General Grievous – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 28:
'''General Grievous''' je fiktivni lik iz serijala ''[[Star Wars|Ratovi zvijezda]]'' kojemu je u filmovima glas posudio [[Matthew Wood]]. Uz [[Grof Dooku|Dookua]], [[Darth Sidious|Sidiousa]] i [[Darth Vader|Vadera]], Grievous je glavni antagonist u ''[[Star Wars Episode III: Revenge of the Sith|Osveti Sitha]]''. Prema specijalnim dodatcima DVD izdanja ''Osvete Sitha'', [[George Lucas]] je svom timu rekao da stvore anatagonista koji će najavljivati [[Darth Vader|Anakinovu]] transformaciju u [[Darth Vader]]a. Tako je nastao Grievous, kiborg koji jako teško diše i koji je manipulacijom prešao na zlu stranu, isto kao i Anakin.
 
== ''Ratovi klonova'' (serija iz 2003.) ==
Grievous svoj prvi kronološki nastup ima u 20. epizodi animirane serije ''[[Ratovi zvijezda: Ratov klonova (2003)|Ratovi klonova]]''. U seriji mu je glas posudio [[John DiMaggio]]. U toj epizodi Grievous samostalno napada i eliminira 7 [[Jedi]]ja time pokazujući zavidne vještine u borbi svjetlosnim mačevima. Započinje s brzim osvajanjem svih planeta Vanjskog pojasa tjerajući strah u samo srce Republike. Nakon toga pokreće napad na Unutarnji pojas osvajajući planetu po planetu. Grievous gaji veliku mržnju prema Jedijima i voli skupljati njihove svjetlosne mačeve kao trofeje nakon što ih ubije.
 
Kao što je prikazano u posljednjoj epizodu ''Ratova klonova'', Grievous predvodi Separatiste u [[Bitka za Coruscant|napad na Coruscant]] kako bi zaposlio Jedije dok on otme [[darth Sidious|kancelara Palpatinea]], koji je zapravo [[Darth Sidious]], vođa Separatista, no Grievous to ne zna. Grievous prati Palpatinea sve do njegovog privatnog bunkera. Nakon ulaska u bunker, Grievous ubije kacelarove Jedi čuvare, a njihovu voditeljicu [[Shaak Ti]] onesposobi, te otme kancelara. No, [[Yoda]] i [[Mace Windu]] ubrzo shvate kako je napad na grad distrakcija i krenu pomoći kancelaru, no prekasno. Grievous već bježi sa svojim plijenom, no Windu iskoristi Silu kako bi mu zdrobio prsne ploče zbog čega je u ''Osveti Sitha'' portetiran pognut i s teškim kašljem.
 
== ''Ratovi klonova'' (film i serija iz 2008.) ==
Grievous se u [[Ratovi zvijezda: Ratovi klonova|animiranom filmu]] pojavljuje samo na početku kada ga vidimo kako stoji uz grofa Dookua. Kasnije ga još jednom spomene [[Mace Windu]] u svojstvu Separatističkog vođe koji širi svoj utjecaj kroz cijelu galaksiju. No, u istoimenoj animiranoj seriji iz 2008. Grievous imao puno veću ulogu - onu glavnog negativca. Prvi put ga vidimo na njegovom novom brodu nazvanom ''Malevolence'', kojeg kasnije sruše Anakin i njegova učenica [[Ahsoka Tano]]. Ubrzo nakon toga Grievous planira napad na planet [[Kamino]] kako bi uništio središte republičke vojske klonova, no napad nije uspio pa se Grievous morao povući i obustaviti napad na taj planet. U jednoj je epizodi pokušao kupiti [[R2-D2]]-a, no i taj su mu plan poremetili Anakin i Ahsoka. Njegov posljednji nastup u prvoj sezoni ga prikazuje kako se bori s dva Jedija, [[Kit Fisto]]m i [[Nahdar Vebb]]om u svom brlogu. Pozadinska priča animirane serije govori kako je Grievous želio postati Jedi, no nedostajala mu je sposobnost kontrole Sile, zbog čega je odbijen. Tada se zakleo da će se jednog dana osvetiti Jedijima.
 
== ''Osveta Sitha'' ==
Grievousova prva misija bila je već u ''[[Star Wars Episode II: Attack of the Clones|Napadu klonova]]'', no nitko nije preživio da bi o tome više znali. Uvodna nam špica ''Osvete Sitha'' otkriva kako su on i Dooku oteli kancelara i kako ga drže zatočenog na Grievousovom brodu. [[Obi-Wan Kenobi]] odlazi sa svojim učenikom [[Darth Vader|Anakinom Skywalkerom]] kako bi oslobodio kancelara. Nakon što uspiju ubiti Dooka i osloboditi kancelara, u pokušaju bijega ih uhiti Grievousovoa vojska droida i odvodi ih pred njega. Tada prvi put vidimo Grievousoa - velikog bijelog kiborga, pogrbljenog s teškim disanjem koji ispod svog plašta ima nekoliko svjetlosnih mačeva koje je dobio u borbi i koje redovito koristi. Iako im je uzeo svjetlosne mačeve, Anakin silom otme Grievousu jedan i oslobodi sebe i Obi-Wana. Grievous tada naredi svojim čuvarima s elektriziranim štapovima da ih eliminiraju dok on odlazi. No, Obi-Wan se riješi svog protivnika i zaustavi Grievousa u pokušaju bijega. Tada Grievous uzima jedan od tih štapova i razbija prozor, tako završavajući u svemiru. Uskoro se razbijeni prozori zatvore pomoću sigurnosnog sustava, no Grievous iskoristi svoje kiborško tijelo i uhvati se za eksterijer broda. Ubrzo se ušulja unutra i odlazi do kapsula za bijeg, te bježi s broda koji se polako obrušava na Coruscant.
 
Red 46:
 
== Eksterni linkovi ==
* {{imdb lik|0000020}}
{{Commonscat}}