Rožaje – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Zaštitio je stranicu "Rožaje": Intenzivno spamiranje ([Uredi=Blokiraj neregistrovane korisnike.] (ističe 21:51, 23 mart 2017 (UTC)))
BozoSk (razgovor | doprinos)
Red 18:
 
== Istorija ==
Gradić smješten u kotlini na 1006 metara nadmorske visine, ispresjecan je rijekom Ibar, bistrim izvorima i brzim potocima bogatim ribom. Pored prelijepih i pomalo divljih planina koje ga okružuju na jugu ga čuva visoka Hajla. Priroda je izdašno nagradila ovaj kraj na sjeveroistoku Crne Gore, te nije ni čudo što je bio dobro poznat još narodima iz daleke prošlosti, ilirskim i keltskim plemenima, Slovenima. Za vrijeme turske vladavine Rožajama je pripadao i dio Bihora, Pešteri i novopazarske oblasti. Bogatstvo koje su stekli ovdašnji trgovci u drugoj polovini 19. vijeka iskazano je i u izreci da Carigrad izgori Rožaje bi ga podiglo.
 
Pod sadašnjim imenom spominje se 1585.godine, a postoje dvije priče o njegovom nastanku. Prema jednoj, vezuje se za dva krečnjačka stuba u obliku rogova, nedaleko od Ganića kule. Po drugoj dobilo je ime zato što je nekada bilo centar trgovine rogatom stokom.
 
Varošica se razvijala oko dva jezgra – starijeg pored tvrđave koja više ne postoji, i mlađeg oko Ganića kule podignute 1797. godine. Interesantno je da je najznačajniji spomenik do prije trideset godina služio kao stambeni objekat. Ono što bez ikakvog izgovora morate probati ako vas put nanese u Rožaje jesu specijaliteti domaće kuhinje. Duž uskih ulica nanizane su porodične radnje koje održavaju stare zanate po kojima je kraj takođe nadaleko čuven. Ćilimi, tkane i vezene marame, gusle, kolijevke i vretena spadaju u remek-dela narodne umetnosti.
 
==Stanovništvo==
Rožaje je administrativni centar opštine Rožaje, koja je 2003. imala 22.693 stanovnika, dok je sam grad tada imao 9.121 stanovnika.
Linija 24 ⟶ 30:
Prema popisu iz [[1981]]. godine u gradu je živelo 7.336, [[1991]]. godine - 9.033 i [[2003]]. godine - 9.121
 
U naselju Rožaje živi 6.019 punoletnihpunoljetnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 30,1 godina (29,5 kod muškaraca i 30,7 kod žena). U naselju ima 2.114 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 4,31.
 
Ovo naselje je uglavnom naseljeno [[Bošnjaci]]ma (prema popisu iz [[2003]]. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.