam masovno kategorizirao na taj način i teško ćeš naći iti jedan slučaj sistema članak=kategorija, zbog čega bi danas predstavljali radikalne improvizacije u odnosu na desetine hiljada drugih članaka. --Orijentolog (razgovor) 22:52, 9 februar-вељача 2015 (CET)

Diletant Seiya i aneksija Krima uredi

Termin "aneksija" prema HJP/HER-u znači "zauzimanje; pripajanje; pripojenje" stoga ni moja ni tvoja verzija de facto nije sporna. Međutim, isti taj termin može imati i pejorativno značenje "nasilnog pripojenja" što bi u slučaju Krima bilo izuzetno diskutabilno. Sličan primjer bilo bi moje nazivanje Seiye "diletantom" (ili nekog drugog korisnika) što je strogo terminološki točno jer termin označava "nestručnjaka; amatera", što je i bit Wikipedije kao projekta. Netko se opet može naći uvrijeđenim jer i taj termin ima sporedno pejorativno značenje "nestručnjaka koji sebi umišlja da djeluje ili prosuđuje sa stručnom kompetencijom". Ako te što tješi, uzimajući u obzir deseterostruko veći broj doprinosa, 10 sam puta veći diletant od tebe. :P --Orijentolog (razgovor) 16:26, 14 februar-вељача 2015 (CET)


Greške se događaju, kako tebi, tako meni, i bilo kom drugom. Međutim, kad se inzistira na njima onda se stječe dojam da ih netko radi namjerno, tako da sam jučer pretpostavio lošu namjeru. ;) Što se tiče ovog članka, već godinama znam da je predmetom teške politizacije i sistematskog POV-a na en.wiki od strane jednog wiki-ganga, jer historiju Iraka poznajem perfektno (spada u iranističku domenu) pa znam gdje se i kako manipulira. Problem je taj što sam historiju Magreba poznavao slabije, ali s obzirom da sam se kroz zadnjih godinu dana oboružao i njom nije mi teško sastaviti kvalitetno štivo. Obrati još jednom pozornost da su apsolutno svi autori upravo jevrejski, među njima ima dosta i izraelskih, a neki od njih još su i deklarirani cionisti (Gat, Meir-Glitzenstein, Morris, Chouraqui). Dakle ono ranije nema veze ni s projevrejskom, proizraelskom ili procionističkom stranom, ono je turbodesničarenje tzv. revizionističkog cionizma (radikalne struje pokreta) čiju mitomaniju odbacuje apsolutno čitav akademski svijet. Npr. evo kako sve sumira A. Chouraqui:

It would have been the same if the Arabs had not retained their anti-Jewish attitudes from the days when the Yahud had been forced to live on the edges of Arab society and been subjected to legal repressions. It would have been the same if the Arab League had not pressured the various governments in the Maghreb to pursue anti-Jewish policies that were at best ambiguous. It would have been the same if there had been no conflict between Israel and the neighboring Arab states. Whatever the case, the Jews would have left, the poorer among them first.

Radi se o francusko-jevrejskom (porijeklom alžirskom) akademiku i članu Svjetske cionističke organizacije (WZO). Kada sam citirao nejevrejske autore (Shiblak i Masters), opet bi ih pridružio u grupnoj referenci nekom jevrejskom autoru što znači da je članak 100%-tno judeocentričan. Možda naoko POV, ali ako netko bude inzistirao mogu lako podebljati reference i arapskim autorima (literature imam na tone), bitno je samo da su kvalificirani stručnjaci i da im je rad izdao neki akademski nakladnik. To je inače samo jedan (1) primjer kako en.wiki zna zabrazditi, a još jednom odgovorno tvrdim da kada su u pitanju neki članci usko vezani za suvremenu geopolitiku oko Rusije, Irana ili Kine, to je takva muljaža koja se teško viđa i na hr.wiki. Bez ikakvog pretjerivanja. Otvorio sam još jedan članak, radikalnim islamskim pokretima i preporučam da se informiraš malo o terminologiji jer bilo na en.wiki, bilo po medijima, bilo po lokalnim "znanstvenim" radovima vlada totalni cirkus, a kada se povodimo njima ispadamo jednako smiješni. I za kraj, mene ne možeš optužiti da sam rusofil jer vidljivo po priloženoj tematici zadnja dva dana, nešto sam strašno anglo-imperijalistički raspoložen, udario na čitav region. :) --Orijentolog (razgovor) 12:53, 17 februar-вељача 2015 (CET)

Dao sam si vrlo ambiciozan plan. Core članak će biti gotov prvi, a onda ću se postepeno posvećivati ostalim konceptima. Nadam se samo da neće predugo trajati :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:26, 18 februar-вељача 2015 (CET)

Nisam siguran što točno da radim pa da dobijem malo brainstorminga. Dal' da prevodim "prevodljive" nazive koncepata i institucija (Ured za javnu sigurnost, Kriminalni koeficijent, ...) ili da ostavim originale? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:50, 19 februar-вељача 2015 (CET)
Anime sigurno nije preveden kod nas, čak nisam siguran ni da hoće. Zar se ti "ozbiljni" animei uopće prevode kod nas? (pri čemu fansubove ne računam, dakako, toga uvijek ima). Ja ću onda, zasad, ostati na izvorniku da ne kompliciramo sa zagradama, ali pa ćemo vidjeti kako će se dalje razvijati situacija i kako će to u konačnici izgledati :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:25, 19 februar-вељача 2015 (CET)

Malraux uredi

Izuzev toga što je p. ispravljeno u str. i što je izbačeno Toddovo ime, ne vidim neku veliku razliku, odnosno ne vidim zašto bi ovaj sustav referenciranja, s obzirom da je i potpuniji u određenom kontekstu, bio problematičan? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:10, 3 mart-ожујак 2015 (CET)

Evo, korigirao sam i to da je p. u str. Dakle, jedina razlika je što piše 'Olivier Todd', odnosno 'Todd', a to ne vidim kao problem jer sam i u naučnoj literaturi koju sam čitao susretao obje forme --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:14, 3 mart-ожујак 2015 (CET)
Skužio sam u čemu je kvaka. Budem korigirao --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:03, 3 mart-ожујак 2015 (CET)
Sad bi to trebalo biti to --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:20, 3 mart-ожујак 2015 (CET)

Re: Izabrani uredi

Vidim ja da vi mene zafrkavate, jer eto vi se mučite, a ja dernečim i guštam sređivajući hiljade nepostojećih ili neusklađenih kategorija koje su takve stajale godinama, pa sam samo kroz dva mjeseca ove godine natukao više izmjena nego neki tamo Seiya u desetogodišnjoj karijeri. Dakako da ja ne mogu očekivati od lokalnih amerofila, anglofila, frankofila, rusofila i sovjetofila bilo neki kapitalistički poduzetnički duh ili komunističku radnu akciju da dovedu stvari u red i disciplinu, al' kad sam već započeo onda vrijedi i zgotoviti stvar jer trenutno mi je u glavi jedno veliko genealoško stablo kategorija kojim bi postidio svaku seosku babu. Stanje me baš demoraliziralo jer na svaki naš dobar članak dolazi par desetina nesređenih tj. nekategoriziranih, a čvrsto sam odlučio da od naše wiki-palanke napravim, što kaže Dule Pacov, jedan mali Garmišpartenkirhen. Ukoliko do Dana Republike eventualno ne stignem srediti neki kolos-članak, uvijek nam kao džoker-zovi ostaje galski pevac iliti Žak Širak iz našeg sokaka. --Orijentolog (razgovor) 04:40, 6 mart-ожујак 2015 (CET)

