Ellen (TV serija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Id (razgovor | doprinos)
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: es:Ellen (serie de televisión); kozmetičke promjene
Red 1:
{{Infobox TV emisija
| naziv = Ellen
| image = [[ImageDatoteka:Ellen3dvd.jpg|200px]]
| caption = Omot DVD izdanja treće sezone
| format = [[sitcom]]
Red 12:
| produkcija =
| izvrš.produkcija =
| uloge = [[Ellen DeGeneres]]<br />[[Joely Fisher]]<br />[[Jeremy Piven]]<br />[[David Anthony Higgins]]<br />[[Clea Lewis]]<br />[[Arye Gross]]<br />[[Holly Fulger]]<br />[[Maggie Wheeler]]
| glasovi =
| naracija =
Red 43:
[[Ellen DeGeneres]] je dobila [[Emmy]] za scenario za ''The Puppy Episode''.
 
== Likovi ==
 
Neki likovi iz prvog serijala su nestali bez ikakvog objašnjenja.
 
=== Ellen Morgan ===
 
Ellen ([[Ellen DeGeneres]] je glavna junakinja sitcoma. Ona živi u [[Los Angeles]]u i radi u knjižari "''Buy the Book''". U drugoj sezoni ona kupuje knjižaru od prethodne vlasnice. Kroz četvrtu epizodu nekoliko puta se javljaju naznake da je Ellen lezbejka, sve do ''The Puppy Episode'' u kojoj se ona konačno [[coming out|outuje]]. U prve četiri sezone Ellen živi sa cimerom Adamom i svojim rođakom Spenceom. U poslednjoj sezoni ona kupuje svoju kuću. U četvrtoj sezoni ona prodaje knjižaru i kasnije prestaje da radi u njoj.
Red 55:
Mnogi njeni fanovi smatraju da je u poslednjoj sezoni postala previše ozbiljna i dramatična i da je odustala od neposrednosti i otvorenosti zbog koje je stekla popularnost.
 
=== Paige Clark ===
 
Paige ([[Joely Fisher]]) se pojavljuje od 2. do 5. sezone. Ona je neurotična, sujetna i pomalo promiskuitetna žena, Ellenina najbolja prijateljica, koja radi u filmskom studiju. Paige planira da se venča sa svojim momkom, ali ga ostalja pred oltarom kada počne da se zabavlja sa Spenceom. Paige najteže prihvata Ellenino outovanje, teže čak i od njenih roditelja.
 
=== Holly ===
 
Holly ([[Holly Fulger]]) je pomalo stidljiva Ellenina prijateljica koja se pojavljuje u prvih 11 epizoda i u 2 epizode poslednje sezone.
 
=== Adam Green ===
 
Adam ([[Arye Gross]]) se pojavljuje u prve tri sezone i u dve epizode pete sezone. On je Ellenin cimer i prijatelj od koledža. Adam je fotograf i nema nimalo uspeha sa ženama. U trećoj sezoni Adam se seli za Englesku gde radi kao fotograf za The Sun Times, ali pre polaska otkriva da je zaljubljen u Ellen.
 
=== Joe Farrell ===
 
Joe ([[David Anthony Higgins]]) se pojavljuje tokom cele serije. On je sarkastičan i pomalo zloban vlasnik kafea u knjižari.
 
=== Audrey Penney ===
 
Audrey ([[Clea Lewis]]) je Ellenina prijateljica. Njih dve često menjaju odnos i nekada su dobre i vole se, dok se nekada ne podnose. U početku, Audrey je bila poznata po tome što je bila negativna prema svemu na iritantno dobar i pozitivan način. U kasnijim sezonama ona je veoma pozitivna, što nervira Ellen. Kada se Ellen outuje Audrey je veoma podržavajuća i počinje da se interesuje za [[LGBT kultura|LGBT kulturu]]. Ona dolazi iz bogate porodice, mada se odriče svog nasledstva da bi nastavila da radi u knjižari.
 
=== Spence Kovak ===
 
Spence ([[Jeremy Piven]]) je Ellenin rođak koji se sreće sa njom posle zemljotresa u L.A.-u. On je po obrazovanju lekar, ali je dobio otkaz i od tada je negativna prema sebi. On i Paige su prilično netrpeljivi jedan prema drugom da bi kasnije bili u vezi.
 
=== Harold i Lois Morgan ===
 
Harold ([[Steven Gilborn]]) i Lois ([[Alice Hirson]]) su Ellenini otac i majka. Harold obično nema pojma o tome šta se oko njega dešava. Lois obično neriva Ellen, tako da Ellen pokušava da je izbegava, ali da je ne povredi.
 
=== Peter Barnes ===
 
Peter ([[Patrick Bristow]]) je Ellenin [[gej]] prijatelj pun entuzijazma i uvek pozitivan. Peter slučajno outuje Ellen pred njenim prijateljima.
 
=== Laurie Manning ===
 
Laurie ([[Lisa Darr]]) je Ellenina devojka. Laurie se pojavljuje u 8 epizoda četvrte sezone i u poslednjoj sezoni. Ona i njena ćerka Holly ([[Kayla Murphy]]) postaju veoma bitne u Elleninom životu.
 
== Coming out epizoda ==
 
''Ellen'' je postala deo istorije televizije kada se Ellen outovala u epizodi ''The Puppy Episode''. Ellen Degeneres se i sama outovala nešto ranije iste, 1997. godine u ''[[The Oprah Winfrey Show]]'' i u časopisu [[TIME]].) Scena coming outa je napravljena kao geg: Ellen je na aerodromu i želi da saopšti [[Laura Dern|Lauri Dern]] da je lezbejka, ali se slučajno okreće prema mikrofonu i saopštava celom terminalu: "I'm gay!"
Red 101:
''Ellen'' je u početku imala samo toliko uspeha koliko je bilo potrebno da se produže godišnji ugovori, ali tek sa coming outom u seriji ''Ellen'' je počela da stiče veliku gledanost i pohvale kritičara. Iako je poslednja sezona dobijala nagrade i dobre kritike, ABC je počela da dobija negativne kritike zbog LGBT sadržaja, najpre od [[anti-gej]] krugova, a zatim i od mainstream medija, pa čak i [[LGBT zajednica|LGBT zajednice]] ([[Chastity Bono]] je kritikovala seriju da je previše gej). Serija je bila obustavljena posle pete sezone, 1998. godine.
 
== Spoljne veze ==
* {{Tv.com show|id=490|title=Ellen}}
* {{imdb title|id=0108761|title=Ellen}}
* [http://www.ew.com/ew/article/0,,294355,00.html "Out?"], 1996. ''[[Entertainment Weekly]]'' naslovna priča o glasnima u vezi sa četvrtim serijalom.
* [http://www.ew.com/ew/article/0,,289951,00.html TV Review: Ellen], 1997 ''[[Entertainment Weekly]]'' članak o petoj sezoni i upozorenjima emitovanim pre pojedinih epizoda.
 
[[CategoryKategorija:Serije sa početkom u 1994.]]
[[CategoryKategorija:TV serije]]
[[CategoryKategorija:Sitkomi]]
[[CategoryKategorija:Američke serije]]
[[CategoryKategorija:TV emisija sa LGBT tematikom]]
 
[[de:Ellen (Fernsehserie)]]
[[en:Ellen (TV series)]]
[[es:Ellen (serie de TVtelevisión)]]
[[gl:Ellen]]
[[it:Ellen]]