FIFA Svjetsko prvenstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 861:
 
== Nagrade ==
{{glavni|Nagrade FIFA-ine nagrade na svjetskimSvjetskog prvenstvimaprvenstva}}
[[File:Kylian Mbappé and Luka Modrić receive the award for the best young player and best player in the 2018 World Cup respectively.jpg|thumb|300px|Hrvatski reprezentativac [[Luka Modrić]] (lijevo) i francuski reprezentativac [[Kylian Mbappé]] (desno) s nagradama za najboljeg igrača ([[Zlatna lopta]]) i najboljeg mladog igrača na [[FIFA Svjetsko prvenstvo 2018.|Svjetskom prvenstvu 2018.]] godine.]]
Na kraju svakoga prvenstva nagrađuju se igrači i momčadi sukladno s njihovim ponašanjem i performansama, neovisno o završnom uspjehu na turniru. Na Prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj dodijeljeno je šest nagrada:
Po završetku svakog FIFA Svjetskog prvenstva]], [[FIFA]] dodjeljuje nekoliko nagrada igračima i reprezentacijama koji su se na određeni način istaknuli u nekoj od kategorija. Trenutno se nagrade dodjeljuju u pet kategorija po završetku turnira, dok se nagrada za '''igrača utakmice''' dodjeljuje tokom turnira. Aktivne kategorije su:
 
* '''[[Nagrade FIFA Svjetskog prvenstva#Zlatna lopta|Zlatna lopta]]''', koja se dodjeljuje najboljem igraču turnira od [[1982.]] godine;
* '' ''adidas-ova'' Zlatna kopačka'', prvi puta dodijeljena na prvom prvenstvu 1930. godine, dodjeljuje se najboljem strijelcu prvenstva. Odnedavno se provodi i dodjeljivanje ''Srebrne'' te ''Brončane kopačke'', koje se uručuju drugom odnosno trećem najboljem strijelcu prvenstva.
* '''[[Nagrade FIFA Svjetskog prvenstva#Zlatna kopačka|Zlatna kopačka]]''', koja se dodjeljuje najboljem strijelcu turnira od [[1982.]] godine;
* '' ''adidas-ova'' Zlatna lopta'' dodjeljuje se najboljem igraču, a glasuju [[mediji]]. Prvi puta je dodijeljena 1982. godine, a odnedavno se dodjeljuju i ''Srebrna'' te ''Brončana lopta'' za drugog odnosno trećeg najboljeg igrača turnira po mišljenju medija.
* '''[[LavNagrade FIFA Svjetskog prvenstva#Zlatna Jašinrukavica|JašinovaZlatna rukavica]] nagrada''', dodjeljujekoja se dodjeljuje najboljem vratarugolmanu prvenstva,turnira a prvi puta ova nagrada je dodijeljenaod [[1994.]] godine.;
* '''[[Nagrade FIFA Svjetskog prvenstva#Najbolji mladi igrač|Najbolji mladi igrač]]''', koja se dodjeljuje za najboljeg igrača koji je do početka kalendarske godine imao najviše 21 godinu od [[2006.]] godine;
* ''FIFA-in ''Fair Play Trophy'' '' dodjeljuje se najpoštenijoj momčadi od 1978. godine (najčešće se dodjeljuje onoj s najmanje kartona i prekršaja).
* '''[[Nagrade FIFA Svjetskog prvenstva#FIFA Fair Play trofej|FIFA Fair Play trofej]]''', koji se od [[1970.]] godine dodjeljuje reprezentaciji koja je u drugi krug ušla s najmanje disiplinskih mjera.
* ''FIFA-ina nagrada za najatraktivniju momčad'' dodjeljuje se od 1994. godine momčadi koja prikazuje najzanimljiviji i prema napadu orijentirani [[nogomet]]. Glasuje čitava javnost.
* ''Gilletteov najbolji mladi igrač'' nagrada je koja se dodjeljuje tek od 2006. godine, a dodjeljuje se najboljem igraču starosti do 21 godine na početku kalendarske godine.
 
U periodu od [[1994.]] do [[2006.]] postojale su još dvije, danas ukinute, nagrade:
''All-Star momčad'' sastoji se od najboljih igrača turnira po mišljenju stručnjaka. FIFA određuje ''All-Star momčad'' nedugo po završetku turnira, a ovo se priznanje dodjeljuje od 1998. godine.
 
* '''[[Nagrade FIFA Svjetskog prvenstva#Najzanimljivija ekipa|Najzanimljivija ekipa]]''', uručena reprezentaciji koja je najviše zabavljala publiku tokom prvenstva, a koju je izabirala publika kroz javnu anketu;
* '''[[Nagrade FIFA Svjetskog prvenstva#Najbolja momčad|Najbolja momčad]]''', zapravo idealna momčad sastavljena od najboljih igrača turnira, a koju je odabirao tehnički odbor.
 
== Rekordi i statistike ==