Travunija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 6:
=== Travunija u srpskom carstvu ===
Mađari su 1358. godine porazili Mletačku republiku, koja je bila prisiljena odreći se cijele istočne obale Jadrana. Dubrovnik je takođe priznao vrhovnu vlast mađarsku, pa su Srbi počeli da zaziru od svog starog primorskog prijatelja i ubrzo njihovi odnosi postaju čak i neprijateljski. U području od Konavlja pa sve do Podrinja, s Trebinjem, Gackom i Polimljem, vladao je srodnik i prijatelj cara Uroša, knez [[Vojislav Vojinović]]. Dubrovačka trgovina je prekinuta nekoliko godina, a Vojislav je prijetio da će oteti i Ston. Primirje je potpisano 1361. u Onogoštu uz posredovanje cara [[Uroš Nemanjić|Uroš]]a.
 
[[Nikola Altomanović]], nakon smrti strica kneza [[Vojinovići|Vojislava Vojinovića]], preuzima 1368. njegove posjede i postaje moćan gospodar od Rudnika do Trebinja i mora. Mladićka silovitost i želja za što više vlasti doveli su Nikolu u neprijateljstvo sa svim susjedima. Protiv njega bio je ban [[Tvrtko I Kotromanić|Tvrtko]], Dubrovnik uz pomoć Mađara, [[Lazar Hrebljanović]] i [[Balšići]]. Tokom 1373. god. Altomanović je podlegao. [[Ugarska|Mađarski]] kralj uputio je Nikolu Gorjanskog sa 1.000 kopljanika, da se pridruži bosanskoj i Lazarevoj vojsci. Zapadni dio Nikolinih oblasti, s Mileševom, Prijepoljem, Onogoštem, Podrinjem i Gackom dobi Tvrtko. Njegove južne oblasti Trebinje, Konavlje i Dračevice poseli su u jesen 1373. god. Balšići. Tvrtko je i te oblasti pripojio 1377. bosanskoj banovini. Tako bosanska država pređe stare granice Drine i pomjeri ih sve do iza Lima, obuhvativši najveći deo područja stare Raške.
 
=== Travunija u bosanskom kraljevstvu ===
Do 1391. župa Vrm sa gradom [[Klobuk]]om bila je u posjedu [[Sankovići|Sankovića]], a od 1395. do 1442. godine u posjedu [[Pavlovići|Pavlovića]]. U ratu 1438. godine osvojio je [[Stjepan Vukčić Kosača]] Trebinje. Radoslav Pavlović je vratio Trebinje pod svoju vlast 1439. 1441. godine umire i [[Radoslav Pavlović]]. Ugovorom između vojvode Stjepana Vukčića i udovice Radoslava Pavlovića i sinova, 1442. godine, ostaci Pavlovićevih zemalja, među kojima je bio i grad Klobuk, definitivno su prešli pod [[Kosače|Kosača]].
Tvrtko je pomogao Balšićeve nezadovoljnike u oblastima Trebinja i Konavlja, koje Đura beše dobio od [[Nikola Altomanović|Altomanovića]], i oni početkom 1377. god. digoše ustanak. Tvrtkov čovek Krasoje imao je sa Trebinjcima sastanak u Dubrovniku i tražio je da Republika jemči svojim susedima za bana, ali se ova toga bojala iz straha od Đure. Tvrtko je potom poseo te oblasti obećavši njihovim stanovnicima čuvanje starih prava.
 
== Literatura ==