Članak uredi

Da i ja odgovorim, odgađam to previše. S obzirom na moj interes za kulinarstvo i prehranu te moje poznavanje materije kao takve (mada sam se bio odvažio kod nekih ganskih jela koje su jednaki bućkuriš kao i moj članak), morat ću odbiti ponudu... barem djelomično. Ako je toliko esencijalno, preveo bih tek onaj uvodni dio, ali u detaljniju razradu, primarno zbog apsolutnog nepoznavanja materija, a onda i zbog manjka interesa za temu, ne bih ulazio i prepustio bih to nekom gurmanu i hedonistu kojemu će pisanje o delicijama biti jednak užitak kao i kušanje istih. Ja sam s hranom, pogotovo s egzotičnom, gotovo pa na vi, zbog čega me stalno ljudi kritikuju, ali što ćeš - kombinacija osjetljive probave i navika nesklonih promjenu čine to čovjeku :) No, ako imaš kakav drugi članak, možda bih se odvažio i na jedan veći zahvat prije nego kompletiram projekt, a planiram stati na ovih 450 + 50 članaka, da sad ne muzemo materiju pretjerano :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:34, 6 mart-ожујак 2015 (CET)

Najveći je problem što ja na kroasanu i bagetu stajem! :D Čak ni francuske sireve ne volim; draži su mi germanski. Francuska ima jedan slatkokiseli okus, kada se generalno pogleda, a ja volim jednostavnost :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:26, 6 mart-ожујак 2015 (CET)

Epizode uredi

Reci mi, što misliš što bi trebao uraditi s nazivima epizoda? Naime, kod Digimona sam tu imao samo relativan problem jer, vodio sam se njemačkim prijevodima koji su i kratki i sadržajni, za razliku od izvornih japanskih, a engleske sam odbio favorizirati zbog groznog duba. No, ovdje postoje engleski prijevod i japanski izvornik te, eventualno, naš prijevod koji bi bio potpuno neslužben. Sada, dal' da ostavim izvorni japanski, kako sam trenutno započeo u članku, ili da činim nešto drugo? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:49, 14 mart-ожујак 2015 (CET)

Dobro, istinabog, koliko vidim, ti engleski nazivi su prijevodi japanskih (nisu prelijepe engleske složenice kakve znaju biti) pa ćemo ići s tim. Thanks --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:22, 15 mart-ожујак 2015 (CET)

Pomoć uredi

Korisnik:Edgar Allan Poe me napada bez razloga, nikoga nisam uvredio svojim komentarom, samo izneo svoj stav [7], koji se njemu ne sviđa. Zbog njega se ovde neprekidno sprovodi cenzura, tražim pomoć da se zaustave takvi napadi koji samo štete sh.wikipediji.--Soundwaweserb (razgovor) 22:49, 15 mart-ожујак 2015 (CET)

Nema tu eskaliranja ni situacije, srećom, jer sam ja ovu priču sinoć zaključio i stojim iza onoga što sam rekao. Da je ovo prvi put, ne bih ni ja onako reagirao, ali svaka njegova replika je takva, od onog blaćenja na Pijaci pa i ranije, i tomu se mora stati na kraj. Zahvaljujem na savjetu, možda moj ton jest bio neuobičajeno oštar, ali radio sam isprovociran situacijom. Nadam se i ja da problema neće biti --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:29, 16 mart-ожујак 2015 (CET)

Čestitam... uredi

...na odličnom komentaru, mada je iluzorno tražiti kooperativnost od onih koji smatraju ovaj projekt krvnim neprijateljem. Bojim se da nikad neće postaviti "sh.wiki" u sažetku pri preuzimanju. BTW: Jesi li primijetio da sh.wiki ima veću proizvodnju odličnih članaka od hr.wiki? I da suradnici glasuju mehanički, bez da pročitaju članak?--Wolmar (razgovor) 16:18, 17 mart-ожујак 2015 (CET)

Francuska uredi

Mada mi je apsolutno smiješno da se moram opravdavati radi jednog idiota s hr.wiki koji, blago rečeno, sere kvake, ali ajde. Da, primijetio sam i ja da se radi o de facto identičnom članku, no kada dva korisnika neovisno jedan o drugome prevode članak s istog izvora (en.wiki), logično je i da sadržaj bude isti, zar ne? Ja sad, nažalost, a situacija jest delikatna u tom segmentu, ne mogu fizički dokazati da ja to nisam kopirao s hr.wiki. Jedino što jest indikativno u smjeru da nisam jest progresija izmjena, odnosno moj standardni modus operandi kod prevođenja članaka (odmah napravim jezgru i onda direktno na samoj Wiki prevodim pasus po pasus) koji je prisutan i kod tog članka. Iz progresije izmjena, odnosno punjenja članka (a dobar referentni primjer ti je upravo Psycho-Pass) se da razlučiti kako sam prevodio, a ne kopirao jer, a i to se vidi kroz neke moje radove, kada kopiram, onda unesem cijeli članak u komadu i eventualno ga korigiram, ali ne radim parcijalno. Uz moju časnu administratorsku i enciklopedijsku riječ da ne bih činio nešto takvo, da se ne bih srozao uopće ne razinu da me jedan MaGa, kakav god to tipus bio, vrijeđa i blati radi nekoliko bajtova teksta i da svoje komplekse liječi na meni, ovo je sve što ti mogu dati u prilog toga da je članak doista posljedica mog prijevoda, a ne kopiranja s hr.wiki. Uostalom, kako se može vidjeti iz mojih izmjena, članke koje prenesem označim odakle sam preuzeo, a ako to i zaboravim, ne svojatam ih nipošto kao svoje (dakle, ti članci nisu u popisu članaka koje sam ja napisao), a još manje ih kandidiram za izabrane.

