Marksizam-lenjinizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Marksizam - lenjinizam To je ideološko-političko naučavanje o načelima klasne borbe i proleterske revolucije, o ulozi komunističke partije i zadacima socijalističke države, k...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Marksizam-lenjinizam''' ({{lang-ru|Марксизм-ленинизм}}) je naziv koji u najširem smislu označava ideologije temeljene na [[marksizam|marksizmu]] u tumačenju [[Lenjin]]a, odnosno marksističke ideologije [[komunizam|komunističke]] orijentacije, koje su se razvile1920-ih. Njega su počeli koristiti sami komunisti nakon Lenjinove smrti 1924. i on je označavao ideološko-političko naučavanje o načelima [[klasna borba|klasne borbe]] i proleterske revolucije, o ulozi [[komunistička partija|komunističke partije]] i zadacima [[socijalistička država|socijalističke države]], odnonso teorijsku i političku platformu međunarodnog komunističkog i radničkog pokreta. Pod marksizmom-lenjinizmom u širem smislu se podrazumijevaju brojne grane komunističkog pokreta kao što su [[staljinizam]], [[trockizam]], [[maoizam]] i drugi, a koji sebe smatraju nasljednicama "pravog" marksizma-lenjinizma.
Marksizam - lenjinizam
 
U užem smislu se pod izrazom marksizam-lenjinizam podrazumijeva službena ideologija [[SSSR]]a, koju je pod tim imenom prvi put uobličio [[Staljin]], a potom promijenio [[Nikita Hruščov]].
To je ideološko-političko naučavanje o načelima klasne borbe i proleterske revolucije, o ulozi komunističke partije i zadacima socijalističke države, koje je na temelju Marxovih i Lenjinovih postavki oblikovano dvadesetih (nakon Lenjinove smrti) i tridesetih godina, osobito u SSSR-u, te nosi mnoga obilježja prilika toga doba.
 
==Eksterni linkovi==
U širem značenju pojam uključuje Marxove i Engelsove postavke o klasnoj borbi, socijalističkoj revoluciji i diktaturi proletarijata, a u vezi s teorijama i odgovorima što ih je u novim uvjetima dao V. I. Lenjin. U političkoj, ideološkoj i teorijskoj djelatnosti i stavovima III Internacionale (Kominterne) izraz marksizam-lenjinizam javlja se — nakon Lenjinove smrti — kao oznaka za cjelokupnu teorijsku i polit, platformu međunarodnog komunističkog i radničkog pokreta u cjelini i svakog njegova dijela (pojedinih komunističkih partija).
* [http://www.marxists.org/glossary/terms/m/a.htm#marxism-leninism Definition at marxists.org] {{en icon}}
* [http://leninist.biz/en/1963/FML734/index.html''Fundamentals of Marxism–Leninism''] Soviet textbook explaining Marxism–Leninism {{en icon}}
* [http://leninist.biz/en/HTML Leninist Ebooks]
* Alexander Spirkin. [http://su-ltd.mylivepage.ru/file/2715/6195_Spirkin_Fundamentals_of_Philosophy.djvu Fundamentals of Philosophy]. Translated from Russian by ''Sergei Syrovatkin''. Moscow: Progress Publishers, 1990.
 
{{Komunizam}}
Kao teoretska osnovica razgraničenja od socijaldemokratskog revizionizma, marksizam-lenjinizam je pak zloupotrijebljen u Staljinovoj reviziji izvornih Marxovih i Lenjinovih shvaćanja. Dogmatski karakter marksizma-lenjinizma u Staljinovoj verziji sadržan je prije svega u doktrini o jednoobraznom putu u socijalizam, u teoriji vodeće partije i vodeće nacije u izgradnji socijalizma, u nadređenom, rukovodećem položaju partije u odnosu na klasu, u onoj koncepciji diktature proletarijata koja u središte postavlja državu i odlučujuću ulogu državnog aparata, umjesto odlučujuće uloge radničke klase.
 
[[Category:Komunizam]]
U mjeri u kojoj uključuje takve sadržaje, izraz marksizam-lenjinizam ne označuje stvaralačko prožimanje marksizma s inovacijama lenjinizma, već prije posebno izgrađenu doktrinu čiji se dogmatski karakter suprotstavlja kako marksizmu tako i lenjinizmu.
 
[[ar:ماركسية-لينينية]]
[[zh-min-nan:Marx-Lenin-chú-gī]]
[[be:Марксізм-ленінізм]]
[[be-x-old:Марксізм-ленінізм]]
[[br:Marksouriezh-leninouriezh]]
[[ca:Marxisme-Leninisme]]
[[de:Marxismus-Leninismus]]
[[en:Marxism-Leninism]]
[[es:Marxismo-leninismo]]
[[fa:مارکسیسم-لنینیسم]]
[[fr:Marxisme-léninisme]]
[[gl:Marxismo-leninismo]]
[[it:Marxismo-leninismo]]
[[lt:Marksizmas-leninizmas]]
[[arz:ماركسيه-لينينيه]]
[[ja:マルクス・レーニン主義]]
[[no:Marxismen-leninismen]]
[[nn:Marxismen-leninismen]]
[[ro:Marxism-leninism]]
[[ru:Марксизм-ленинизм]]
[[fi:Marxismi-leninismi]]
[[sv:Marxism-leninism]]
[[uk:Марксизм-ленінізм]]
[[vi:Chủ nghĩa Marx-Lenin]]
[[zh:马克思列宁主义]]