Lucije Elije Stilon Prekonin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Lucije Elije Stilon Prekonin''' (''Lucius Aelius Stilo Praeconinus'', cca. 154 - 74. pne.) bio je jedan od prvih rimskih filologa. Bio je rodom iz [[Lanuvi...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Lucije Elije Stilon Prekonin''' (''Lucius Aelius Stilo Praeconinus'', cca. 154 - 74. pne.) bio je jedan od prvih [[Rimska Republika|rimskih]] [[filolog]]a. Bio je rodom iz [[Lanuvijum]]a, odnosno poticao iz porodice koja je pripadala [[equites|viteškom redu]].
 
Nadimak Stilon je stekao od [[latinski|latinske]] riječi ''stylus'' za "pero", a za život je zarađivao pišući govore i podučavajući znamenite Rimljane književnosti i oratorskim vještinama. Među njegovim slavnim učenicima su [[Marko Terencije Varon]], [[Ciceron]] i [[Gaj Lucilije]]. U društveno-političkim previranjima koja su pogodila Rimsku Republiku njegovog doba, Stilon se čvrsto opredijelio za aristokratsku stranku [[optimati|optimata]] te je zbog toga čak dobrovoljno pratio optimatskog vođu [[Quintus Caecilius Metellus Numidicus|Cecilija Metela Numidika]] u izgnanstvo.
 
Njegova djela su danas poznata tek u fragmentima, odnosno citatima i komentarima kasnijih autora.
 
==Literatura==