His Girl Friday – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m clean up, replaced: {{SADk}} → {{flag|Sjedinjene Države}} using AWB
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 21:
'''''His Girl Friday''''' ({{jez-sh|Njegova djevojka Petko}}) je [[SAD|američka]] crno-bijela [[filmska komedija]] snimljena 1940. u režiji [[Howard Hawks|Howarda Hawksa]], koja se smatra jednom od najboljih [[screwball]] ostvarenja [[klasični Hollywood|klasičnog Hollywooda]].
 
Predstavlja adaptaciju popularnog kazališnog komada ''[[The Front Page]]'' [[Ben Hecht|Bena Hechta]] i [[Charles MacArthur|Charlesa MacArthura]]. Protagonisti, koje tumače [[Cary Grant]] i [[Rosalind Russell]], su novinski urednik Walter Burns i njegova zaposlenica i bivša supruga zaposlena Hildy Johnson. Radnja prikazuje kako je Hildy, neposredno prije nego što će napustiti novine kako bi započela život sa svojim budućim suprugom (koga glumi [[Ralph Bellamy]]), poslana da prati pogubljenje osuđenog ubice, a koje će se zakomplicirati kad isti pobjegne.
 
Hawks je originalno namjeravao biti vjeran predlošku, odnosno u prvotnom scenariju su i Walter i Hildy bili muškarci. Međutim, kada je čuo svoju sekretaricu kako izgovara Hildyjeve replike, svidjelo mu se kako zvuče sa ženskim glasom, pa je odlučio preraditi scenario i Hildy pretvoriti u ženu, odnosno bivšu Walterovu suprugu. Iako je zbog te odluke imao problema s castingom, te je [[Rosalind Russell]] morao prihvatiti prilično nevoljko (jer "jače" ženske zvijezde nisu bile dostupne), ona se na kraju ispostavila kao pun pogodak. Prilikom snimanja je Hawks je glumcima dozvolio, a što je bilo atipično za tadašnji Hollywood, da improviziraju vlastite tekstove, a također je koristio nove audio-tehnike kako bi što uvjerljivijimuvjerljivijima učinio scene gdje likovi jedni drugima upadaju u riječ. Iako nije bio među komercijalno najuspješnijim ostvarenjima, ''His Girl Friday'' se danas smatra klasikom i jednim od najboljih djela u Hawksovoj filmografiji.
 
== Uloge ==