Ian Fleming – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 117:
 
Fleming je godine 1960. doživio najveći neuspjeh u svojoj književnoj karijeri nakon što je [[Kuwait Oil Company]], vodeča naftna kompanija u [[Kuvajt]]u, tada još uvijek pod britanskim protektoratom, odbila rukopis knjige posvećene historiji te zemlje. Flemimng je tvrdio da je vodstvo kompanije odobrilo knjigu, ali da su vodeći kuvajtski šeici odbacili Flemingov naglasak na "pustolovnu" prošlost njihove domovine.
 
U martu sljedeće godine Fleming je postao predmetom tužbe koju su, doznavši za predstojeće izdanje romana ''Thunderball'', protiv njega podnijeli McClory i [[Jack Whittingham]], ko-autor originalnog scenarija. Nakon nekoliko pokušaja da se privremenom sudskom mjerom od londonskog [[Visoki sud Engleske i Velsa|Viskog suda]] spriječi izdanje romana, Fleming je sa McCloryjem u novembru 1961. godine postigao nagodbu prema kojoj će McClory preuzeti autorska prava na scenario, a Fleming zadržati autorska prava na roman.
 
U međuvremenu je Fleming bio dobio vjerojatno najvažniju javnu pohvalu svojoj spisateljskoj karijeri kada je u martu 1961. u američkom časopisu ''[[Life (časopis)|Life]]'' objavljen intervju sa novoizabranim američkim [[predsjednik SAD|predsjednikom]] [[John F. Kennedy|Johnom F. Kennedyjem]]. Na pitanje koja mu je najdraža knjiga, Kennedy, koji se prije toga bio upoznao sa Flemingom, je spomenuo Flemingov roman ''Iz Rusije sa ljubavlju''. S obzirom da je Kennedy u to vrijeme bio vjerojatno najpopularnija ličnost u svijetu, te su riječi potakle još veću prodaju Flemingovih knjiga na lukrativnom američkom, ali i drugim tržištima, cementirajući njegovu reputaciju najpopularnijeg svjetskog pisca početka 1960-ih.
 
== Bibliografija ==