Wikipedija:Pijaca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 1.115:
-- [[user:LMiranda (WMF)|LMiranda (WMF)]] ([[user talk:LMiranda (WMF)|talk]]) 20:01, 22 januar 2020 (CET)
<!-- Message sent by User:Trizek (WMF)@metawiki using the list at https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Trizek_(WMF)/sandbox/temp_MassMessage_list&oldid=19738989 -->
 
== Izvještaj o zastavicama ==
 
Nakon cca. 2 mjeseca rada, svi šabloni {{tl|Country data}} su usklađeni, ažurirani, nadopunjeni i sređeni. [[:Kategorija:Country data templates|"Sporna" kategorija]] sada ima ukupno 724 šablona, većina kojih su, dakako, države, ali prisutne su i povijesne države, administrativne jedinice te neke međunarodne organizacije. Sam posao nije bio toliko zahtjevan, ali javljali su se problemi oko terminologije, što smo se {{u|Orijentolog}} i ja, uz nemalu pomoć kolega {{u|Conquistador}} i {{u|Nesmir Kudilovic}}, uspjeli dogovoriti, tako da navedeni šabloni sada odražavaju stanje glavnih članaka i kategorija o pojedinim državama. Ukratko, učinjeno je sljedeće:
 
# Svi su šabloni pregledani te nadopunjeni s podacima s engleske ili drugih Wikipedija. Pri tome su neki naši šabloni "bogatiji" od onih engleskih (jer sam dodavao zastavice sukladno informacijama u člancima), a neki su, pak, "siromašniji", jer su strane Wikipedije imale neke čudne i/ili nepotrebne dodatke.
# Dio postojećih šablona je pobrisan. To se primarno odnosi na gramatički netočne varijante naziva država ili entiteta, na neke kratice koje su bile nepraktične i van standarda te na određene šablone o administrativnim jedinicama, tamo gdje su bili u manjini i gdje nije bilo potrebe za njima (npr. Rusija, Poljska). Uz to, brisana je i većina "troslovnih" šablona, s tim da je određen dio još ostalo, ali o tome nešto niže u tekstu.
# Šabloni o administrativnim jedinicama za pojedine države (povijesne i aktualne) su grupirani u glavnim šablonima o tim državama, tako da su dostupni na jednom mjestu (vidi: {{tl|Country data Ujedinjeno Kraljevstvo}}, {{tl|Country data Sovjetski Savez}}).
# Došlo je do stvaranja novih šablona o povijesnim državama, ondje gdje sam to smatrao shodnim i potrebnim, ali i gdje su se neke varijante već koristile.
# Usklađeni su nazivi svih država i entiteta, tako da šabloni sada potpuno i točno reflektiraju odluke ove Wikipedije oko naziva država i entiteta te pripadajućih kategorija. Isto tako, šabloni su upotpunjeni sa svim domaćim varijantama (latiničnim) naziva, tako da postoje preusmjeravanja za praktički sve varijante srpskohrvatskog jezika.
# Kratice koje su zadržane odnose se na sve međunarodne kratice pokupljene s engleske Wikipedije, ali i cijelu seriju postojećih (i neke nove) domaće kratice, koje su primjerenije našem govornom području.
# Što se tiče preusmjeravanja s engleskih naziva, sukladno dogovoru - oni su zadržani za sve države i entitete od slova F nadalje, s tim da su neke inovarijante brisane jer nisu doista bile potrebne, odnosno bile su varijante i na en.wiki (npr. the United Kingdom, ali je zadržana United Kingdom). Međutim, sve su inovarijante (osim jedne, ali i to će se riješiti) uklonjene iz članaka kako bi se proveo plan kontrole koji je dogovoren. Dakle, poveznice ostaju, ali inovarijanti u člancima trenutno - nema. Cilj toga je da se do 1. srpnja 2021. godine vidi kolika će biti njihova upotreba; ako ona bude do 5% od ukupne upotrebe u svim člancima, inovarijante će ostati i bit će vraćene i do slova F, a ako bude prelazila, onda će, sukladno dogovoru, biti pobrisane. Cilj ovoga vidjeti je jesu li te inovarijante doista korisne i praktične, ili pak remete strukturu ovih šablona na našoj Wikipediji.
 
