Claudio Monteverdi: Razlika između izmjena

nema sažetka uređivanja
(+ 3 kategorije; ±Kategorija:MuzičariKategorija:Italijanski kompozitori pomoću gadgeta HotCat)
Nema sažetka izmjene
'''Claudio Monteverdi''' ([[Cremona]], [[15. 5.|15.5.]], [[1567]] (kršten) – [[Venecija]], [[29. 11.|29.11.]], [[1643]]) je bio [[italija]]nski kompozitor, orguljaš, violinist i pjevač.
 
Njegovo djelo obilježava prelaz od [[renesansa|renesansne]] ka [[barok]]noj muzici, tako da se njegova djela mogu uvrstiti u oba razdoblja. Bio je jedan od značajnih revolucionara promjene stila u muzici. Posljednji je veliki majstor talijanskogitalijanskog renesansnog [[madrigal]]a i prvi izraziti [[opera|operni]] dramatičar glazbenog baroka. Napisao je jednu od najranijih opera, ‘’[[Orfej]]’’ , i imao je sreću živjeti u svojoj slavi koja se raširila čitavom Evropom.
 
 
== Život i djelo ==
 
Rođen je u Kremoni, na sjeveru Italije. Ime ‘’Monteverdi’’, znači ‘’Zelena planina’’ na talijanskomitalijanskom. U djetinjstvu studirao je sa [[Marc-Antonio Ingegneri]] –om, koji je bio ‘’maestro di cappella’’ katedrale u Kremoni. Monteverdi je prva djela objavio 1582 I 1583, neke [[motet]]e I sakralne madrigale, tako da je morao biti ‘’čudo’’ od djeteta. U 1587 objavio je svoju prvu knjigu sakralnih madrigala, I ubrzo potom gledao je da nađe posao van rodnog grada.
 
U 1590 počinje raditi na dvoru vojvode [[Vincenzo I of Gonzaga]] u Mantui kao vokalist I violinist, I 1602 postao je dirigent na tom mjestu. Sa vojvodom je išao na putovanja Evropom. Monteverdi se oženio sa dvorskom pjevačicom Claudia de Cattaneis, 20 maja 1599, koja mu je rodila dva sina - Francesco (1601–?1677/78), i Massimiliano (1604–61), i jednu kćer - Leonora (1603).
Anonimni korisnik