Johann T’Serclaes von Tilly – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 49:
Krenuo je zapadno, u Nemačku i poražen je u bici kod Mingolshajma [[27. april]]a [[1622]]. godine. Posle toga udružuje se sa čuvenim španskim generalom Gonzalo de Kordobom. Zajednički pobeđuju u bici kod Vimfena i bici kod Hehsta. [[Hajdelberg]] zauzimaju [[19. septembar|19. septembra]] 1622. nakon 11 sedmica opsade.
 
Hristijan Brunsvik je bio poražen kod Hoehsta, ali ponovo je skupio vojsku od 15.000 vojnika. Fon Tili pobeđuje i tu vojsku u [[Bitka kod Štatlona|bici kod Štatlona]]. Neprijateljska vojska je izgubila 13.000 vojnika i 50 visokih oficira. Posle toga gotovo je okončan svaki otpor u Nemačkoj, a [[Češka (Bohemija)|Bohemija]] se potpuno predaje [[1623]].
 
U rat ulazi [[1625]]. danski kralj [[Kristijan IV Danski]], da bi zaštitio [[protestantizam]] u Nemačkoj, a i da bi imao ugled kao glavni vođa severne Evrope. Fon Tili se borio sa Dancima u [[bitka kod Lutera|bici kod Lutera]] [[26. avgust]]a [[1626]]. godine. Visoko disciplinovana katolička pešadija je probila neprijateljske linije, uništavajući pola danske vojske. Zbog tih pobeda i pobeda, koje je ostvario [[Albreht Valenštajn|Albreht fon Valenštajn]], [[Danska]] je bila prinuđena da traži mir. Sklopljen je [[sporazum u Libeku]] i Danska se povukla iz rata.