Gacko – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 24:
'''Gacko''' je općina na jugoistoku [[Bosna i Hercegovina|Bosne i Hercegovine]] koja administrativno pripada [[Republika Srpska|Republici Srpskoj]].
 
== Historija ==
Grad se u istorijskim izvorima prvi put pominje u letopisu [[Pop Dukljanin|popa Dukljanina]] oko [[1150]]. godine kao oblast koja je ulazila u sastav [[Župa Podgorje|župe Podgorje]], dok ga dubrovački pisani izvori navode od [[1278]]. godine. Među istoričarima vlada podeljeno mišljenje kako je Gacko dobilo ime: većina njih zastupa stav da naziv potiče od brda Gat koje se nalazi na obodu Gatačkog polja. Ovo mišljenje sačuvano je u narodnom predanju. Akademik [[Vladimir Ćorović]] je svojevremeno pisao da je Gacko dobilo ime po Gotima koji su kratkotrajno vladali ovim prostorima. Prvi tragovi naseljenosti datiraju još od starog paleolita, što svedoče tragovi nađeni na lokalitetima Ružina pećina. Na tim područjima postoje tragovi naseljenosti od strane Kelta, a kasnije i Rimskog carstva. U svojoj burnoj istoriji, ovaj grad je menjao gospodare: u prvoj polovini 14. veka, bilo je u sastavu Dušanovog carstva, potom Bosanskog kraljevstva, a [[1465]]. godine pada pod vlast Osmanlija, dok odlukom Berlinskog kongresa, u ovaj kraj ulaze austrougarske trupe [[1878]]. godine. Iz ovog vremena datira i prvo veštačko jezero u BiH, Klinje, nazvano po toponimu Klini, mestu na kome je ''"uklinjeno"''. Površina jezera je 26 hektara. Akumulirano je od [[1891]]. do [[1896]]. izgradnjom kamene lučne brane, prve ove vrste na Balkanu.
 
Jugoistočno od Gacka nalazi se i stari grad [[Ključ (stari grad)|Ključ]].
 
== Geografija ==
Općina Gacko zauzima površinu od 736 km2 i ima oko 15.000 stanovnika. Nadmorska visina grada je 940 m što uslovljava umjereno kontinentalnu klimu sa hladnim zimama i toplim ljetima.
Smješten je uz gatačko polje ispod visoravni Ponikve.
Red 46:
* Vule Avdalović , profesionalni košarkaš
* Predrag Šupić , navijač Crvene Zvezde
* Vukašin Višnjevac , fudbalski trener
* Petar Popović , košarkaš je rodom iz Gacka
* Blažo Grković , poznati ubica međeda