Nacionalnost – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Srbija, a i ostale YU banana državice, i dalje održavaju jedno nasleđe iz komunističkog vremena. Izjednačava dva različita pojma: nacionalnost i etnicitet (narodnost, etničk...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Nacionalnost''' je izraz koji u najširem smislu označava pripadnost određenoj [[nacija|naciji]]. Na srpskohrvatskom govornom području se pod "nacijom" obično podrazumijeva [[etnička grupa|etnička zajednica]], pa nacionalnost u pravilu predstavlja sinonim za nečiji etnički identitet. U drugim jezicima se, pak, pod pojmom "nacija" podrazumijeva [[država]], pa se ekvivalenti pojma nacionalnosti odnose prije svega na [[državljanstvo]].
Srbija, a i ostale YU banana državice, i dalje održavaju jedno nasleđe iz komunističkog vremena. Izjednačava dva različita pojma: nacionalnost i etnicitet (narodnost, etničko poreklo).
 
Ponekad se kao sinonim za nacionalnost koristi i izraz [[narodnost]].
U SFRJ komunisti su napravili šest konstitutivnih naroda Jugoslavije, koji su nazvani NACIJAMA. Iako je u zemljama anglo-saksonske državne doktrine (a sada se to proširilo na čitav svet) nacionalnost pripadnost pripadnost DRŽAVI, ovde su pojedine etničke grupe proglašene nacijama.
Zašto? Želelo se pokazati da je Jugoslavija zemlja dobrovoljno ujedinjenih naroda, tj. republika. Svaka republika imala je "glavni" narod, koji je predstavljao "naciju".
 
[[Nacionalizam|Nacionalističke]] ideologije, koje kao idealnu društvenu zajednicu promatraju [[nacionalna država|nacionalnu državu]] kao sintezu nacije i države, pojam "nacionalnosti" shvaćaju na oba gore navedena načina.
Ovakvo uređenje je bilo sušta suprotnost uređenju Kraljevine Jugoslavije, gde se jasno pravila razlika između NACIJE i ETNICITETA (etničke pripadnosti). U Kraljevini Jugoslaviji svi njeni stanovnici pripadali su jugoslovenskoj NACIJI, sa različitim etnicitetom (neko je bio Srbin, neko Hrvat, itd.).
 
==Eksterni linkovi==
Svi stanovnici Srbije JESU Srbi ili Srbijanci po nacionalnoj pripadnosti! Međutim, ti nacionalni Srbi ili Srbijanci po etničkoj pripadnosti mogu biti: Srbi u smislu etničke pripadnosti, Mađari, Rusini, Vlasi, Bunjevci, Bošnjaci, itd.
*Grossman, Andrew. [http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/law/elj/lgd/2001_1/grossman/ ''Gender and National Inclusion'']
*Trott, Philip D A. [http://www.bateswells.co.uk/articles/Dual%20Nationality.pdf ''Dual Nationality'']
* White, Philip L. "Globalization and the Mythology of the Nation State," In A.G.Hopkins, ed. ''Global History: Interactions Between the Universal and the Local'' Palgrave Macmillan, 2006, pp. 257-284.[http://www.nationalityinworldhistory.net/ch1.html]
*[http://www.panarchy.org/acton/nationality.html Lord Acton, Nationality] (1862)
 
Mađaru iz Srbije, koji se preselio u SAD, piše se da je po NACIONALNOM poreklu Serbian. Njegova nova nacionalnost je Amerikanac, stara nacionalnost je Serbian, a etnička pripadnost (za koju ga niko ne pita) Mađar.
 
[[Category:Nacionalizam]]
Nacija = pripadnost državi (državljanstvo)
Nacionalno poreklo = država iz koje si emigrirao
Etnicitet (u komunističkom vremenu nazivali smo ga narodnost) = pripadnost određenoj etničkoj grupi, određenom narodu
Etničko poreklo = imati poreklo od neke narodnosti/etničke grupe/etniciteta
 
[[ar:جنسية]]
Ove četiri stavke nisu isto. Samo Balkanci izjednačavaju pojam nacionalnosti i etničke pripadnosti!
[[bs:Nacionalnost]]
[[ca:Nacionalitat (dret)]]
[[cs:Národnost]]
[[cy:Cenedligrwydd]]
[[de:Nationalität]]
[[el:Ιθαγένεια]]
[[en:Nationality]]
[[es:Nacionalidad]]
[[eo:Nacieco]]
[[fr:Nationalité]]
[[gv:Ashoonaght]]
[[ko:국적]]
[[hr:Nacionalnost]]
[[it:Nazionalità]]
[[hu:Nemzetiség]]
[[mk:Националност]]
[[nl:Nationaliteit]]
[[ja:国籍]]
[[no:Nasjonalitet]]
[[pl:Narodowość]]
[[pt:Nacionalidade]]
[[ro:Naționalitate]]
[[ru:Подданство]]
[[sq:Kombësia]]
[[si:ජාතිකත්වය]]
[[simple:Nationality]]
[[tl:Kabansaan]]
[[th:สัญชาติ]]
[[tr:Milliyet (tüzük)]]
[[uk:Народність]]
[[vi:Quốc tịch]]
[[zh-yue:國籍]]
[[zh:國籍]]