Nineteen Eighty-Four – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 11:
 
Kada Smitha i Juliju uhapsi [[Policija misli]] i odvede u prostorije [[Ministarstvo ljubavi|Ministarstva ljubavi]], ispostavlja se ne samo da su vlasti sve vrijeme znali za njihove zabranjene aktivnosti, nego da je i O'Brien u stvari režimski [[agent provokator]]. Smith je podvrgnut mučenju koje vodi upravo O'Brien, a kome je glavni cilj "preodgojiti" Winstona Smitha u poslušnog i odanog podanika. Nakon dolaska u [[Soba 101|Sobu 101]] gdje ga O'Brien suočava sa njegovim najintimnijim strahovima i traumama, Smith se odriče ne samo pobune, nego i ljubavi prema Juliji. Nakon toga ga puštaju iz zatočeništva i Smith, lišen ikakve nade i potpuno slomljen, priznaje sebi "voli Velikog btata".
 
== Fiktivni univerzum ==
 
=== Svijet ===
Linija 22 ⟶ 24:
 
Područje okvirno smješteno u paralelogramu između [[Tanger]]a, [[Brazaville]]a, [[Darwin]]a i [[Hong Kong]]a, je tzv. "sporno područje", oko koga sve tri države vode [[stalni rat]], a koje također služi kao glavni izvor jeftinih sirovina i radne snage.
 
Takva podjela svijeta je okvirno nastala u periodu između 1945. i 1960. kada su [[SAD]] nasilno anektirale nekadašnji [[Britanski Imperij]] i zemlje [[Latinska Amerika|Latinske Amerike]], [[SSSR]] okupirao [[Evropa|Evropu]], dok se Istazija razvila nešto kasnije, ujedinjenjem [[Kina|Kine]] i [[Japan]]a. Za sve tri države je karakteristično da su im vladajuće [[ideologija|ideologije]] i načini vladanja gotovo identični; međusobni sukob je u pravilu ograničen i zapravo ima simbiotsku narav, jer bi potpuna pobjeda, odnosno nestanak vanjskog neprijatelja lišio njihovo stanovništvo objekta nezadovoljstva.
 
== Adaptacije ==