BRIK – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{speedy|Кршење ауторских права: http://www.nspm.rs/ekonomska-politika/istorija-i-perspektive-brik-a.html)}}
BRIK je ekonomsko-politička asocijacija [[Brazil]]a, [[Rusija|Rusije]], [[Indija|Indije]] i [[Kina|Kine]], o njihovom zajdničkom političko-ekonomskom nastupu u međunarodnim odnosima.
 
'''Brik''' ({{jez-engl|BRICs}}) je engleska skraćenica i [[ekonomija|ekonomski]] pojam koji se odnosi na rastući razvoj ekonomskog potencijala [[Brazil|Brazila]], [[Rusija|Rusije]], [[Indija|Indije]] i [[Kina|Kine]] ('''B'''razil, '''R'''ussia, '''I'''ndia, '''C'''hina). Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva ovih komplementarnih ekonomija. Pojam je uveo [[Džim O’Nijl]] iz korporacije za globalna finansijska istraživanja [[Goldman Saks]], a vrlo brzo je prihvaćen u javnosti, naročito u medijima, do te mjere da ga većina izvora vijesti iz globalnih finansija koriste bez mnogo objašnjenja. Sastanak zvaničnika ovih država, održan na ljeto [[2008]]. godine u [[Jekaterinburg|Jekaterinburgu]], nazvan je samit Brik.
BRIK je dobio naziv po početnim slovima zemalja ove nove asocijacije, a inače sam naziv prvi put je upotrebljen [[2001]]. godine prilikom analiza koju je najveća svetska investiciona banka [[Goldman Saks]] upotrebila pri analizama svetskih investicionoh tokova.
 
== IstorijaEksterni linkovi ==
 
Prva nezvanična okupljanja ovih zemalja desila su se na marginama zasedanja [[Generalna skupština UN|Generalne skupštine UN]] [[2002]]. godine, i od tada redovno prate svako zasedanje godišnje skupštine [[UN]]. D
 
Nakon sastanka održanog 15.5.[[2008]]. godine u ruskom gradu [[Jekatarinburg]]u, nastupaju sa usaglašenim stavovima o svim bitnim političkim i ekonomskim pitanjima u međunarodnim odnosima. Sledeći sastanak ove grupe biće u septembru na zasedanju Skupštine UN, a ponovni susret njihovih ministara inostranih poslova 2009. godine u Indiji.
 
== Stavovi ==
 
Osnovni stavovi usvojeni prilikom ovog sastanak bili su da savremeni svetski poredak treba da bude zasnovan na vladavini [[međunarodno pravo|međunarodnog prava]] i jačanju multilateralnih principa, uz centralnu ulogu Ujedinjenih nacija. Jedan od značajnih političkih stavova je i nepriznavanje nelegalne države [[Kosovo]].
 
Zemlje BRIK-a se zalažu za redefinisanje Saveta Bezbednosti, gde bi kao stalne članice trebalo da, pored Indije i Brazila, svoje mesto imaju i [[Nemačka]] i [[Japan]]. Takvim ustrojstvom i noviom unutrašnjom organizacijom SB sigurno bi se sprečile pojave poput nelegalnog proglašenja Kosova i drugi međunarodni problemi. Takođe, će se preko “Grupe 20” srednje razvijenih zemalja u [[Svetska Trgovinska Organizacija|Svetskoj Trgovinskoj Organizaciji]] tražiti ravnopravno učešće svih zemalja, nasuprot sada prisutnom favorizovanju [[SAD]] i ostalih razvijenih zemalja. Od [[Svetska Banka|Svetske Banke]] i [[MMF]]-a će se tražiti izmena njihovog ponašanja prema srednje i nisko razvijenim zemljama i poštenija raspodela novca a pogotovo će se zahtevati da se uvede više od jedne rezervne svetske valute ([[dolar]]). U skladu sa tim, tražiće se da jedna od valuta BRIK takođe postane svetska rezervna valuta (pre svega [[rublja]]).
 
== Perspektiva ==
 
Među najvećim zemljama sveta, članice BRIK-a su na prvom (Rusija), trećem (Kina), petom (Brazil) i sedmom (Indija) mestu, a po broju stanovnika, tri zemlje iz ove grupacije su među prvih pet. BRIK je "globalni gigant" koji "pokriva" četvrtinu svetskog kopna i 48 posto svetske populacije. Dve od ovih zemalja Kina i Indija su najmnogoljjudnije nacije na svetu sa preko 2,5 milijardi stanovnika, a druge dve, Rusija i Brazil, jesu zemlje sa najvećim prirodnim resursima na planeti, pogotovu u oblasti [[energije]] i [[poljoprivreda|poljoprivrede]].
 
Od trenutka kada je termin BRIK prvi put upotrebljen, pa do danas, vrednost tržišta u ove četiri zemlje porasla je u gotovo neverovatnim razmerama. U Brazilu za 369 posto, u Indiji za 499, u Rusiji za 630, u Kini za 201 posto.
 
Prosečna stopa rasta u Kini decenijama je veća od 10 posto, u Indiji oko 8 posto, u Rusiji 6-7 posto, a u Brazilu od 4-6 procenata, sa najavama jos intezivnijeg rasta.
 
Udeo [[investicija]] u njihovom bruto domaćem proizvodu je izuzetno visok. U Brazilu i Rusiji je 15-17 posto, Indiji 27 posto i skoro 40 posto u Kini. Bez obzira što su zbog svoje veličine, njihove privrede u poziciji „samodovoljnosti”, udeo izvoza u njihovom proizvodu je veoma visok - Indija i Brazil oko 11, Kina 27 i Rusija 33 posto.
 
Rast privatne potrošnje u Rusiji je 15, Kini 10, a Brazila i Indije 6 posto godišnje, što, kad se ima u vidu broj njihovih stanovnika, predstavlja tržišni kolač ka kome najviše jure zemlje G8 (bez Rusije), a ove zemlje su na prvom mestu po ulaganjima kapitala u zemlje BRIK-a.
 
Ova asocijacija u širem sastavu obuhvata i zemlje Zajednice nezavisnih država: [[Azerbejdžan]], [[Jermenija]], [[Kazahstan]], [[Moldavija]], [[Kirgistan]], [[Tadžikistan]], [[Uzbekistan]], [[Ukrajina]] i [[Belorusija]]. Ako se u analize uključe i resursi ovih država i nekih afričkih država koje su, takođe, zainteresovane za saradnju, kao što je recimo [[Južnoafrička republika]], ove brojke bi bile i znatno impozantnije.
 
*[http://www2.goldmansachs.com/ideas/brics/index.html Istraživanja ekonomije zemalja Brik - Prezentacija korporacije Goldman Saks]
 
[[Kategorija:Međunarodne organizacije]]