Debelo Brdo (Sarajevo) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Debelo Brdo''' je arheološko područje na zapadnom obronku masiva [[Trebević]]a iznad [[Sarajevo|Sarajeva]]. Proglašeno je za [[nacionalni spomenik BiH]]. <ref>[http://kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=2550 Debelo brdo]</ref>
 
Proglašeno je za [[nacionalni spomenik BiH]]. <ref>[http://kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=2550 Debelo brdo]</ref>
 
== Historija ==
Linija 7 ⟶ 5:
 
=== Neolit ===
Najstariji keramički nalazi na Debelom brdu pripadaju kasnom neolitu[[neolit]]u (u III mileniju prije naše ere).
 
=== Eneolit ===
Drugi stratum pripada eneolitskom dobu, kasnoj fazi [[Vučedolska kultura|Vučedolske kulture]], datiranoj u 2000-1800 (1700) godinu prije naše ere. Zastupljena je u velikom broju primjeraka vučedolska keramika, kalupi za livenje raznih metalnih predmeta, igle, šila, lisnati bodeži, sjekire i dijelovi cijevi za mijeh. Nađeni materijal ima i svoje posebnosti pa se u nauci govori o južnobosanskom podtipu Vučedolske kulture ili podtipu Debelo Brdo.
=== Bronzano doba ===
Iz ovog perioda je gradina. Radi se o naselju sa manjim utvrđenim dijelovima i sa otvorenim naseljima, smještenim ispod stijena nad Soukbunarom i na području Zlatišta. Od oruđa i oružja nađene su šuplje sjekire, bronzana koplja, kratki mačevi-bodeži, te kalupi za livenje ovog oružja. Naselje na Debelom brdu je ujedno bio već ustaljen i dugovječan zanatski i proizvodni centar, i odaje stabilnu i čvrsto organiziranu društvenu zajednicu.<ref name="ČovićIliri">{{Cite web |url= https://de.scribd.com/document/76425953/Od-Butmira-do-Ilira-Borivoj-Čović-Sarajevo-1976-latinica |title= Borivoj Čović: OD BUTMIRA DO ILIRA |work= Kulturno naslijeđe, Sarajevo, 1976 |accessdate= 9. 2. 2016}}</ref>
 
=== Željezno doba ===
Linija 24 ⟶ 22:
 
Iz kasnoantičkog perioda nađeni su komadi koštanih češljeva, krstaste fibule sa lukovičastim završecima, vaga, utezi za vagu i razne kopče.
 
 
== Literatura ==
 
*[[Franjo Fiala|Fiala, Franjo]], ''Jedna prehistorička naseobina na Debelom brdu kod Sarajeva'', Glasnik Zemaljskog muzeja VI, Sarajevo, 1894, 107-140.
*Fiala, Franjo, ''Izvještaj o prekopavanju na Debelom brdu kod Sarajeva'', Glasnik Zemaljskog muzeja VIII, Sarajevo, 1896, 97-108.
*Sergejevski, Dimitrije, ''Arheološki nalazi u Sarajevu i okolici'', Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, nova serija, društvene nauke, sv. II, Sarajevo, 1947, 13-50.
* [[Đuro Basler|Basler, Đuro]], ''Arhitektura kasnoantičkog doba u Bosni i Hercegovini'', Veselin Masleša, Biblioteka “Kulturno nasljeđe”, Sarajevo, 1972.
*Čović, Borivoj, ''Metalurška djelatnost vučedolske grupe u Bosni'', Godišnjak Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, knjiga XIII, Centar za balkanološka ispitivanja, knjiga 11, Sarajevo, 1976, 105-117.
 
== Reference ==
Linija 42 ⟶ 39:
[[Kategorija:Neolitska arheološka nalazišta u BiH|Debelo Brdo]]
[[Kategorija:Rimska arheološka nalazišta u BiH|Debelo Brdo]]
[[Kategorija:Desitijati]]