Pomalo boli da si baš ti, od svih, postavio ovo pitanje i to ponukan razlogom kojim si bio, a koji s ovom Wiki veze nema, već ima veze s davno izgubljenim projektom koji se, nažalost, više ne da korigirati već se mora revampati od samog početka. Da se razumijemo, nije meni stalo toliko ni do članka ni do te zvjezdice koliko do vlastitog integriteta kojeg izgrađujem godinama i uvijek časnog enciklopedijskog djelovanja (moje administriranje nema veze s ovim aspektom i to je potpuno odvojena stavka), a koje su napadnute jer se našao tamo neki MaGa, čiji potpis izgleda kao neuspjela ideja loga za HGK, pa zaključio da bi u ispadu ličnog bijesa i ljubomore na ovaj projekt (dakle, ne na mene) bilo shodno popljuvati ovaj projekt, naša pravila i standarde, a tobože svi oni tamo to ne priznaju i misle da smo izmišljena Wikipedija i da nas ne treba pratiti, a patroliraju nas bolje nego vlastite recentne izmjene :) Svakako, nadam se da sam dilemu razriješio i da taj članak više nije sporan :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 17:43, 17 mart-ожујак 2015 (CET)

Slike uredi

Jel' bila neka nasušna potreba (izgled u preglednicima, prelamanje tektsa u drugim preglednicima, ...) za smanjenje slika ili prosto nasumično, jer mi neke stvari sada kompozicijski, u cjelini, ne odgovaraju pa da znam, ako je tehnička stvar da se ne igram? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:28, 20 mart-ожујак 2015 (CET)

Ma nije ta veličina per se problem, ali kad sam radio članak, a kući imam i laptop i komp s različitim rezolucijama i širinama ekrana, pazio sam da bude usklađen s oba ekrana. Sinoć nisam pregledao komp pa sam čisto pitao da vidim o čemu se radi, odnosno je li tehničko-kompozicijski aspekt razlog izmjene. Sada sam prekontrolirao i vratio sam one dvije "grupne" slike jer su na kompu stvorile mali problem oko kompozicije, odnosno prelamanja teksta s naslovima poglavlja. Ove prve dvije (logo) su uredu pa sam ostavio izmjenu. Nadam se da je sad uredu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:47, 21 mart-ожујак 2015 (CET)

Domaći uradak uredi

Imam jedan zadatak za tebe jer vidio sam da voliš povesti raspravu s nekim velikanima starog projekta koji ga vole brendirati člancima koji su (wiki-)rvacki jednako koliko penkala, cepelin, torpedo, izmjenična struja, Andrićeva djela i sl. Fino odi na arhivu izabranih članaka (kronološki do onog jugoudbaškog linča 2013.), provjeri im historiju i zbroji koliko autora spada u domenu kontroverznih admina i njihovih pristaša, a koliko među disidente (blokirane, iseljenike i zauvijek otišle, glasačke disidente i sl.). Poznavanje preciznog omjera dobro bi došlo i tebi jer teško je ovako napamet bubnuti "75%", "80%"... --Orijentolog (razgovor) 02:53, 26 mart-ожујак 2015 (CET)

Naslovi filmova uredi

Smatram da bi naslov članka ipak trebao ostati Un homme et une femme jer tako je kod stotina drugh, a između ostalog vidim da se u Srbiji prevodio kao Jedan čovjek i jedna žena. --Orijentolog (razgovor) 16:27, 8 april-травањ 2015 (CEST)

OK. Prva stvar, filmove i serije na ovim prostorima prevode eksperti pa tako dobijaju nazovi-službene naslove koji u brojnim slučajevima nemaju veze s originalom. Po srpskim stranicama možeš naći da se prevodio baš kao Jedan čovjek i jedna žena. Druga stvar, žena=čovjek? Hmmm... odmah mi na pamet padaju Indexi, Slavonia band, Ponoćni express... :) --Orijentolog (razgovor) 14:11, 9 april-травањ 2015 (CEST)

Pazi slučajnosti, danas na stranicama NSA-e po prvi put naletih na teheranski incident 1976. (nikad čuo dosad), zatim guglam pojam i nađoh da si pisao članak prije svega par dana. :) U svakom slučaju, postoji logično objašnjenje za slučaj i nije ga potreba tražiti vani. --Orijentolog (razgovor) 12:53, 20 maj-свибањ 2015 (CEST)

Meni baš i ne zvuči neobično jer govorimo o špijunski aktivnoj graničnoj zoni (sa SSSR-om), a od kolikog je značaja bilo to područje govori podatak da su Amerikanci kod Behšahera imali jedno od tehnološki najkompleksnijih postrojenja za praćenje; dovršeno 1978. i izgubljeno nakon samo godinu dana (kasnije integrirano u SCIS). --Orijentolog (razgovor) 13:50, 20 maj-свибањ 2015 (CEST)

Usput, ako ti fali ideja za izabrani, što kažeš da prevedeš en:Adriatic Sea? Za prijevod hidrografske terminologije na naški može ti poslužiti Perzijski zaljev. Pasao bi kao izabrani za ljeto... :) --Orijentolog (razgovor) 13:00, 22 maj-свибањ 2015 (CEST)

Re: Top topova uredi

Ovdje je lista najdužih stranica, a za prvo ne znam. Imaš ovu statistiku za Top-100 ali SH nema na listi. --Orijentolog (razgovor) 15:05, 10 jun-липањ 2015 (CEST)

Usput, mogao bi kratko nadopuniti "svoj" članak jer redovno iskaču nove pohvale. :) Biti će zanimljivo gledati i razvoj odluke o vidjelicama, ne bi me čudilo da papa i Vatikan uskoro završe u košu s protuhrvatsko-katolikofobnim nacionalnim samomrziteljima. --Orijentolog (razgovor) 02:13, 11 jun-липањ 2015 (CEST)

Najčitanije stranice - link uredi

Popis najčitanijih stranica na sh.wikipediji po danu, tjednu i mjesecu. --OC Ripper (razgovor) 08:44, 11 jun-липањ 2015 (CEST)

Izvini sto sam ti upao na clanak Pluton vidim da radis samo sam postavio jednu kategoriju i izmenio drugu. --Kolega2357 (razgovor) 14:03, 16 jul-српањ 2015 (CEST)

Datumi u infokutijama sa en.wiki uredi

U šablonima koji koriste {{Birthdate}} i {{Birth date and age}} valja parametar "mf=y" promijeniti u "df=y". Meni se to čini mnogo jednostavnije i elegantnije rješenje nego stvaranje nekakvih morskih preusmjerenja kao "februar 2" i sl. --OC Ripper (razgovor) 16:35, 1 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Izabrani članak uredi

