Razlike između izmjena na stranici "Radio-televizija Srbije"

Obrisana 183 bajta ,  prije 9 godina
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м
m/м
 
== Produkcioni centri RTS ==
 
[[Datoteka:Rts-takovska10.jpg|left|thumb|Zgrada u Takovskoj 10]]
RTS (misleći, pritom, na TV Beograd i Radio Beograd) se nalazi na više lokacija u [[Beograd]]u. Televizija je smeštena u dva velika TV-centra - u centru grada (kompleks zgrada u Takovskoj 10 i Aberdarevoj 1 i 1a) i u [[Košutnjak]]u (u Kneza Višeslava 88, nadomak [[Filmski grad|Filmskog grada]]). Tu je i jedan manji TV-centar, zapravo istoriografski posmatrano najvažniji, na Beogradskom sajmu. To je, dakle, prva zgrada srpske televizije i tu se nalazi jedan omanji studio i kancelarije pojedinih redakcija. Međutim, TVB ima svoje zgrade (delove administracije, izdavačka delatnosti i sl.) i na drugim lokacijama u gradu. TV-centar u Aberdarevoj (nekadašnja zgrada Avala filma) otvoren je [[1. oktobar|1. oktobra]] [[1966]], nova, tzv. plava zgrada započeta je [[1989]]. a zgrada u Takovskoj, podignuta tokom sedamdesetih pa oštećena tokom Petooktobaske revolucije, rekonstruisana je i postepeno useljavana tokom [[2004]]. U ovim zgradama se danas nalaze Direkcija, Centar Dokumentacije, redakcije, studiji, režije, tehnika, master, montažne jedinice, sobe za pregled traka, Obezbeđenje RTS, galerija RTS i dr. Centar u Košutnjaku, kao prvi TV dom, svečano je otvoren [[1980]] i tamo su smešteni: studiji sa pratećim objektima, režije, tehnika, link, depoi, magacini i dr.
 
 
== Studiji Televizije Beograd ==
[[Datoteka:RTS01.jpg|thumb|Studio 11]]Televizija Beograd raspolaže sa šest opremljenih televizijskih studija, od kojih je jedan digitalni (za [[Dnevnik]], kratke vesti na sat vremena, sportske najave, najave emisije Trezor i specijalne političko-informativne emisije), jedan virtuelni (za dečije emisije, vremensku prognozu i sve sadržaje koji zahtevaju interaktivne sadržaje i nije im potreban standardni set scenografije - to se nadoknađuje kompjuterski, putem hroma-kija) a jedan za kolažne emisije, poput Jutarnjeg programa i Beogradkse hronike.
 
Ova četiri studija se, pored jednog u izgradnji (trenutno u finalnoj fazi) nalaze u TV-centru u Aberdarevoj. Dva studija za političke i zabavne sadržaje nalaze se u Košutnjaku, dok je jedan smešten u TV-centru na Sajmu. Pored toga, TVB poseduje i tonske studije, tj. studije za sinhronizaciju.
 
== Ostali podaci o produkciji i gledanosti RTS ==
[[Datoteka:bolizivot.jpg|left|thumb|Scena iz serije [[Bolji život]], 1987-1991]]Radnim danima je, prosečno po građaninu Srbije, gledanost Prvog programa TV Beograd 104 minuta, Drugog programa 71 minut, a Trećeg kanala 96 minuta. Gledanost raste u dane vikenda i to: subotom Prvi program TV Beograd se gleda 108 minuta, Drugi program 80 minuta, a Treći kanal 108 minuta; nedeljom se Prvi program TV Beograd gleda 117 minuta, Drugi program 94 minuta i Treći kanal 127 minuta. (izvor: SMMRI)
 
Radnim danima, Prvi program TVB gleda 3,7 miliona gledalaca, Drugi program 800,000 gledalaca, a Treći kanal (do [[1. maj]]a [[2006]].) 1,8 miliona. Subotom Prvi program TVB gleda 3,1 milion, Drugi program 800,000, a Treći kanal (do [[1. maj]]a [[2006]].) 1,2 miliona gledalaca. Nedeljom Prvi program gleda 4,3 miliona, Drugi program 800,000 a Treći kanal (do [[1. maj]]a [[2006]].) 1,3 miliona gledalaca. (izvor: SMMRI)