Boem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
 
'''Boem''' je riječ koja u najširem smislu označava osobu koja prakticira nekonvencionalni ili [[nonkonformizam|nonkoformistički]] životni stil, odnosno svojim ponašanjem se namjerno suprotstavlja uvriježenim moralnim i kulturnim normama, odnosno očekivanjima šire zajednice. Boemi najčešće žive u društvu slično orijentiranih osoba, a njihov način života se naziva '''boemština'''.
 
U užem smislu se pod boemima podrazumijevaju književnici, umjetnici, muzičari ili novinari koji se, iz ovih ili onih razloga, smatraju izopćenim iz tzv. društvene matice, odnosno odbijaju prihvatiti njene norme. Boemština se obično odražava kroz "pustolovni" i nomadski način života - boemi preferiraju [[slobodna ljubav|slobodnu ljubav]] u odnosu na [[brak]]; povremena i honorarna u odnosu na stalna zaposlenja; seljenje iz grada u grad umjesto stalne rezidencije; [[jednostavni život]] u odnosu na uživanje blagodati suvremene tehnologije i sl.
 
Boemi se obično okupljaju u tzv. boemskim četvrtima velikih gradova. Kao primjeri se navode [[Montmartre]] i [[Montparnasse]] u [[Pariz]]u, [[Greenwhich Village]] u [[New York]]u ili [[Skadarlija]] u [[Beograd]]u.
 
Izraz je nastao od [[francuski jezik|francuske]] riječi ''bohème'' kojom su se opisivali [[nomad]]ski [[Romi]] porijeklom iz [[Češka|Češke]] odnosno Bohemije.