Molio bih za tvoje tumačenje pravila vezanih uz recentni izabrani članak, a mislim da znaš o čemu se radi. Situacija je da imamo jedan glas   Za i jedan   Protiv, dakle tehnički ne zadovoljava uvjete, ali ako brojimo glas predlagatelja onda je situacija 2:1 u korist članka. Međutim, zbog spornosti teme i objektivnosti progovora, zanima me tvoje tumačenje pravila je li taj članak zadovoljava parametre da bude izabran ili da ponovim glasovanje za taj tjedan --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:12, 1 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Ripperov odgovor si zasugurno vidio, a time i moj apel trima kolegama da se nekako izjasne povodom ovog pitanja. Svakako, da glas predlagatelja nije odlučivao, ova rasprava se ne bi ni potegla, međutim izgledalo mi je nategnuto da samo glas predlagatelja odlučuje, kada prigovora ima. Ja sam produžio glasovanje, u nadi da će ostale kolege nekako razriješiti ovaj spor, ali ako se to ne uspije, glasovanje će se morati ponoviti. O postupanjima drugih i vremenskim rokovima, ne bih. Vidjet ćemo što će kolege reći i ovo će se, vjerujem, riješiti vrlo brzo i bez ikakvih problema :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:55, 2 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Tehnički, radi se o 8 slika jer je ona za OST već odavno uploadana u sklopu glavnog članka. No, poanta je da sam izdvojio neke važne scene i trenutke i dao ilustraciju likova. Drugi poster je bio čisto kako bi se ubacio i dio o distribuciji, da se nečime upotpuni. Presedana radi mogu navesti ovaj članak (također izabrani), ali i gotovo sve članke o likovima iz Batmana, također izabrani, gdje ima dosta slika. Poanta kojom sam se ja vodio je ilustrativnost, odnosno prikaz relevantnog sadržaja i takve sam slike odabrao. Ja osobno volim kad članak ima slika i kada mogu vidjeti o čemu čitam, pogotovo ako se ne razumijem dobro u temu, a budimo realni, puno manje čitatelja neće znati o ovoj temi, nego što će znati. Ne vjerujem da će biti nekakvih problema s autorskim pravima, no ako i bude - to ćemo lako riješiti :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:06, 5 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Two-Face uredi

Prvo, moram se zahvaliti na čestitkama :) Mogu reći da mi je pisanje bilo i jako zamorno i veliko zadovoljstvo. S druge strane, nisam niti sanjao da će biti ovoliko velik niti da ću upasti u TOP15 najvećih članaka na Wiki... ali mi je drago :) Sad sam si postavio visok cilj! :D I, na koncu, treće - ne brini, znam ja gdje je meni najbolje :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:40, 29 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Nagrada uredi

Puno ti hvala na nagradi, baš me obradovala :)--Wolmar (razgovor) 12:47, 1 rujan-септембар 2015 (CEST)

A propo, opširnih članaka o kulturno-historijskim razdobljima koje si spomenuo na mojoj SZR, psihološki se pripremam za ovo, ali nikako da skupim hrabrosti krenuti s prijevodom... Jedina motivacija koju imam je onaj kuburski podnaslov "Opći podatci" na našoj verziji članka, kojega jedva čekam prelijepiti sa 150000 bajtova kvalitetnog teksta.--Wolmar (razgovor) 18:24, 1 rujan-септембар 2015 (CEST)

Šablon uredi

Probaj sada, međutim, kako sam ja shvatio, mora ti se prelamati tekst u sljedeći red, a u onom članku nema toliko dugog teksta, ali probaj negdje vidjeti. Sada su izvršene sve potrebne izmjene u samom kodu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:20, 6 rujan-септембар 2015 (CEST)

Nevjerojatno uredi

Ja sam... doista impresioniran ovim podatkom. Nažalost, mislim da se radi samo o spletu izrazito s(p)retnih okolnosti koji nama, dakako, ide na ruku (netko pogleda film, ide baciti oko i naleti kod nas :D), ali nećemo poklonjenom konju gledati u zube. Ipak, mene daleko najviše od svega impresionira činjenica da sam pogodio s Cvjećarkom jer se radi o tako marginalnom filmu, globalno govoreći (iako jest prikazivan na festivalima i nagrađivan), da me praktički raduje što su taj članak "popratili" filmom :D Svakako, nadam se da će nam okolnosti ići na ruku još neko vrijeme, pogotovo ako se sada prebacimo na neke opskurnije kinematografije, poput afričkih :D

Anime stvarno izbjegavaju da, mada jesam vidio Princezu Mononoke prije nekog vremena na HRT-u 3 :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:36, 13 rujan-септембар 2015 (CEST)

Ciao Seiya,

Preostali dio teksta ću sigurno završiti prevesti večeras. Mislio sam da će mi brže ići, ali pritisnule su me obaveze... Dakle, što se mene tiče mogli bi stići predložiti članak za izabrani (usput, hvala na prijedlogu). Ne znam samo kako stoji Igorwindsor sa svojim dijelom prijevoda...--Wolmar (razgovor) 12:43, 14 rujan-септембар 2015 (CEST)

Seiya, baci oko na onu sprdnju od izbora za jubilarca na hr.wiki. Jedini kvalitetan članak kandidat je "Britanska monarhija" kojeg su kopirali sa shw. Jesi li primijetio da nitko na hrw nije u stanju napisati ili prevesti članak veći od 10kb? Uzmi kokice i uživaj u izboru, ja se kladim na "Vatikansku nogometnu reprezentaciju", ipak taj članak sažima ukupnost svega onoga o čemu se piše na hrw: vjera u Boga i nogomet :))--Wolmar (razgovor) 00:09, 19 rujan-септембар 2015 (CEST)

Kralj pornića uredi

IMDb navodi ovo, a tu je i mojtv.hr, pa i neke suvremenije reference kao ova i ova. --OC Ripper (razgovor) 12:12, 26 rujan-септембар 2015 (CEST)

Nisam odmah opazio prvi naslov. Moja pogreška. --OC Ripper (razgovor) 12:36, 26 rujan-септембар 2015 (CEST)

Srednji vijek uredi

Urađeno. --Duma (razgovor) 19:05, 6 oktobar-листопад 2015 (CEST)

Hvala na nagradi, tek sam je sada vidjela. :) --Duma (razgovor) 01:34, 15 студени-novembar 2015 (CET)

Hi! I'm an italian Wikipedia user, one of the major writers of NGE-related articles on en.wiki and, especially, it.wiki. Both articles are FA! And I'm so glad that in sh.wiki too NGE is a FA. Great job! :) "Congratulations!" ;) However, I've noted that there are some little errors in the article. This is a translation of NGE article on en.wiki, isn't it? While it till remains a very great good job, I've fixed some errors, especially in sources, regarding sentences as:

  • "ali Toshio Okada je izjavio da su one razultat toga da je kraj priče dogovoren tek tri mjeseca prije emitiranja" (ugh! false!)
  • "Shinjijev robot, koji je zapravo živo biće, postaje sredstvo za eksterioriziranje njegove bolesne psihe, pa bitke završavaju i u kanibalizmu. Povezanost između EVA robota i njihovih pilota, kao i glavni cilj Projekta ljudske instrumentalizacije, nose snažne sličnosti sa Freudovim teorijama o unutrašnjem sukobu i međuljudskoj komunikaciji." (I think that this is an OR, or still a phrase without source on es.wiki etc.)
  • "Budizam[71] i reference na zoroastrijanizam su uključeni u priču" (I've deleted this 'cause the sources aren't very reliable in this case)
  • "Asuka boluje od PTSP-a nakon što je njena majka izvršila samoubojstvo, te se osjeća napuštenom, ali i ima naznake ženskog ekvivalenta Edipova kompleksa, Elektrin kompleks, nakon što je često odbijena" (ugh! Original research!)
  • I've added a source for: " Objavljeni soundtrack je bio izvrsno prodavan na Oricon ljestvici, a 1997", and for: "od čega je 70% otpalo na prodaju laser diskova, glazbenih CD-a, singlica, kompjuterskog softwarea i stripova od tri sveska"
  • I've added some sentences in "Produkcija" too (I mean, on en.wiki). Particularry, I've edited this sentence: "Azuma Hiroki je izjavio da su izvorna priča Evangeliona i filozofija sekte dijelili manjak brige za nesrazmjerno nasilje. Iako je smatrao da je Anno preuzeo mjere da prikaže posljedice nasilja u priči, Hiroki je ipak kritizirao Evangeliona jer je suptilno ocrnjivao upravo onu vrstu gledatelja koje je htio privući, te smatrao da su i sekta Aum i otaku kultura posljedice društvene odbačenosti i izolacije"

