Travunija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 2:
 
Travunija je tokom svog postojanja graničila s [[Zahumlje]]m, [[Duklja|Dukljom]] i [[Vizantija|Vizantijom]] koja vlada Dubrovnikom.
[[File:Nikola altomanovic map.png|mini|Travunija u vrijeme cara Dušana]]
 
=== Travunija u srpskom carstvu ===
Mađari su 1358. godine porazili Mletačku republiku, koja je bila prisiljena odreći se cijele istočne obale Jadrana. Dubrovnik je takođe priznao vrhovnu vlast mađarsku, pa su Srbi počeli da zaziru od svog starog primorskog prijatelja i ubrzo njihovi odnosi postaju čak i neprijateljski. U području od Konavlja pa sve do Podrinja, s Trebinjem, Gackom i Polimljem, vladao je srodnik i prijatelj cara Uroša, knez [[Vojislav Vojinović]]. Dubrovačka trgovina je prekinuta nekoliko godina, a Vojislav je prijetio da će oteti i Ston. Primirje je potpisano 1361. u Onogoštu uz posredovanje cara [[Uroš Nemanjić|Uroš]]a.
 
=== Travunija u bosanskom kraljevstvu ===
Tvrtko je pomogao Balšićeve nezadovoljnike u oblastima Trebinja i Konavlja, koje Đura beše dobio od [[Nikola Altomanović|Altomanovića]], i oni početkom 1377. god. digoše ustanak. Tvrtkov čovek Krasoje imao je sa Trebinjcima sastanak u Dubrovniku i tražio je da Republika jemči svojim susedima za bana, ali se ova toga bojala iz straha od Đure. Tvrtko je potom poseo te oblasti obećavši njihovim stanovnicima čuvanje starih prava.
 
== Literatura ==
* [[Vladimir Ćorović]], Beograd, novembar 2001 - Istorija srpskog naroda
 
== Vanjski linkovi ==
Linija 8 ⟶ 18:
* [http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/ljetopis_pop_dukljanina_latinicna_redakcija.htm Ljetopis popa Dukljanina]
 
[[Kategorija:Srednjovjekovne župe i oblasti u BiHTravunija]]
[[Kategorija:Povijest Hrvatske]]
[[Kategorija:Istorija Crne Gore]]
[[Kategorija:Istorija Srbije]]