Wikipedija:Razvrstavanje – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Orijentolog je premjestio stranicu Wikipedia:Višeznačna odrednica na Wikipedia:Razvrstavanje preko preusmjeravanja: standard
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''RazdvojbaRazvrstavanje''' (eng.: ''disambiguation'') je na [[Wikipedija|Wikipediji]] proces rješavanja konflikata koji nastaju kada se članci o dvjema ili više različitih tema nazivaju istim imenom.
 
== Zašto razdvojbarazvrstavanje? ==
 
Wikipediji pogoduje činjenica da je pravljenje poveznica jednostavno i automatsko: dok tipkate u prozoru za uređivanje, stavite dvostruke uglate zagrade oko riječi gore (ovako: [[gore]]) i dobit ćete poveznicu. No, jeste li željeli povezati pojam gora kao planina, sinonim za lošije, sinonim za iznad, ili pak [[glagol]] gorjeti?
Red 7:
== Uporaba ==
 
Ako je jedno značenje glavno i iz njega su izvedena sva ostala, onda ono dobiva stranicu s tim imenom, a izvedena značenja idu na stranicu za razdvojbu. Na primjer, sva su značenja riječi "krug" izvedena iz geometrijskog. Zato je geometrijsko značenje dobilo stranicu [[Krug]], dok su ostala značenja dobila stranicu [[Krug (razdvojbarazvrstavanje)]].
 
== Zagrade ==
Red 13:
Bolje je staviti poveznicu [[Pruska (pokrajina)]], a ne [[Pruska, pokrajina]] jer se ova prva poveznica može lakše napisati ovako [[Pruska (pokrajina)|Pruska]] (<nowiki>[[Pruska (pokrajina)|]]</nowiki>), što može uštediti par sekundi pri pisanju :-).
 
Jedna od ključnih riječi svake enciklopedije je '''jednoobraznost''' (<small>uniformnost</small>). Pošto možemo zamisliti članak na wikipediji [[Eci, peci, pec]] (tj. neki koji prirodno ima zarez u naslovu, neko nabrajanje koje iz nekog razloga zaslužuje svoj članak), onda nam korištenje zagrada daje lijep način za ostvarivanje gornjeg cilja, jer članci hrvatske wikipedije koji imaju u naslovu zagrade su razdvojbenirazvrstani, primjer:
 
* [[Krug (razdvojbarazvrstavanje)]] članak u kome su navedene poveznice na sve pojmove(teme) koje sadrže riječ krug
* [[Krug]] osnovno (geometrijsko) značenje pojma
* [[Krug (1998)]] japanski film iz 1998. godine
Red 23:
=== Zaključak ===
 
Osnovni članak (ako postoji) nema zagrade. Ostali imaju (iznimka je gore navedeni ''Krug 2''). Sama razdvojbena stranica također sadrži zagrade u imenu članka: ''Pojam (razdvojbarazvrstavanje)''.
 
[[Kategorija:Razvrstavanje| ]]