Again, congratulation for the article! ^.^--TeenAngels1234 (razgovor) 17:43, 29 студени-novembar 2015 (CET)

Here a comparision of both versions on en.wiki ^_^--TeenAngels1234 (razgovor) 17:45, 29 студени-novembar 2015 (CET)
Yeah, I've noticed some sentences (e.g. Redmond, Napier, Azuma) from many academic studies, etc. Again, very good job. It's very fine to me to see NGE as a FA on a whatever wiki! ^.^ Sincerely, --TeenAngels1234 (razgovor) 19:07, 30 студени-novembar 2015 (CET)

Nacionalni heroji uredi

Ako nisi skužio, nedavno sam nabacio člančić iz tvog područja interesa. Pa nek još netko kaže da Wikipedija nije korisna... :) Moram priznati da se čitajući ruski i francuski SZR odavno nisam tako zabavljao na Wiki, još od vremena kada je Žabar cvilio da ga se odblokira (buahaha). :P --Orijentolog (razgovor) 16:28, 9 decembar-просинац 2015 (CET)

Nema problema. Kad smo već kod propagande (što sam početno bio zamjerio jer izvorno ništa nije spomenuto u članku), najpoznatiji primjer s američke strane je upravo ona ruska mina, čija je jedina "notornost" da se radi o praktički prekopiranom dizajnu američke BLU-43/44 koja je proizvedena u preko 30 milijuna komada i intenzivno korištena tokom Vijetnamskog rata. Pamtim kao da je jučer bilo, kad sam u osnovnoškolskim danima u Modroj lasti pod rubrikom "Jeste li znali" čitao da su je Sovjeti dizajnirali s namjerom ubijanja djece (istaknuto masnim slovima) i gdje je bila ilustrirana kao ženska lutka. Sa sovjetske strane, jedan fin primjer je onaj članak RT-a što si (s pravom) uklonio iz starije verzije članka – manipulacija ženskim pravima uz galeriju sličica. Tu metodu kasnije su preuzeli Amerikanci uoči udara na Afganistan 2001. godine, ista priča o feminističkim spasiteljima. Treba imati na umu da je propaganda uvijek obostrana, a o učenju jednih od drugih dovoljno ti govori i slučaj "Sirijske Soraje" – nedavno je bilo plasirano u medije da su sirijski pobunjenici kamenovali djevojčicu zbog otvaranja Facebook profila, što je rašireno iranskim Fars Newsom i to uz ilustraciju iz filma "Kamenovanje Soraje". Je li u pitanju čista glupost, pakost ili nešto treće, ne znam. Uzgred, u odlomku Afgansko-sovjetski rat#U popularnoj kulturi izostavio si film The Living Daylights čime si u mojim očima nepovratno izgubio reputaciju vrsnog filmofila. :) --Orijentolog (razgovor) 21:05, 10 decembar-просинац 2015 (CET)

OK, očekujem da će biti gotov kroz dva dana najkasnije. --Orijentolog (razgovor) 17:55, 14 decembar-просинац 2015 (CET)

Odužilo se jer trenutno sam pod teškom gripom. --Orijentolog (razgovor) 16:43, 19 decembar-просинац 2015 (CET)
Bit će gotov danas. --Orijentolog (razgovor) 10:46, 21 decembar-просинац 2015 (CET)
Privodim kraju, 100% je gotovo večeras. I ne boj se, nije neko golemo štivo za čitanje, ali bez sumnje jedan od najkompliciranijih članaka koje sam ikad pisao. --Orijentolog (razgovor) 00:00, 22 decembar-просинац 2015 (CET)
Sređeno. :) S obzirom da predlažeš i pišeš nove astronautičke teme, nadam se samo da te nisam tematski preduhitrio, iako nije zgoreg imati seriju takvih članaka na naslovnici (bolje od crtića svakako). --Orijentolog (razgovor) 10:56, 22 decembar-просинац 2015 (CET)

Patroler uredi

Prihvaćaš li kandidaturu, odnosno Orijentologov prijedlog? Ne bih ti davao ovlasti bez da pitam. --OC Ripper (razgovor) 11:10, 6 januar-сијечањ 2016 (CET)

Žao mi je ali prošo voz, dok smo preslagali kadrove ti si skijo i radio snjegoviće. Više sreće dogodine. --Orijentolog (razgovor) 12:29, 7 januar-сијечањ 2016 (CET)

Šalu na stranu, kratke upute imaš na Wolmarovoj SZR. Čestitke i sretni blagdani (vaistinu se rodi)! --Orijentolog (razgovor) 12:36, 7 januar-сијечањ 2016 (CET)
Usput predlažem da novi članak staviš na "neutralni" naslov Historija opservacije Marsa. --Orijentolog (razgovor) 14:09, 7 januar-сијечањ 2016 (CET)
Svi naslovi općih tema imaju historiju umjesto povijesti i istorije (oko toga je već bilo rasprave na slučaju (h)istorijskog Isusa), a opservacija zamjenjuje i promatranje i posmatranje (kao kod satelita). --Orijentolog (razgovor) 15:00, 7 januar-сијечањ 2016 (CET)

Članci uredi

Dakako, mada se moram ispričati i zahvaliti na opomeni, jer imao sam problema s laptopom ovih par dana i, iako sam se početkom godine bio sjetio, kasnije sam skroz smetnuo s uma, a bavio sam se drugim stvarima :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 17:21, 7 januar-сијечањ 2016 (CET)

Poezija uredi

Budem poslao opomenu kada sljedeći put uvali nešto takvo. --OC Ripper (razgovor) 15:01, 8 januar-сијечањ 2016 (CET)

Hvala Vam! uredi

Poštovani Seiya, Hvala na podršci oko ovoga [8]! Matthew Nimetz (razgovor) 19:19, 17 januar-сијечањ 2016 (CET)

Neovisno od ishoda glasovanja, Veliko hvala! Matthew Nimetz (razgovor) 08:26, 19 januar-сијечањ 2016 (CET)

Gledaj to s vedrije strane jer sad ima vremena za real-life poslove, opštepoznato je da diplomata takvog kalibra može da reši bliskoistočnu i korejsku krizu uz jutarnju kafu. --Orijentolog (razgovor) 17:35, 5 februar-вељача 2016 (CET)