Mislim da je to sve ono bitno što je urađeno s ovim šablonima. Kao što sam rekao, trenutno ih imamo 724 i pokrivaju sve države, većinu entiteta i značajan broj povijesnih država te neke međunarodne organizacije. Ono što još treba učiniti jest:
 
# Ukloniti i pobrisati sve "troslovnike", sukladno ranijem dogovoru. Većinu sam uklanjao ručno, ali dio njih je bio toliko zastupljen da ručno uklanjanje nije imalo smisla. Kako mi se Kolega nije javio, a ja nemam bot, te ću izmjene vršiti preko AWB-a u večernjim satima, da se ne ometa rad ostalih kolega. Popis tih šablona dostupan je [[Korisnik:Edgar Allan Poe/Osobna vježbaonica|ovdje]].
# Izvršiti preimenovanje svih šablona s "Country data" u neki dogovoreni naziv na domaćem jeziku, o čemu je bilo riječi ranije, ali bez konkretnog dogovora. O tome će se povesti rasprava među kolegama.
# Izvršiti (re)kategorizaciju sukladno točci 2., ali i riješiti kategorizaciju administrativnih jedinica i sličnih stvari, tako da se rastereti glavna kategorija.
 
Mislim da smo s ovim potezom napravili još jedan značajan korak u uređivanju ove Wiki i sređivanju kaosa koji postoji. Ima tu još puno posla, ali idemo pomalo. Ne žuri nam se nikud :) Ono što bih ja još samo zamolio kolege je sljedeće:
 
* Naime, kako je situacija sada sređena, ako nekog šablona nema - onda ga vjerojatno ne bi trebalo ni biti. Naravno, ovo se odnosi samo na varijante postojećih šablona, a postojeći šabloni se lako mogu provjeriti u kategoriji. Za sve su članke dodane, više-manje, sve moguće i gramatički ispravne varijante za preusmjeravanje, tako da ako neke varijante nema, opet - onda je vjerojatno ne bi trebalo ni biti. Zato molim kolege da kod eventualnog dodavanja novih varijanti za prethodne konzultacije sa mnom ili nekim od involviranih suradnika.
* Kod dodavanja potpuno novih šablona, primjerice za povijesne države ili administrativne jedinice, vodite samo računa o tome jesu li doista potrebni novi šabloni ili ne. Dakle, ukoliko se neka povijesna država neće baš prečesto pojavljivati u ovoj formi i može se pokriti pomoću postojećih šablona, onda je možda bolje ne praviti novi šablon samo za nju. No, ako već napravite, molim vas povežite novi šablon s nekim od postojećih, da se održava red.
:Po pitanju administrativnih jedinica, vodite računa da ne moraju postojati zasebni šabloni za svaku jedinicu svake države i da ne treba ići linijom manjeg otpora. Ako, pak, odlučite napraviti zaseban šablon za administrativnu jedinicu, onda shvatite da biste trebali napraviti i za sve ostale administrativne jedinice te države, tako da razmislite isplati li se to tako raditi jer želimo održati red.
* Za kraj, nove "troslovnike" tipa <nowiki>{{FRA}}</nowiki> nemojte praviti jer je dogovorom odlučeno da ih nećemo imati na Wikipediji. Postoji cijela serija prikladnih alternativa za te "troslovnike" i oni, u suštini, predstavljaju duplikate koji su nam nepotrebni.
 
Hvala na pažnj. ''That's all, Folks!'' --[[Korisnik:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">E.A.</font>]][[Razgovor sa korisnikom:Edgar Allan Poe|<font face="Freestyle Script" color="black" size="4px">Poe</font>]] 17:00, 10 februar 2020 (CET)