Kole Angelovski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
nadopuna sa sr.wiki
Nema sažetka izmjene
Red 23:
'''Nikola „Kole“ Angelovski''' ([[14. mart]] [[1943]], [[Skoplje]], [[Makedonija]]) je makedonski glumac, televizijski režiser i pisac.
 
==Biografija==
Rođen je u porodici u kojoj je majka bila učiteljica a otac sveštenik, tako da se rano počeo baviti recitovanjem i glumom,a u muzičku školu je pošao sa 7 godina.Tetka mu je bila filmska i pozorišna rediteljka Todorka Kondova Zafirovska, prva žena reditelj u Makedoniji. Kada se dečak koji je glumio u Todorkinoj radio drami razboleo,na njen predlog zamenio ga je Kole i od tada nije prestao da se bavi glumom. Pošto se opredelio za Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu,imao je podršku u porodici. Njegov otac prota Borivoje je bio poznat u Skoplju,tako da su Koleta od malena svi poznavali. Pročulo se da će studirati glumu u Beogradu,a sugrađani su komentarisali: "Dobro, dobro i to je neka škola".Tako je počelo.
 
Prva uloga Vlade Trefa u filmu "Saša" mu je donela debitantsku nagradu u Puli i otvorila vrata za uloge koje su se nizale "Lito vilovito", "Tri", "Doći i ostati", "Čovek od svita".Za film “Doći i ostati” (1965)dobija Srebrnu arenu Pulskog festivala.Novije generacije ga znaju kao Mačka iz filma "Sabirni centar" čije se replike i dan danas koriste u žargonu.
Rođen je u porodici u kojoj je majka bila učiteljica a otac sveštenik, tako da se rano počeo baviti recitovanjem i glumom,a u muzičku školu je pošao sa 7 godina.Tetka mu je bila filmska i pozorišna rediteljka [[Todorka Kondova Zafirovska]], prva žena reditelj u Makedoniji. Kada se dečak koji je glumio u Todorkinoj radio drami razboleo,na njen predlog zamenio ga je Kole i od tada nije prestao da se bavi glumom. Pošto se opredelio za [[Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu]], imao je podršku u porodici. Njegov otac prota Borivoje je bio poznat u Skoplju, tako da su Koleta od malena svi poznavali. Pročulo se da će studirati glumu u Beogradu,a sugrađani su komentarisali: "Dobro, dobro i to je neka škola".Tako je počelo.
 
Prva uloga Vlade Trefa u filmu "++[[Saša" (film, 1962)|Saša]]'' mu je donela debitantsku nagradu u Puli i otvorila vrata za uloge koje su se nizale "''[[Lito vilovito"]]'', "''[[Tri" (film, 1965)|Tri]]'', "''[[Doći i ostati"]]'', "''[[Čovek od svita"]]''. Za film “Doći''[[Doći i ostati”ostati]]'' (1965) dobija Srebrnu arenu Pulskog festivala. Novije generacije ga znaju kao Mačka iz filma "''[[Sabirni centar"]]'' čije se replike i dan danas koriste u žargonu.
 
Vremenom počinje da se bavi režijom, dramskim pisanjem i produkcijom. Za svoj režijski prvenac film "Ukleti smo, Irina" Kole dobija nagradu ''Kokan Rakonjac'' 1973 na Pulskom festivalu.
 
"''[[Vikend mrtvaca"]]'', kmedijakomedija iz 1988. u njegovoj režiji proglašen je za najgledaniji makedonski film ikad.
 
Kole Angelovski radi i kao pozorišni režiser i glumac širom Makedonije.
 
Francuski je zet, oženjen Žanom sa kojom ima tri ćerke, a upoznali su se 1965. godine, na snimanju studentskog filma svog prijatelja Miroslava Jokića.
 
<ref>Iskustva sa svetskim zvezdama (preuzeto iz časopisa Spona,2012.)