J. K. Rowling – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
ažuriranje temeljeno na sr.wiki
Red 1:
'''Džoana „Džo“ Mari''' ({{jez-eng|Joanne "Jo" Murray}}), devojačko '''Rouling''' ({{jez-eng|Rowling}}), poznatija pod spisateljskim imenom '''Dž. K. Rouling''' (Džoana Ketlin Rouling) ({{jez-eng|J. K. Rowling}}; [[Bristol]], [[31. jul]] [[1965]]) je [[engleska]] književnica najpoznatija kao autorka serije knjiga o [[Hari Poter|Hariju Poteru]].
'''Joanne Kathleen Rowling''' (pored Yate, South Gloucestershire, [[Engleska]], [[31. 7.|31.7.]] [[1965]]. - ), [[engleska]] književnica
 
== Biografija ==
Britanska autorica, stvoriteljica popularne i od kritičara prihvaćene serije o [[Harry Potter|Harryju Potteru]] koja govori o mladom čarobnjaku kroz školovanje.
Nakon diplome na ''Univerzitetu u Eksteru ({{jez-eng|University of Exeter''}}) [[1986]]. godine počinje raditida radi za ''Amnesti Internešnel ({{jez-eng|Amnesty International''}}) u [[London]]u, gdjegde započinjepočinje sa pisatipisanjem Harryavantura PotteroveHarija avanturePotera. UPočetkom ranim [[1990-1999|90-ima]]devedesetih putuje u [[Portugalija|Portugal]] gdjegde daje poučavačasove engleskiengleskog jezikjezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u EngleskuUjedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburghu[[Edinburg]]u. Živeći od socijalne pomoći, uz podučavanjedavanje drugihprivatnih časova, nastavila je s pisanjem.
 
== Hari Poter ==
Nakon diplome na ''University of Exeter'' [[1986]]. godine počinje raditi za ''Amnesty International'' u [[London]]u, gdje započinje pisati Harry Potterove avanture. U ranim [[1990-1999|90-ima]] putuje u [[Portugal]] gdje poučava engleski jezik za strance, ali nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Englesku i nastanjuje u Edinburghu. Živeći od socijalne pomoći, uz podučavanje drugih nastavila je s pisanjem.
{{Glavni članak|Hari Poter}}
NjezinaNjena prva knjiga u seriji, '''''HarryHari PotterPoter i Kamen mudracamudrosti''''' ([[1997.]]), ostavarila je izvanredan uspjehuspeh, obračajućiobraćajući se istodobnoistovremeno djecideci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja HarryjaHarija PotteraPotera, osamljenog siročića koji otkriva da je ustvariu stvari čarobnjak, i prijavljujepravljuje se u HogwartsovuHogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući BritishBritiš BookBuk AwardAvard.
 
SlijedeSlede nastavci: '''''OdajaDvorana tajni, ZatočenikZatvorenik Azkabanaiz Askabana, PlameniVatreni Peharpehar, Red feniksa, Polukrvni Princ miješanei krviRelikvije Smrti''''' - takođertakođe bestseleri, izdani u viseviše od 200 zemalja i prevedeni na kojihpreko 60 jezika. U [[2001]]. godini su objavljeni '''''Čudesne zvijerizveri i gdjegde ih naći''''' i '''''MetlobojKvidič kroz stoljećavekove''''', ssa prihodima namijenjenimnamenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je doistazaista potakla entuzijazam među djecomdecom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je [[2001]]. godine i postala jedan od najgledanijih [[film]]ova na svijetusvetu. Ostali nastavci su takođertakođe vrlo uspješnouspešno ekraniziraniekranizovani. U ožujkumartu [[2001]]. godine, RowlingovojRoulingovoj je dodjeljenadodeljena titula OBE (''Officer of the British Empire'').
Njezina prva knjiga u seriji, '''''Harry Potter i Kamen mudraca''''' (1997.), ostavarila je izvanredan uspjeh, obračajući se istodobno djeci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harryja Pottera, osamljenog siročića koji otkriva da je ustvari čarobnjak, i prijavljuje se u Hogwartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući British Book Award.
 
