Gladiator (film, 2000) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznaka: uređivanje izvornog koda (2017)
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 29:
Pronalaze ga trgovci robljem i odvode u Zucchabar, krševitu provinciju u [[Sjeverna Afrika|Sjevernoj Africi]], gdje ga kupuje Proximo, upravitelj lokalne škole za obuku [[gladijator]]a. Smućen i rezigniran zbog smrti obitelji i izdaje od strane svoga carstva, Maximus se isprva odbija boriti, ali kako se počinje braniti u areni tako mu njegove impresivne borilačke vještine podižu popularnost među publikom. Dok vježba i bori se, Maximus se sprijatelji s Hagenom, germanskim barbarom i [[Numidija|numidijskim]] gladijatorom Jubom, afričkim lovcem koji mu postaje dobar prijatelj i pouzdanik i s kojim počinje razgovarati o zagrobnom životu.
 
U [[Rim]]u, Komod ponovno otvara gladijatorske borbe kako bi navodno odao počast očevoj smrti, a Proximova gladijatorska družina je angažirana da sudjeluje. U oživljavanju Bitke kod Zame (pogrešno nazvane Bitkom kod Kartage) u [[Koloseum]]u, Maximus predvodi Proximove gladijatore do konačne pobjede protiv puno moćnijeg protivnika, na opće oduševljenje publike. Komod se spušta u arenu kako bi upoznao pobjednike i osupne se nakon što je ugledao Maximusa. Car, u nemogućnosti da ubije Maximusa zbog oduševljene gomile, odlazi iz arene namrgođen.
 
Kako se igre nastavljaju, Komod Maximusu suprotstavlja Tigra iz Galije, jedinog neporaženog rimskog gladijatora, u areni s tigrovima na lancu oko njih koji napadaju Maximusa. Nakon napete bitke, Maximus jedva svladava Tigra i počne čekati Komodovu odluku hoće li ubiti ili poštedjeti Tigra. Komod okreće palac prema dolje, ali Maximus pošteđuje Tigra, namjerno uvrijedivši cara i zadobivši ovacije rulje na tribinama. Komod postaje još frustriraniji svojim ljutim neprijateljem, koji je sada postao poznat kao "Maximus Milosrdni".
 
Nakon bitke, Maximus susreće svojeg bivšeg slugu Cicera koji mu otkriva da je mu je vojska još odana. Maximus počne kovati urotu s Lucillom, Komodovom sestrom i senatorom Grakhom kako bi se vratio svojoj vojsci i svrgnuo Komoda. No, Komod, sumnjajući na sestrinu izdaju, zaprijeti njenomda će ubiti malomnjenog sinusina i prisili je da otkrije plan. Pretorijanci upadaju u Proximove prostorije, sukobivši se s gladijatorima, dok Maximus uspijeva pobjeći. Hagen i Proximo su ubijeni u opsadi dok su Juba i preživjeli zarobljeni, a Maximus bježi prema gradskim zidinama. Međutim, upada u pretorijansku zasjedu u kojoj Cicero biva ubijen.
 
Zaključivši kako legende rođene u Koloseumu tamo moraju i umrijeti, Komod izazove Maximusa na dvoboj pred oduševljenom masom. Shvativši da je Maximus mnogo sposobniji, Komod ga prije bitke ubode bodežom i sakrije ranu oklopom. U areni, dvojica razmjenjuju udarce, sve dok Maximus ne istrgne Komodu mač iz ruku i zarije mu skrivenuskriveni bodež u vrat. Komod pada na tlo sada utihlog Koloseuma dok Maximus, jedva stojeći na nogama, ugleda svoju ženu i sina u zagrobnom životu. Pruža im ruku, ali ga pretorijanski prefekt Quintus vraća u stvarnost i upita za upute. Maximus naređuje da se oslobode Proximovi gladijatori i senator Grakho, kojeg vraća u službu i naređuje mu da Rim vrati pod upravu Senata. Maximus pada, a Lucilla mu pritrči u pomoć. Nakon što se uvjerio da su ona i njezin sin dobro, on umire i odlazi u zagrobni život kka svojoj obitelji. Senator Grakho i Proximovi gladijatori odnose Maximusovo tijelo iz Koloseuma. Sada slobodan, Juba zakopava dvije male Maximusove statue njegove žene i sina u zemlju gdje je Maximus umro.
 
== Glumci ==