Članak uredi

Mislim da je to do tebe, jer ja problem ne vidim. Doduše, možda je netko nešto petljao s kodom ili serverom, znam da se to često ažurira pa je možda bilo do toga. Je li sada sve uredu? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:04, 1 februar-вељача 2016 (CET)

Ajde mi napravi screenshot, molim te, pa mi pošalji negdje da vidim točno o čemu se radi --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:58, 2 februar-вељача 2016 (CET)
sve mi dela OK--DobarSkroz (razgovor) 15:40, 2 februar-вељача 2016 (CET)
Kod mene isti slučaj, čisto za inf. --Orijentolog (razgovor) 18:32, 2 februar-вељача 2016 (CET)
I kod mene (Mozilla). --Duma (razgovor) 18:41, 2 februar-вељача 2016 (CET)
Pretpostavljam da je u pitanju posljedica prešaltavanja Wiki softvera, odnosno omogućavanja VisualEditora po defaultu. --OC Ripper (razgovor) 08:58, 3 februar-вељача 2016 (CET)
Ja mogu sve normalno uređivati, oba članka --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:24, 3 februar-вељача 2016 (CET)
Onda ne znam, bitno da neki ipak mogu uređivati i da funkcionira (donekle). Poslao sam ti na e-mail screenshot kako se meni prikazuje na stranici.--Seiya (razgovor) 11:39, 3 februar-вељача 2016 (CET)

Nadam se da je sada ok. --Duma (razgovor) 15:21, 3 februar-вељача 2016 (CET)

testira, sve normalno dela--DobarSkroz (razgovor) 15:57, 3 februar-вељача 2016 (CET)
Vidim da se nešto uradilo - je li sada sve uredu? Ako nije, budem ja probao jednu starinsku, zdravoseljačku metodu :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:21, 3 februar-вељача 2016 (CET)

Urađeno. --Duma (razgovor) 16:37, 4 februar-вељача 2016 (CET)

Države uredi

Ne mora nužno biti Afrika, bitno je da ne bude Azija ili Sjeverna i Centralna Amerika, ali Afrika je išla po nekom aktualnom redu pa sam se njega držao. Zato sam sugerirao Afriku. A zašto Češka, ako smijem? :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:02, 6 februar-вељача 2016 (CET)

Bez nekog osobitog razloga, samo mi se osobno sviđa ta država.--Seiya (razgovor) 12:14, 6 februar-вељача 2016 (CET)
Moguće da sam smislio određeni manevar, ali za njegovu provedbu, moram te pitati - ti si spreman doprinijeti pisanju čeških članaka u određenoj mjeri (recimo da je nekih min. 75 članaka pa da barem napišeš... 35-40?)? Naravno, to je sve kroz određeno vrijeme od nekoliko mjeseci, nema tu nikakve panike niti obveze, samo će mi trebati nečija suradnja ako odlučim provesti taj manevar :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:54, 6 februar-вељача 2016 (CET)
Čak ni kroz nekoliko mjeseci na bi mogao? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 17:25, 7 februar-вељача 2016 (CET)

Češka uredi

Hej! Vidim da si se uhvatio posla, ali zamolio bih te da uradiš par stvari dok budeš pisao članke. Naime, projekt je zamišljen i kao kvantitativni napredak već postojeće baze članaka, ali isto tako i kvalitativni, dakle svi članci koji se pišu, neovisno o svojoj duljini, moraju zadovoljiti određene standarde pa tako svi imaju potrebne šablone, uredno popunjene informacije i sve to skupa. Kod nekoliko tvojih članaka, vidio sam tu dosta pogrešaka (Svoboda, recimo, koristi engleski šablon za političare; ČSR ima isto engleski šablon, s engleskim podacima, a mi imamo naš kojeg treba popuniti; Predsjednik Češke nema nikakav šablon, a trebao bi; ...) pa ako možeš obratiti pozornost na to. I da, kad već pišeš članke, bi li te mogao zamoliti da imaju, ako o njima postoji opsežniji članak, barem više od jedne rečenice? Mislim, ispada ovako da pišemo ofrlje članke, samo da bi pisali, a to nije bila intencija projekta :)

I što se kategorizacije tiče - pogledaj kategorije za druge države (Francuska, Brazil, sada Kuba) pa se nastoj držati tih standarda... tu je Orijentolog napravio lavovski posao, ja sam tek nešto sitno pomogao i bilo bi lijepo da se svi držimo toga jer se inače stvara ljudima dupli posao. Eto, toliko i hvala na doprinosima :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:00, 13 februar 2016 (CET)Odgovori

Evo, isto kao i kod Nemcove - imamo mi naš šablon za pisce kojeg bi trebalo koristiti, a i članak je podosta kratak. Ne trebaš žuriti s člancima, daj si vremena, ali da ipak imaju malo više mesa :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:02, 13 februar 2016 (CET)Odgovori
Dobro, Svoboda je još tu najmanji problem, jer šabloni funkcioniraju dobro, ali usporedi ovaj članak i njegov šablon s Nemcovom - izgleda svemirski. Uostalom, projekt unifikacije šablona se u tom kontekstu pasivno provodi i bilo bi dobro koristiti naše alternative u spornim slučajevima, pogotovo kad je razlika ovako drastična.
Što se normativa tiče - nema tu nekog jasnog normativa u smislu točne brojke, ali recimo, primjeri manjih članaka su Operacija Northwoods, Operacija Mongoose i Zaljev Guantánamo. Nisu oni ništa specijalno dugi i ne oduzimaju previše vremena, ali opet su prilično informativni i jasno je o čemu se radi. O Svobodi se u tekstu ne saznaje ništa osim da je bio predsjednik (dapače, više se saznaje iz šablona), a slično je i s A je to! i s Nemcovom. Možeš pogledati i ovaj članak kao referencu po pitanju manjih članaka. Ne treba se kopirati ovo, ali da članak može biti barem kao uvod o Malrauxu :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:14, 13 februar 2016 (CET)Odgovori
Ma nema problema. Sve što ostane tebi, preuzet ću ja :) Beneša sam, doduše, rezervirao jer ću prevesti cijeli članak, ali ovo ostalo - sve što ti ne stigneš, budem napisao ja. Isto tako ću ja srediti kategorizaciju --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:26, 17 februar 2016 (CET)Odgovori
Iskreno, ne znam :/ Odnosno, nisam imao nekakav konkretni plan. Neće ti članci od mene iziskivati pretjerano vremena, ali volim im se posvetiti kako treba. Trenutno se moram pozabaviti i Angolom, imam dovršavati i Psycho-Pass, a tu je i Batman... stvarno ne znam kojim će to tempom ići, ali nastojat ću ih ugurati u raspored :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:56, 24 februar 2016 (CET)Odgovori

Lifetime uredi

U Lifetime sablon ti posle prezimena trebalo dodati i ime zbog boljeg sortiranja.   --Kolega2357 (razgovor) 13:22, 16 februar 2016 (CET)Odgovori

Pozivnica za učlanjenje u Društvo desetogodišnjaka uredi

 

Dragi Seiya,

želim ti uručiti srdačnu pozivnicu da se pridružiš Društvu desetogodišnjaka, neformalnoj grupi urednikâ koji učestvuju na projektu Wikipedije deset ili više godina. Nadam se da se sjećaš kako je izgledao tvoj početak prije točno 10 godina. Svaka čast na dosadašnjem radu i s radošću iščekujem tvoje nove doprinose u širenju slobodnog znanja. Čestitam ti prvo desetljeće rada na Wikipediji!