== Kasniji rad ==
Slijede nastavci: '''''Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni Pehar, Red feniksa, Princ miješane krvi''''' - također bestseleri, izdani u vise od 200 zemalja i prevedeni na kojih 60 jezika. U 2001. godini su objavljeni '''''Čudesne zvijeri i gdje ih naći''''' i '''''Metloboj kroz stoljeća''''', s prihodima namijenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je doista potakla entuzijazam među djecom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je [[2001]]. godine i postala jedan od najgledanijih [[film]]ova na svijetu. Ostali nastavci su također vrlo uspješno ekranizirani. U ožujku [[2001]]. godine, Rowlingovoj je dodjeljena titula OBE (''Officer of the British Empire'').
Prvu knjigu posle Hari Poter serijala Roulingova je objavila u [[septembar|septembru]] [[2012]]. godine. To je bio roman za odrasle „Upražnjeno mesto“. Veoma uspešno je prodavan u [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Ujedinjenom Kraljevstvu]], gde ga je za tri nedelje kupilo milion ljudi<ref name=pol>[http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Fenomen-Dzoane-Rouling.lt.html Fenomen Džoane Rouling : Kultura : POLITIKA<!-- Bot generated title -->]</ref>. U [[Srbija|Srbiji]], roman je objavila izdavačka kuća ''Evro-đunti'', a prevodioci su bili Vesna i Draško Roganović, koji su preveli i knjige o Hariju Poteru. „Upražnjeno mesto“ je bila najprodavanija knjiga na Beogradskom sajmu knjiga 2012.<ref name=pol/><ref>[http://www.vesti.rs/Sajam-knjiga/Upraznjeno-mesto-najprodavanija-knjiga-na-sajmu-2.html Upražnjeno mesto najprodavanija knjiga na sajmu<!-- Bot generated title -->]</ref><ref>[http://www.beta.rs/?tip=article&kategorija=kultura&ida=2782046&id=&ime= Beta press - Kultura<!-- Bot generated title -->]</ref>. Uprkos velikom komercijalnom uspehu, roman je dobio mešovite kritike<ref>[http://www.goodreads.com/book/show/13497818-the-casual-vacancy The Casual Vacancy by J.K. Rowling - Reviews, Discussion, Bookclubs, Lists<!-- Bot generated title -->]</ref><ref>[http://www.guardian.co.uk/books/2012/sep/27/jk-rowling-the-casual-vacancy-review-roundup JK Rowling's The Casual Vacancy: review roundup | Books | guardian.co.uk<!-- Bot generated title -->]</ref>.
 
Sledeća knjiga koju je Roulingova napisala bila je kriminalistički roman „[[Zov kukavice]]“. Objavila ju je u [[april]]u [[2013]], pod pseudonimom Robert Galbrejt<ref>[http://www.guardian.co.uk/books/2013/jul/14/jk-rowling-crime-novel-cuckoos-calling JK Rowling publishes crime novel under false name | Books | The Guardian<!-- Bot generated title -->]</ref>. Da je ona pravi autor otkrilo se tek u [[jul]]u iste godine<ref>[http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-23313074 BBC News - How JK Rowling was unmasked<!-- Bot generated title -->]</ref>. „Zov kukavice“ je prvi deo serijala, koji će spisateljica nastaviti da objavljuje pod pseudonimom<ref>[http://www.guardian.co.uk/books/2013/jul/15/jk-rowling-cuckoos-calling-bestseller JK Rowling's crime novel becomes bestseller | Books | The Guardian<!-- Bot generated title -->]</ref>.
 
== Dela ==
[[Hari Poter]] serijal:
* [[Hari Poter i Kamen mudrosti]] (1997)
* [[Hari Poter i Dvorana tajni]] (1998)
* [[Hari Poter i zatvorenik iz Askabana (knjiga)|Hari Poter i zatvorenik iz Askabana]] (1999)
* [[Hari Poter i Vatreni pehar|Hari Poter i Vatreni pehar]] (2000)
* [[Hari Poter i Red feniksa]] (2003)
* [[Hari Poter i Polukrvni Princ]] (2005)
* [[Hari Poter i relikvije Smrti]] (2007)
 
Dodaci Hari Poter serijalu:
* Fantastične zveri i gde ih naći (2001)
* Kvidič kroz vekove (2001)
* Priče barda Bidla (2008)
 
Drugi romani:
* [[Upražnjeno mesto]] (2012)
* [[Zov kukavice]] (2013)
 
== Izvori ==
{{reflist}}
 
== Спољашње везе ==
{{Други пројекти
| commons = J. K. Rowling
}}
* [http://www.jkrowling.com/ Joanne Kathleen Rowling] {{en}}
 
{{Harry Potter}}
 
{{Commonscat}}
 
[[Kategorija:Rođeni {{Lifetime|1965.||Rowling, J. K.]]}}
[[Kategorija:Engleski pisci|Rowling, J. K.]]
[[Kategorija:Rođeni 1965.|Rowling, J. K.]]
 
{{Link FA|en}}