I, Claudius – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 15:
Na početku prve knjige se Klaudije obraća čitateljima kako bi ih upoznao s motivima svog djela, te opisuje kako je kao mladić posjetio znamenito proročište u [[Cumae|Kume]] gdje mu je [[Sibila]] rekla kako će napisati knjigu o svom životu koja će se čitati za "hiljadu devetsto godina" (odnosno u vrijeme izdavanja Gravesove knjige).
 
Klaudije potom počinje opisivati historiju svoje porodice i ulogu njenih istaknutih članova u posljednjim godinama [[Rimska Republika|Republike]] i novom [[Rimsko Carstvo|carskom]] režimu koje je uspostavio Cezarov nećak i usvojeni sin [[Oktavijan August]]. Među njima se svojim političkim ambicijama, ali i beskrupuloznošću ističe Klaudijeva baka [[Livija]] koja se razvodi od svog muža i udaje za Augusta te postepeno postaje [[siva eminencija]] na njegovom dvoru. Livijin je cilj očuvati novi carski režim te osigurati da Augustov nasljednik postane njen sin [[Tiberije]], te je u tu svrhu spremna otrovati, lažno optužiti i na slične načine eliminirati svakoga koji joj stoji na putu, uključujući članove Klaudijeve porodice.
 
Među Livijem žrtvama je i Klaudijev otac Druz. Sam Klaudije je od najranijeg djetinjstva pogođen nizom bolesti koji će ga učiniti hromim i mucavim. Zbog toga postaje predmetom poruge i porodica ga nastoji držati van javnog života i politike. Sam Klaudije se okreće knjigama i pod paskom mudrog učitelja [[Atenodor]]a odlučuje postati historičar, dok istovremeno postaje i [[republikanstvo|republikanac]].
 
==Eksterni linkovi==