Čuvaj se senjske ruke – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hr.wiki
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 12:
'''Čuvaj se senjske ruke''' je [[Povijest|povijesni]] i [[Politika|politički]] [[roman]] kojeg je napisao [[August Šenoa]]. Roman je napisan i prvi put objavljen [[1876.]] godine na [[Hrvatski jezik|hrvatskom jeziku]]. Baziran je na povijesnim činjenicama a predstavlja sliku života grada [[Senj]]a i njegove okolice u prvoj polovici [[17. stoljeće|17. stoljeća]] unutar onodobne politične slike [[Habsburška Monarhija|Habsburške Monarhije]]. U to vrijeme se vladajuća struja nije brinula za hrvatske krajeve te za hrvatski narod pa su stoga ovi dijelovi i njegovo pučanstvo bili u vječitom strahu osvajačkih pohoda [[Turci|Turaka]] i [[Mletci|Mletaka]] koji su ova područja htjeli dovesti pod svoju vlast samo kako bi ih mogli iskorištavati. No, u Senju su u to vrijeme živjeli [[Uskoci]] koji su svojom hrabrošću i nesebičnošću branili ove krajeve od bilo kakvih napada i osiguravali mir njegovim stanovnicima.
 
== O djelu ==
 
Ovaj povijesni roman opisuje život i borbu Uskoka protiv Mletaka u prvoj polovici 17. stoljeća (točnije od godine [[1600.]] do godine [[1614.]]). U to je vrijeme grad Senj, u kome je i radnja ovoga romana smještena, pod austrijskom vlasti, a Uskoci su bili zaduženi braniti ovaj grad i njegovu okolicu od napada Turaka i Mletaka koji su njega i njegovu okolicu pokušavali cijelo vrijeme osvojiti i dovesti pod svoju vlast. Roman govori kako su Uskoci bili hrabri vitezovi i vojnici koji su se svim silama trudili obraniti ovaj kraj i njegov narod kako oni nebi pali u sužanjstvo interesa drugih naroda koji su ih samo htjeli porobiti i iskoristiti.
 
== Sadržaj ==
 
{{spoiler}}
Red 30:
U Senju dođoše Klara, Martin i Đuro Daničić kako bi staricu, Klarinu baku Luciju pitali za dopuštenje da se ožene. Starica im da dopuštenje te poklanja Klari obiteljski zlatni križ.
 
Za dugačkim stolom refektorija u senjskom fratarskom samostanu sjedilo je vrlo živahno društvo. U jednom momentu uđe Cipriano i kaže kako je došao da im kaže da se Senju sprema zlo. Rekao je da ih je njihov pastir, Mark-Antun, izdao Mlečiću, te da ih namjerava rastjerati iz Senja u sve krajeve svijeta i iskorijeniti njihove lijepe šume, ubiti vojvode, uništiti brodove, oteti im glavu, blago, sablju, ime i domovinu.
 
Unatoč svemu nisu uspjeli spriječiti dolazak Rabata. Prije njegova dolaska, mnogi su Senjani pobjegli iz grada i skrivaju se u okolnim brdima pod vodstvom Juriše Orlovića. U Senju počinje Rabatin teror. Pretresaju se kuće, pogubljeni su mnogi ljudi kao i Martin Posedarić i plemić Marko Margitić, a neki su iizručivani mletačkim vlastima. Pošto je Vittoro u Rabatinoj tajnoj službi, smišlja osvetu Juriši Orloviću zbog Dume, koja se za njega udala i koju je Juriša sakrio u kuću Martina Posedarića. Izdajica i pijanac Bogdanić izdaje mjesto gdje se nalazi Dume, no neka joj žena javi da su otkriveni, te se ona zajedno sa Jurišom sakrije tako da ih Vittoro iako je sve pretražio nije našao. Juriša ubija izdajicu i bježi iz Senja.