Sveta stolica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene Саша Бељић (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Orijentolog
oznaka: vraćanje
mNema sažetka izmjene
oznake: vraćena izmjena vizualno uređivanje
Red 19:
Svi diplomatski odnosi ne uspostavljaju se s gradom-državom [[Vatikan]]om, nego sa Svetom stolicom. Diplomatske misije stranih država akredituju se pri Svetoj stolici. Diplomatske misije Svete stolice nazivaju se apostolskim nuncijaturama i na čelu njih se nalaze [[apostolski nuncij]]i (po statusu su jednaki vanrednim i opunomoćenim ambasadorima) ili [[apostolski pronuncij]]i (po statusu su jednaki vanrednim ambasadorima i opunomoćenim ministrima). Sveta stolica ima status stalnog posmatrača pri [[Organizacija ujedinjenih nacija|Organizaciji ujedinjenih nacija]].
 
"Sveta stolica" nije identična s [[Katolička crkva|Katoličkom crkvomCrkvom]], koja je zasebno [[pravno lice]]. Katolička crkvaCrkva je sama za sebe subjekt međunarodnog prava, dok "Sveta stolica" može sprovoditi svoje vlastite interese.
 
== Izborna monarhija ==
 
"Sveta stolica" je faktički [[izborna monarhija|izborna Monarhija]] na čelu koje se nalazi [[papaPapa]]. Njega bira na doživotno [[Kolegijum kardinala]]|Kolegijum odnosno [[KonklavaKardinala.]]. Papa u svojoj ličnosti objedinjuje tri funkcije:
* svjetovnog suverena u statusu monarha;
* rimskog [[biskup]]a; poglavara [[Katolička crkva|Katoličke crkveCrkve]];
* suverena grada-države [[Vatikan]].
 
== Diplomatija ==
 
"Sveta stolica" (ne [[Vatikan]]), održava diplomatske odnose sa 176 država, [[Evropska unija|Evropskom unijomUnijom]] i [[Malteški red|Malteškim redomRedom]]. Za diplomatsku aktivnost "Svete stolice" zadužen je Državni sekretarijatSekretarijat, OdsjekOdsek za odnose s državama. Sa sedamnaest18 međunarodno priznatih država, "Sveta stolica" nema nikakve odnose. Te države su: [[Avganistan]], [[Saudijska Arabija]], [[Brunej]], [[Komori]], [[Malezija]], [[Maldivi]], [[Mauritanija]], [[Oman]], [[Somalija]], [[Kina]], [[Sjeverna Koreja]], [[Laos]], [[Vijetnam]], [[Butan]], [[Bocvana]], [[Burma]] i ,[[Tuvalu]] i Kosovo.
 
"Sveta stolica" je jedini subjekt međunarodnog prava iz [[Evropa|Evrope]] koji održava diplomatske odnose s [[Tajvan]]om.
 
== Veze ==
* [[Vatikan]]
* [[Papa]]
* [[Rimska kurija|Rimska Kurija]]
 
== Eksterni linkovi ==