Srdačan pozdrav, Conquistador (razgovor) 14:19, 17. februara 2016. (CET)

Re: Nema ni obveza ni dužnosti za članove. Društvo (tek) postoji da bi urednici mogli proslaviti dekadu doprinošenja projektu za koji su pasionirani, da bi se pomoglo formirati veze među dugogodišnjim učesnicima na enciklopediji i da se omogući razmjena perspektivâ i ekspertizâ. Ovo posljednje je možda najopipljiviji, najviše vidljiv dio jer je članstvo više-manje simboličko. Sve piše ovdje. ;) Srdačan pozdrav, Conquistador (razgovor) 14:43, 17. februara 2016. (CET)

Predstojeći vs. Filmovi 2016. uredi

Šablon {{Filmdate}} automatski filmove koji još nisu imali premijeru stavlja u kategoriju "predstojećih"; kada prođe datum naveden u šablonu, svaki od naslova će se automatski premjestiti u "Filmovi 2016.". --OC Ripper (razgovor) 12:25, 23 februar 2016 (CET)đOdgovori

Dvaput je dvaput... uredi

Prijatelju, mislim da će tvoj članak dvaput postati izabrani. --Wolmar (razgovor) 21:40, 24 februar 2016 (CET)Odgovori

Ne sekiraj se za blokadu, vjerujem da ti onaj projekt ne fali. Njihove nacističke metode su, uostalom, i otjerale većinu ljudi s njihovog projekta. Odavno nisu u stanju proizvesti dovoljno dugačak i kvalitetan članak da bi im mogao postati izabrani, vidi taj izbor kao dodatnu pohvalu tebi.--Wolmar (razgovor) 01:30, 28 februar 2016 (CET)Odgovori

Savjet za nove kategorije uredi

Kad radiš nove kategorije, recimo želiš stvoriti Kategorija:Danski hemičari, najlakše ti je da otvoriš paralelan tab (gdje ti se opet pojavi "Stvaranje Kategorija:Danski hemičari") i onda umjesto ovog "danski" upišeš npr. "njemački" (dakle neka postojeća kategorija, dolje lijevo), te konačno samo prekopiraš sadržaj i izmjeniš ovo označeno velikim slovima (dolje desno):

{{Commonscat|Chemists from Germany}}

[[Kategorija:Njemački naučnici|Hemičari]]
[[Kategorija:Nijemci po zanimanju|Hemičari]]
[[Kategorija:Hemičari po nacionalnosti]]
{{Commonscat|Chemists from DENMARK}}

[[Kategorija:DANSKI naučnici|Hemičari]]
[[Kategorija:DANCI po zanimanju|Hemičari]]
[[Kategorija:Hemičari po nacionalnosti]]

Brzo, jednostavno i praktično (u protivnom se javlja polovična kategorizacija ili improvzacije koje odstupaju od ostatka). --Orijentolog (razgovor) 18:32, 25 februar 2016 (CET)Odgovori

Vjerujem da bi i sam došao do tog rješenja da si isto napravio preko 10.000 puta. :) Zaboravio sam da je praktično i za wikidata umrežavanje jer nakon stvaranja samo otvoriš Commonscat, pa englesku kategoriju, i copy-paste u "add links". Ne možeš faliti ako lupaš Amere kao uzor jer za njih imamo najviše zanimacijskih kategorija, samo pripazi da takve u Commonscatu imaju "the" ({{Commonscat|Chemists from THE United States}}), kao i United Kingdom, Netherlands, Czech Republic, i još neke. Glede onog hr-bisera, dva identične tematike možeš naći i na engleskoj Wiki: jedan o "judaizaciji Jeruzalema" odnosno drugi o "islamizaciji Hramske gore". U sva tri slučaja radi se o pokušaju da se od dnevnopolitičkog prepucavanja, viktimizacije i demonizacije napravi enciklopedijski članak. Najkomičnije od svega je što svi članci izgledaju uredni s izvorima, a većina istih niti ne govori o prezentiranom "problemu". --Orijentolog (razgovor) 02:36, 28 februar 2016 (CET)Odgovori

Re: Crveni karton uredi

Hvala! Nadam se da ne zamjeraš zbog blage kritike :-) - naprosto sam rekao što mislim...

Sad kada je i to "riješeno" - a bilo je samo pitanje vremena, realno - osjećam olakšanje jer sam na hr wiki učinio što sam mogao, i ne žalim ni za čim, a ostajem pritom čvrsto uvjeren da nisam rekao zadnju riječ. (Glazbena podloga: "Zmija & zmaj", Jinx :-) )

Sh wiki je neusporedivo bolje mjesto, pa ću svakako navraćati tu i tamo... GregorB (razgovor) 18:38, 1 mart 2016 (CET)Odgovori

[9]Haha, tek sad sam vidio! Odlično!
Drago mi je da si u pozitivnom raspoloženju s obzirom na okolnosti - to je ispravan stav, jer izgubili stvarno nismo ništa. GregorB (razgovor) 18:43, 1 mart 2016 (CET)Odgovori

Projekt uredi

Samo kad završiš s krajevima, pobacaj ih u tablicu na projektu :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:50, 12 mart 2016 (CET)Odgovori

Što se kvadratnih milja tiče, mislim da je to neka automatska konverzija tako da ne bi tu puno petljao treutno. Što se grba tiče, to je isto automatika, ali joj možeš doskočiti tako da umjesto "image_shield" koristiš "image_seal" i dodaš "seal_type = Grb" pa će sve pisati kako spada :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:36, 12 mart 2016 (CET)Odgovori

Šablon:Pie chart uredi

Teško. Provjeravao sam što je unutra u onoj donjoj sekciji Šabloni koji su upotrebljeni na ovoj stranici kad se klikne "uredi" i uopće nema šablona {{Pie chart/slice}} na listi, iako je evidentno da je unutra. Isto kao što šablona {{Pie chart}} nema na listi Što vodi ovdje? slicea. Problemi su dakle puno dublje prirode jer šablon se ne ponaša normalno. --Orijentolog (razgovor) 05:02, 20 mart 2016 (CET)Odgovori

