Sirijski ratovi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 28:
==Četvrti sirijski rat ([[219. pne.|219]]-[[217. pne.]])==
 
Seleukidskom Carstvu je trebalo dvije decenije da se oporavi od gubitaka u ratu, odnosno uguši sve separatističke pobune, uključujući onu koju je vodio Antioh Hijeraks. Međutim, godine 225. pne. je nakon iznenadne smrti Seleuka II ponovno nastupio period nestabilnosti. Njegov sin [[Seleuk III Keraun]] je vladao samo dvije godine, prije nego što je ubijen u vojničkoj pobuni. Naslijedio ga je mlađi brat [[Antioh III Veliki|Antioh III]], naodlučan čijemu senamjeri dvoruda kaopovrati [[sivaizgubljene eminencija]]teritorije. nametnuoAntiohove ministarplanove poda započne pohod na imenuEgipat [[Hermeja221. pne.]]. Mladisu jeomele Antiohspletke bionjegovog odlučanglavnog u namjeriministra da povrati izgubljene teritorije[[Hermeja|Hermeje]], tekao jei započeoseparatističke spobune pripremamana zazapadu novii ratistoku. sTek Egiptom.nakon Ušto tomeje suriješio ga,te međutimprobleme, spriječileAntioh pobuneje bio u istočnomstanju dijelupokrenuti vojsku 219. carstvapne.
 
I Egipat je, u međuvremenu, potresla kriza izazvana smrću Ptolemeja III. Njegov sin i nasljednik [[Ptolemej IV Filopator]] je pokazao nesklonost za državničke poslove, te je svu vlast prepustio ministru [[Sosibije|Sosibiju]], koji je odmah na početku likvidirao mnoge članove kraljevske porodice. To je izazvalo političku nestabilnost, prebjegavanje komandanta na seleukidsku stranu, dok je istovremeno Sosibije potpuno ignorirao obrambene pripreme.
 
Sve to je omogućilo Antiohu da bez velikih poteškoća 219. pne. zauzme Seleukiju Pijeriju i Tir. Njegovo dalje napredovanje su zaustavili pregovori koje je započeo Sosibije, a čija je jedina svrha bila dobivanje vremena da se improvizira obrana. Sosibije je istovremeno počeo regrutirati i obučavati domaće egipatsko stanovništvo.
 
U ljeto 217. pne. Antioh je ponovno krenuo u ofenzivu, ali ga je obnovljena egipatska vojska hametice potukla u velikoj [[Bitka kod Rafije|bitci kod Rafije]]. Egipćani, međutim, nisu mogli niti željeli iskoristiti tu pobjedu. Umjesto da naredi prodor u dubinu Antiohovog carstva, Sosibije ponovno započeo pregovore. Oni su završili mirovnim sporazumom kojim je Antioh uspio zadržati neke od osvojenih teritorija, uključujući Seleukiju Pijeriju.
 
Rat je za Ptolemejide i Egipat imao teške posljedice, najviše zahvaljujući tome što su domorodački veterani stekli iskustvo koje im je pomoglo da dignu ustanak protiv makedonske dinastije i stvore nezavisnu državu u [[Gornji Egipat|Gornjem Egiptu]].
 
==Peti sirijski rat ([[202. pne.|202]]-[[195. pne.]])==