Prva Brazilska Republika – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 93.87.220.73 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Edgar Allan Poe
Red 210:
|fusnote = {{sup|a}} Da Fonseca je faktički vodio državu od [[1889.]] godine, ali je tek [[1891.]] godine formalno izabran za predsjednika.
}}
'''aPrva Brazilska Republika''', službslužbeno '''žavaRepublika Sjedinjenih Država Brazila''' ([[portugalski]]: ''República dos Estados Unidos do Brasil''), a kolokvijalno znana i kao '''''República Velha''''' ([[srpskohrvatski]]: ''Stara Republika'') je naziv za period [[brazil]]ske povijesti od [[1889.]] do [[1930.]] godine.
 
Dana [[15. studenog]] [[1889.]] godine, malobrojna vojna garnitura izvela je [[državni udar]] i svrgnula cara [[Pedro II od Brazila|Pedra II]] s trona. Time je efektivno dokinuto [[Brazilsko Carstvo]], a uspostavljena je republika čiji je prvi predsjednik postao [[Deodoro da Fonseca]]. Država je bila uređena kao [[ustav]]na [[demokracija]], mada je demokracija bila samo nominalna. U stvarnosti su izbori bili namještani, a stanovnici ruralnih dijelova zemlje su bili prisiljavani glasati za odabrane kandidate ([[koronelizam]]), a ako ni to ne bi dovelo do željenog ishoda, posebna [[Congresso Nacional|kongresna]] komisija mogla je promijeniti rezultate glasovanja. To je dovelo do toga da su se na mjestu predsjednika izmjenjivali moćni [[oligarhija|oligarsi]] iz država [[São Paulo (država)|São Paulo]] i [[Minas Gerais]]. Takav je režim dobio nadimak "''café com leite''" ([[srpskohrvatski]]: "''kava s mlijekom''"), zbog najznačajnijih proizvoda tih dvaju država.