Krsto Hegedušić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Krsto Hegedušić''' ([[Petrinja]], [[26.11.]] [[1901]]. - [[Zagreb]], [[7.4.]] [[1975]].) je bio [[Hrvatska|hrvatski]] slikar, poznat kao predstavnik tzv. [[Hrvatska naiva|Hrvatske naive]].
Galerija "Krsto Hegedušić" osnovana je 1987. godine,a dobila je naziv po začetniku naivnog slikarastva Krsti Hegedušiću. Krsto Hegedušić je rođen u Petrinji, 26. studenog 1901. Njegov otac bio je profesor klasičnih jezika na petrinjskoj Učiteljskoj školi. Umro je iznenada, od infarkta, 1909.godine u Donjoj Tuzli . Još iste godine udovica Dragica Hegedušić sa četiri sina preseljava se u selo Hlebine gdje je rođen i Krstin otac, u seljačkoj obitelji 1868. godine.
 
Petrinja je osnivanjem Galerije dobila kulturnu vrijednost, a uz to i obnovu i rekonstrukciju jednog vrijednog arihitektonskog zdanja , bivšeg vatrogasnog doma nadomak crkve Sv. Lovre u zapadnom ulazu u park gdje je Galerija smještena. Onda je došao rat koji je mnogo toga devastirao u Petrinji pa, naravno i Galeriju "Krsto Hegedušić". Na svu sreću , tik do crkve Sv. Lovre , koja je do temelja srušena, zgrada Galerije je ostala , jer je bila preuređena za vrijeme "krajine" u night-klub UNPROFOR-a. Mnogo je slika iz zbirke nestalo - jesu li uništene ili odnesene u muzejske zbirke Banja Luke, Prijedora ili inih "kulturnih cntara tzv. "republike krajine" ili čak odnesena u matičnu srpsku zmlju Srbiju. Tko zna ?! Možda ćemo jednom i o tome nešto pobliže saznati. Međutim svako zlo ima i svoje dobro, - to je stara izreka dugogodišnjeg narodnog iskustva , te tako zahvaljujući tom zlu, koje je zadesilo Galeriju "Krsto Hegedušić u Petrinji - Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na čelu s ministrom gospodinom Biškupićem doniralo je Galeriji za obnovu fonda značajnu zbirku likovnih djela najeminentnijih umjetnika recentne likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Tako, je sada ograničena zbirka petrinjske Galerije, samim svojim imenom Galerija "Krsto Hegedušić" - prerasla u jednu respektabilnu Galeriju suvremene hrvatske likovne umjetnosti uopće - Galeriju kojom će se Petrinja moći pred svakim podičiti i predstaviti kao kulturan grad. Organiziranjem izložbi istaknutih likovnih umjetnika, daljnim donacijama i otkupom djela Galerija će se i dalje obogaćivati.
Po njemu je prozvana Galerija Krsto Hegedušić u [[Petrinja|Petrinji]].
 
[[category:Slikari|Hegedušić, Krsto]]
 
[[hr:Krsto Hegedušić]]