Puška – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa srpske Wikipedije
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Image:Puska sniperv.jpg|thumb|150px|right|''Puška sa optičkim nišanom - snajper'']]
 
'''Puška''' je individualno [[vatreno oružje]] sastavljena od [[puščana cev|cevi]], mehanizma za opaljivanje i [[kundak]]a. Koristi se kako u vojne i policijske svrhe tako i za [[lov]].
 
Prve puške su se punile barutom kroz usta cevi i posle svakog ispaljivanja proces punjenja je dugo trajao. Za njih se koristio izraz [[sprednjača]].
 
Pojavom [[metak|metka]] koji je u sebi sadržavao [[barut]]no punjenje brzina opaljivanja se znatno povećala.
 
Puške proizvođača Remington su bile prve koje su u šaržeru imale više metaka a repetiranje se vršilo vrlo brzo. Na "Divljem zapadu" gde su prvi put korišćene imale su presudnu ulogu u pobedi belaca nad Indijancima.
 
Funkcija cevi je da usmeri tane u pravcu cilja. Uvođenjem olučavanja cevi postignuta je dodatna preciznost jer se tane prilikom ispaljivanja okreće oko sebe.
 
Funkcija kundaka je da se cev osloni na rame radi lakšeg i preciznijeg gađanja ali i da rame strelca primi na sebe udarac koji se dešava prilikom opaljivanja ([[Isak Njutn|Njutnov]] zakon akcije-reakcije).
 
Puške proizvođača Remington su bile prve koje su u šaržeru imale više metaka a repetiranje se vršilo vrlo brzo. Na "Divljem zapadu" gde su prvi put korišćene imale su presudnu ulogu u pobedi belaca nad Indijancima.
 
Mehanizam za opaljivanje uvek ima više delova ali uvek postoji udarna igla, obarač i mehanizam koji po ispaljivanju ručno ili automatski izbacuje čauru metka.
Red 33:
Za rasturanje demonstracija policija koristi [[guma|gumene]] metke. Takođe postoje puške koje izbacuju projektile punjene "suzavcem" ili nekim drugim [[bojni otrov|bojnim otrovom]] koji je pogodan za neutralizaciju demonstranata.
 
Za potrebe lova koriste se puške prelamače (cev se vizuelno može prelomiti radi punjenja lovačkom municijom) i karabini[[karabin]]i (karabini liče na vojničke puške što se tiče zatvarača i koriste vojnu municiju).
 
Lovci koriste i puške dvocevke (dve cevi jedna pored druge) i bokerice (dve cevi jedna iznad druge).
 
Postoje i "[[vazdušne puške]]". Umesto baruta za ispaljivanje olovnih tanadi koristi se komprimirani vazduh. Domet je mali i koriste se pre svega za takmičenja.
 
== V. također ==
 
* [[jurišna puška]]
 
[[Category:Oružje]]