Razlike između izmjena na stranici "Kraljevina Navara"

Obrisano 146 bajtova ,  prije 3 godine
 
Kraljevina Navara ostala je u personalnoj uniji s Kraljevinom Francuskom do smrti kralja Karla I. ([[Karlo IV., kralj Francuske|Karlo IV. od Francuske]]) godine 1328. Naslijedila ga je njegova nećakinja, kraljica Ivana II , kći kralja Ludovika I. ( [[Luj X., kralj Francuske|Luj X .]] francuski), i nećak kralja Filipa III. Ivana je odustala od zahtjeva za francuskim prijestoljem i prihvatila kao naknadu za grofovije Champagne, Brie, Angoulême, Longueville i Mortain.
Kralj Filip III. se posvetio poboljšanju zakona zemlje, a pridružio se i kralju Alfonsu XI. od Kastilje u borbi protiv Maura godine 1343. Nakon smrti svoje majke (1349.), kralj Karlo II. preuzeo uzde vlasti (1349.-1387.) On je igrao važnu ulogu u Stogodišnjem ratu i u francuskim građanskim nemirima u to vrijeme, i na račun njegove prijevare i okrutnosti je dobio prezime Wicked. On je stekao i izgubio posjede u Normandiji te kasnije, u doba njegove vladavine, navareška kompanija je stekla otočne posjede u Grčkoj.
[[Slika:Arms_of_the_Monarchs_Navare_(1328-1425)_with_the_Royal_Crest.svg|mini|200px|grb monarha Navare iz dinastije Évreux s kraljevskim grbom]]
 
Njegov najstariji sin, s druge strane, kralj Karlo III., zvani Plemeniti, dao je zemlji još jednom mirnu i sretnu vlast. (1387.-1425.). Upregnuo je svoje snage u izvlačenje zemlje iz zaostalost, reformirao vladu, izgrađivao kanale, i učinio plovnima pritoke Ebra kroz Navarru. Kako je nadživio svoje zakonite sinove, naslijedila ga je njegov kćer, kraljice Blanche I. (1425.-1442.), i zet, kralja Ivan II. (1397.-1479.).