Centriola – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
wikifikacija (dijakritički znakovi, interne poveznice, interwiki)
Red 1:
[[Image:Illu cell structure.jpg|250px|right|Struktura ćelije]]
'''Centriole''' u biologiji oznacavaju valjkaste mikrotubularne strukture koje se mogu pronaci u mnogim animalnim celijama i algama iako one nisu uobicajene u biljnoj celiji. Zidovi svake centriole se obicno sastoje od 9 tripleta mikrotubula, iako ima izuzetaka (npr. kod embrija ''Drosophile''(vrsta muhe) koji imaju 9 dubleta ili spremalnih stanica i ranih embrija ''Caenorhabditis elegane'' (vrsta gliste)koji imaju 9 singleta). Par centrola međusobno povezanih i uređenih pod određenim uglom, su konstituenti strukture zvane centrosom.
 
'''Centriole''' u [[biologija|biologiji]] oznacavajuoznačavaju valjkaste mikrotubularne strukture koje se mogu pronacipronaći u mnogim animalnimživotinjskim celijama[[ćelija (biologija)|ćelijama]] i algama iako one nisu uobicajene u biljnoj celijićeliji. Zidovi svake centriole se obicnoobično sastoje od 9 tripleta mikrotubula, iako ima izuzetaka (npr. kod embrija ''Drosophile''(vrsta muhe) koji imaju 9 dubleta ili spremalnih stanica i ranih embrija ''Caenorhabditis elegane'' (vrsta gliste) koji imaju 9 singleta). Par centrolacentriola međusobno povezanih i uređenih pod određenim uglom, su konstituenti strukture zvane centrosom.
-centriole su strukturalno suplji cilindar dijametra 150 nm i 300-500 nm dužine
 
Centrioli uvijek dolaze u paru organizirani pod pravim uglom naspram jedan drugog. Svaki cilindar u nizu se sastoji od protein sa kompleksnim proteinom '''tubulinom''' kao najvaznijim.
 
NajvaznijaNajvažnija funkcija centriola jeste ona u celijskimćelijskim diobama. ViseViše centriola obrazuju pericentriolarni materijal (PCM) koji igra vaznu ulogu u stvaranju [[diobeno vreteno|diobenog vretena]]. Funkcija diobenog vretena je usko povezana sa hromosomima[[hromosom]]ima i njihovom kretanju u celijskojćelijskoj diobi. Neke animalneživotinjske celijećelije su sposobne da vrsevrše podijelupodjelu hromosoma bez centriola npr. u zenskojženskoj mejozi. Centriole igraju ulogu u procesu [[mitoza|mitoze]] i muskoj mejozi. Tokom celijskećelijske diobe (S faza) centriole se dupliciraju i krecukreću ka suprotnim polovima, tako da postoji jedan par za svaku kcerku celiju.
 
U replikaciji , svaki novi parni set centriola se sastoji od: orginalne centriole, plus novonastala centriola. Ako centriole sluze u formiranju motiletnih organela, flagele i cilie,onda dvije starije centriole, majke centriole, postaju bazalno tjelo koje je srz th organela.
 
1996. Dr. [[Stuart Black]] sa Universety of Chester je otkrio, u dugorocnomdugoročnom sudijuproučavanje da djeca koja pate od patuljastog rasta pate od manjka procesa mitotickih dioba celije, stošto ima utjecaj na njihovu sposobnost da se oporavljaju jednako brzo kao i kod uzorka celijaćelija uzetih od onih normalnog rasta. Vjeruje se da je ovo otkriceotkriće vazno jer dokazuje da su njihove centriole imale velike poteskocepoteškoće u otpocinjanju procesa mitoze usljeduslijed nedostatka trecegtrećeg vretena koje se sastojalao od dvije mikrotubule, umjesto tri.
 
[[Category:Biologija]]
 
[[da:Centriole]]
[[de:Centriol]]
[[en:Centriole]]
[[es:Centriolo]]
[[eo:Centriolo]]
[[fr:Centriole]]
[[ko:중심소체]]
[[is:Deilikorn]]
[[it:Centriolo]]
[[lt:Centriolė]]
[[mk:Центриола]]
[[nl:Centriool]]
[[pl:Centriola]]
[[pt:Centríolo]]
[[ru:Центриоль]]
[[sk:Centriola]]
[[sv:Centriol]]
[[vi:Trung tử]]