Preduzetnik – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
 
dodatak sa srpske Wikipedije
Red 1:
'''Preduzetnik''' ili '''poduzetnik''' je lice (fizičko i/ili pravno) kome je institucionalni dato pravo raspolaganja nat neto efektom poslovanja i koji, sa svoje strane, zavisi od karaktera vladajućih proizvodnih odnosa. Institucionalni preduzetnik je, najkraće rečeno, lice u čije ime se organizuje registrovana profitna delatnost, sa neograničenom odgovornošću.
Ukoliko ste odulucili da zapocnete biznis sami sa sopstvenim kapitalom, vi ste preduzetnik. Odgovarate neograniceno sto znaci da odgovarate svojom licnom imovinom. Nije vam potrebna dozvola da biste poceli sa radom ali se morate prijaviti kod nadleznog organa. Kasnije svoj biznis mozete prosiriti u ortacko drustvo.
 
Institucionalni preduzetnik koji snadbeva preduzeće sopstvenim kapitalom ili spostvenom radnom snagom je vezani preduzetnik. Institucionalni preduzetnik snosi rizike u okviru neto efekta poslovanja. Izuzetak je preduzetnik koji se vezuje za kapital. On može da snosi rizik i šire, van neto efekta poslovanja (preduzetničke dobiti).
 
 
==Vidi još==
*[[Preduzeće]]
*[[Profit]]
 
[[category: Ekonomija]]
[[category: Preduzetnici]]
 
[[da:Iværksætter]]
[[de:Unternehmer]]
[[en:Entrepreneur]]
[[es:Entrepreneur]]
[[fr:Entrepreneur]]
[[hr:Poduzetnik]]
[[lt:Verslininkas]]
[[nl:Ondernemer]]
[[no:Gründer]]
[[pl:Przedsiębiorca]]
[[ru:Предприниматель]]
[[sr:Предузетник]]
[[sv:Entreprenör]]
[[uk:Підприємець]]