Istočna Ilidža – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 11:
Na području opštine nalazi se i respektabilan Klinički centar Kasindo.
== Istorija ==
Arheološko područje – [[Gradac (Gornji Kotorac)|Gradac na Ilinjači u Gornjem Kotorcu]], proglašeno je [[Nacionalni spomenik BiH|nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine]]. Na Gradcu je krajem eneolitskog[[eneolit]]skog i početkom starijeg [[Bronzano doba|bronzanog doba]] nastalo prvo [[Gradine (praistorijska naselja)|gradinsko naselje]]. To je bilo doba oko 1800. godine prije nove ere, doba početka upotrebe metala, nemira i pomjeranja stanovništva, kada su kroz teritoriju Bosne lutale i prolazile različite društvene grupe, povremeno se zadržavajući na pojedinim mjestima ili područjima. Iz tog perioda na lokalitetu su nađeni komadi keramike koja je pripadala vučedolskoj i cetinskoj kulturi. Još su se ranih šezdesetih godina XX vijeka na površini mogli raspoznati ostaci bedema kasnoantičkog utvrđenja koji su opasali cijeli plato, na površini od oko 150 m dužine i 40 m širine. Istovremena (ranohrišćanska) crkva je sagrađena na sjeveroistočnom dijelu platoa, dimenzija 17x11 m, ima narteks, naos sa apsidom i južnu prostoriju. Vjerovatno su utvrđenje i crkva podignuti u periodu iza 535. godine kada je ovaj kraj za vladavine cara Justinijana obuhvaćen granicama Carstva. <ref> Kаsnoаntičko utvrđenje i crkvа nа lokаlitetu Grаdаc nа Ilinjаči u Gornjem Kotorcu kod Sаrаjevа - Fekežа Lidijа,Sаrаjevo, GZM (А),N.S. sv. 45, 1990, 155-170.</ref>Ostaci bedema kasnoantičkog utvrđenja i istovremene crkve su arheološki nalazi koji se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i Muzeju grada Sarajeva.
 
Istorijsko područje – [[Nekropole stećaka u Istočnoj Ilidži|Nekropola sa stećcima i nišanima u Krupcu]], je takođe proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
 
I na kraju, istorijsko područje – [[Nekropole stećaka u Istočnoj Ilidži|nekropola sa stećcima na lokalitetu Crnač]] u Donjem Kotorcu, proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine
 
Na brdu Ilinjača (poznato još i kao Gavrića brdo) nalaze se ostaci srednjovjekovnog grada za koji istoričari najčešće tvrde da je bio grad Kotorac, koji spominje [[Konstantin Porfirogenit|Konstantin Porfirogenet]] u svom čuvenom djelu "O upravljanju imperijom", u kom se nalaze i prvi spomeni imena Bosna.
 
== Kultura ==
{{Glavni|Nacionalni spomenici u Istočnoj Ilidži}}
 
== Privreda ==