Republike i pokrajine SFR Jugoslavije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 50:
== Historijat ==
 
Svih šest republika je formalno osnovano za vrijeme [[drugi svjetski rat u Jugoslaviji|drugog svjetskog rata]] [[1944]]. godine od strane političkih organizacija vezanih uz [[NOVJ|partizanski]] pokret. Godine 1945. su također osnovane Autonomna Pokrajina Vojvodina te Autonombna Kosovsko-Metohijska Oblast (AKMO). Međusobne granice među republikama, odnosno granice pokrajina su određene u periodu 1945-46. godine. 1946. su sve republike, u skladu sa tadašnjim saveznim ustavom koji je Jugoslaviju proglasio ''federativnom narodnom'' republikom, dobile naziv '''Narodna Republika'''. Godine 1953. je došlo do prve i jedine promjene republičkih granica - kada su teritorije razmijenili NR Bosna i Hecegovina i NR Crna Gora. Godine 1959. je dio teritorije tzv. [[Uža Srbija|Uže Srbije]] pripojen teritoriji AKMO. Godine 1963. su republike, u skladu s novim saveznim ustavom i novim nazivom savezne države, dobile naziv '''Socijalistička''', isto kao i pokrajine, uključujući AKMO koji postaje SAP Kosovo. Svi su ti nazivi zadržani do uvođenja višestranačja 1990. godine, kada republike svojim ustavima izbacuju "socijalistička", dok su u Srbiji uvedeni naziv AP Vojvodina i AP Kosovo i Metohija.
Svih šest republika je formalno osnovano za vrijeme [[drugi svjetski rat u Jugoslaviji|drugog svjetskog rata]] [[1944]]. godine od strane političkih organizacija vezanih uz [[NOVJ|partizanski]] pokret.
 
S tim su nazivima republike i pokrajine dočekale [[raspad SFRJ]] te ga zadržale sve do 2006. kada je i posljednja od njih - Crna Gora - stekla nezavisnost.
 
[[Kategorija:Historija Jugoslavije]]