Pitaj eventualno Kolegu i Rippera, možda oni znaju gdje leži dublji problem. Inače kod prijenosa nekih šablona i sličnih stvari imamo probleme jer ne radi baš sve, primjer su ti one tematske bočne trake. Kako i zašto, stvarno ne znam. --Orijentolog (razgovor) 11:16, 20 mart 2016 (CET)Odgovori
Isti problem ima mk.wiki. --Orijentolog (razgovor) 11:57, 20 mart 2016 (CET)Odgovori

Re:Vis uredi

Bok Seiya,

istina, veliki zadatak, nadam se samo da ga proguram do kraja i da ne "zaglavim" kao s neoklasicizmom :) Ove godine pada 150. godišnjica bitke kod Visa pa sam mislio na ovaj način obilježiti događaj. Ako bi nekako mogao u julu biti "uguran" kao izabrani bilo bi odlično, ali o tom potom.--Wolmar (razgovor) 17:22, 22 mart 2016 (CET)Odgovori

Članak uredi

Kao što piše u objašnjenju - članak je prekratak. Napisati "Osoba A (rođenje - smrt) je bio [etnik] [zanimanje]" nije dovoljno za enciklopedijski članak. Po toj bi se logici mogli napuniti do 1,000,000 članaka u roku odmah. Radi se o osobi o kojoj se može napisati barem 5-6 suvislih redaka, ubaciti šablon i diskografija i onda on može biti mrva. Ovako je besmisleno da stoji; članci samo da ih imamo ne ispunjavaju svoju svrhu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:27, 27 mart 2016 (CEST)Odgovori

Naravno, ali isto tako zainteresirani korisnik može napisati novi članak jer, kažem, dodati rečenicu o imenu, podacima za matičnu knjigu i zanimanju nije problem ni kada se kreće nanovo pisati članak. Isti nije sadržavao ništa što bi uvelike obeshrabrilo nekog da ga nanovo napiše. Ja ti mogu vratiti članak pa ako ćeš ga ti srediti, uredu, ako ne, ponovo ću ga izbrisati --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:46, 27 mart 2016 (CEST)Odgovori

Mars uredi

Sinoćnja šala može se opravdati datumom, ali pitanje je kako i čime opravdati ovakve podmukle provokacije i pokušaje izazivanja međukorisničkog jaza? Žabari takvog kova rijetko se nađu i po pariškim buržujskim salonima, takvi su rušili bratstvo i jedinstvo '91. --Orijentolog (razgovor) 15:55, 2 april 2016 (CEST)Odgovori

Goran Krešnik uredi

Uredi ga ti.

Izabrani uredi

Da, Dawkins neće proći, barem ne ukoliko se još netko ne izjasni. U svakom slučaju ne vidim razloga zašto ne predložiti još jedan. Ja sam imao najbolju namjeru dovršiti Mad Hattera za ovaj mjesec, ali mi se zbog različitih obveza oko magistarskog rada i prakse, to oteglo pa to neće biti kako je bilo planirano; sukladno tomu - slobodno predloži članak kojeg imaš u planu :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:32, 16 april 2016 (CEST)Odgovori

Administrator uredi

Zdravo,podneo sam zahtev za administratora,već sam administrator na srpskoj vikipediji,pa sam mislio i ovdje da budem ako možeš da glasaš.--Vojvoda Živojin Mišić  razgovorstranica 01:11, 25. april 2016. (CEST)

Članci uredi

Članci se nanovo mogu postaviti, stvar je bila postaviti primjer i pokazati mu da se gluposti neće tolerirati. Članke o ministarstvima trebalo je preimenovati, članke o svećenicima pregledati i pročistiti jer su skloni raznim interpretacijama i tako dalje... u svakom slučaju, njegov rad uvijek ostavlja više nereda nego reda i meni je glupo da on dođe, postavi tako 15-20 članaka pa ga ja blokiram pa tako u nedogled. To je Sizifov posao u kojem on, opet, postiže ono što hoće, a nama stvara neviđen posao oko pregledavanja, kategorizacije i usklađivanja stansarda. Nije bila stvar neatribuiranja i kopiranja članaka per se, nego neselektivnog i nekritičkog rada koji se sastojao u čistom kopiranju teksta, bez obaziranja na standarde ove Wiki. Upozoren je više puta i zamoljen, međutim isti je to ignorirao i pritom ne samo pravio budalo od zajednice, nego je bio i bezobrazan.

U krajnjoj liniji, bolje da nemamo članak, nego da imamo loš članak i to još kopiran. Davno sam rekao da se ne slažem s idejom da postajemo c/p repozitorij i tu ću ideju braniti dok mogu, a pogotovo kad se taj c/p vrši na ovako traljav i indolentan način. Ja nemam ni vremena ni živaca pregledavati svaki od mora članaka (jer nisu to 2-3 članka, nego ih je n) koje je on u svojoj ... (ni sam ne znam čemu) prebacio i bolje je da su ti članci crveni pa će se pojaviti netko tko će to ili prebaciti kako spada ili napisati samostalno članak koji će biti višestruko bolji nego da je onako prebačen. Doduše, ako je netko voljan pregledati i srediti sve njegove izmjene, ja ću bez ikakvih problema vratiti te članke pa neka se oni srede, preimenuju, rekategoriziraju i usklade te neka im se adaptiraju šabloni, ali ja za to jednostavno nemam ni vremena ni živaca :/ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:46, 29 april 2016 (CEST)Odgovori

Zamolio sam ga i objasnio 3-4 puta prije prvog bloka te još jednom prije drugog bloka i zabrane. Bio je bezobrazan i ignorirao upute. Sve stoji n stranici za razgovor. Za nekog tko se tako agresivno busa da je admin na drugoj Wiki (a nije) i da pozna sva pravila i što je zabranjeno, pokazuje priličnu razinu bilo neznanja, bilo indolencije. U oba slučaja, postupio sam prema pravilima, ali sve mora imati svoju granicu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:42, 29 april 2016 (CEST)Odgovori

Problematicni sajtovi uredi

Svaki problematicni sajtovi se mogu blokirati filterom samo treba napraviti spisak sajtova. --Kolega2357 (razgovor) 13:19, 29 april 2016 (CEST)Odgovori

Ako sam dobro razumeo ovaj Axis History je neki forum za WW2? --Kolega2357 (razgovor) 14:31, 30 april 2016 (CEST)Odgovori

Povlake i crtice uredi

Povlaka je kraća (-) i stavlja se bez bjelina,[10] a crtica je duža (–) i sadrži bjeline.[11] --Orijentolog (razgovor) 16:23, 1 maj 2016 (CEST)Odgovori

Nagrada uredi

Mogla bi da mi dodeliš neku nagradu :D. --Vojvoda Živojin Mišić  razgovorstranica 17:39, 2. maj 2016. (CEST)

Jezik interfejsa uredi

FYI: [12]. --Nemo bis (razgovor) 20:59, 17 januar 2017 (CET)Odgovori

 

You have been a medical translators within Wikipedia. We have recently relaunched our efforts and invite you to join the new process. Let me know if you have questions. Best Doc James (talk · contribs · email) 12:34, 2 August 2023 (UTC)