Wikipedija:Pravila i smjernice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Svrha: gramatika
sadržaj
Red 19:
 
U slučaju da neki korisnik očigledno namerno krši pravila ili smernice, naročito ukoliko je u pitanju sistematsko i uporno kršenje, takav korisnik može da bude blokiran na određeno ili neodređeno vreme.
 
== Sadržaj ==
 
Pravila i smernice treba da budu:
# '''Jasne'''. One treba da budu jasne, direktne i nedvosmislene.
# '''Jezgrovite'''. U njima treba izbegavati bespotreban tekst. Jasno napisan tekst može biti bolji nego nejasna objašnjenja i primeri.
# '''takve da jasno ističu duh pravila'''. Treba da jasno istaknu duh pravila zasnovan na zdravom razumu.
# '''usmerene na ostvarenje određenog cilja'''. Treba precizno identifikovati cilj i obuhvat pravila i smernica na početku njihovog teksta. Njihov sadržaj treba da bude usklađen sa njihovim cilem i obuhvatom. Ukoliko se obuhvat jednog pravila ili smernice poklapa sa drugom, treba na minimum svesti nepotrebno preklapanje. Kada se jedno pravilo nadovezuje na drugo, to treba jasno istaći.
# '''bez preteranog povezivanja'''. Treba izbegavati preterane vikilinkove ka drugim pravilima, već ih koristiti samo u slučajevima kada je potrebno nešto precizirati. Preterano linkovanje ka drugim pravilima može nenamerno i nepotrebno preneti težište na drugo pravilo.
# '''međusobno usklađene'''. Stav zajednice ne može istovremeno biti "A" i "nije A". Ukoliko se desi da je stav zajednice opisan na različite načine na različitim stranama, korisnici treba da diskusijom odrede koji stav odražava mišljenje zajednice i u skladu sa tim izvrše neophodne korekcije.
 
 
== Osnovna pravila ==