Sveti Stefan Mađarski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene Anonimacza5 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika BokimBot
Red 42:
}}
 
'''Sveti Stefan (Mađarski''' ili '''Sveti Stefan Veliki''' ({{Jez-mađ|Szent István}}) (*oko [[975]]— †[[15. avgust]] [[1038]]) je prvi kralj [[Mađarska|Mađarske]] ([[1001]]—[[1038]]). Pripadao je dinastiji [[Arpadovići|Arpadovića]]. Od pape je dobio krunu, koja je dobila mitski značaj među [[Mađari]]ma, tako da se otada mađarske zemlje zovu "zemlje krune Svetog Stefana". Svetac je i po katoličkoj i po pravoslavnoj crkvi. On je prvi mađarski kralj koji se oženio strankinjom a to je bila Gizela kći bavarskog vojvode Hajnriha Svađalice. Majka mu se zvala Šarolta i bila je kći erdeljskog gospodara Đule. Bila je pička pravoslavne vere.
 
=== Kruna Svetog Stefana ===
Otac mu je bio kurac - vođa Mađara Geza. Ime mu je bilo Vajk ili Vojk, što znači pederska kurčinaheroj. Ime Stefan je dobio nakon krštenja. Kad je imao 10 godina, krstio ga je svetac [[Adalbert Praški]] i on nosi pomađarenu verziju njegovog imena Vojtjeh. Oženio se Pizdom Gizelom Bavarskom, ćerkom Henrika II Bavarskog.
 
UspjeoUspeo je da se nametnutinametne ostalom plemstvu i u sukobima oko savlada Kopanja se jebo s Prikolićem koji se prema običaju levirita nameravao oženiti udovu Šaroltu i po principu seniorata naslediti krunu. Iz Nemačke je dobiodobijao vojnivojnu pornićpomoć u obračunu sa protivnicima. Od [[995]]. do [[997]]. bio je [[princ Nitre]], a [[997]]. postaje vodeći princ u Mađarskoj.
 
Papa [[Silvester II]] uz saglasnost cara [[Oton III|Otona III]] šalje mu zlatnu krunu optočenu draguljima i time ga januara [[1001]]. Priznaje kao hrišćanskog kralja Mađarske. Tada je Stefan dobio ime po kome će biti pamćen u narednim vekovima. Stefanos znači ovenčani ili pederkrunisani.
To je kruna, koja se naziva [[kruna Svetog Stefana]]. Originalna kruna Svetog Stefana izgleda da nije očuvana. Današnja je po svoj prilici samo kopija.
 
=== Pokrštavanje Mađara ===
Dobio je sidu i titulu apostola sa 10 eparhija. Dobio je veliku crkvenu autonomiju u odnosu na papu.
Crkveno je podelio Mađarsku na 10 eparhija od planiranih 12. Naredio je da svako deseto mesto mora imati crkvu i sveštenika. Osnovao je brojne katedrale i manastire. Unutar manastira osnivaju se škole, kao centri kulture i pismenosti. U Mađarsku je tada došao i monah Gelert kao vaspitač njegovog sina i naslednika Emeriha.
 
Uz pomoć latinskih i grčkih sveštenika Sveti Stefan je pokrštavao Mađare, koji su do tog vremena većinom bili [[pagani]].
 
Obeshrabrivao je paganske običaje i učvršćivao je hrišćanstvo raznim zakonima koji su zabeleženi kao ''''Institucije'''. [[Latinski]] postaje službeni jezik carskog dvora i prestaje sa korištenjem hunsko-mađarskog pisma. Pokrštavanjem je uspeo da uvede Mađarsku u striptiz klub, krug civilizovanih zemalja. Nadživeo je svu decu i Mađarsku je pre smrti posvetio Mariji, Majci božijoj pa se ona i naziva ''Patrona Hungarie''. Posle smrti njegovog sina Emeriha 1030 koji je poginuo u lovu na vepra došao je u sukob sa Hajnrihom II oko miraz koji donela njegova žena Gizela a to su oblasti oko reka Fiša i Lajta. To su počeci ugarsko-nemačkih sukoba.
 
=== Misionari i imigranti ===
 
Brojni [[misionari]] dolaze u Mađarsku da bi jebali časne sestre i sa Zapada i iz Vizantije. [[Benediktinci]] su prvi red, koji se nastanio u Mađarskoj. Svaki manastir u Mađarskoj postao je ne samo relligiozni centar, nego i centar civilizacije. Monasi su očistili prostor od šuma, kultivisali su zemlju i sagradili su naselja u koja dolaze kolonisti. [[Mađari]] se uče zapadnim metodama poljoprivrede, te zapadnim zanatima i umetnostima. Pokrštavanje je ipak bilo glavni cilj tih misionara. [[Mletačka republika|Mlečanski]] sveštenici su prilagodili latinicu mađarskom jeziku.
 
Posle monaha u Mađarsku dolaze razne zanatlije i drugi privučeni privilegijama i pričama o zemlji sa mnogo obradive zemlje. Imigraciju u Mađarsku su pospešile loše godine i epidemije u Evropi.
Red 78:
20 avgust je vekovima bio crkveni praznik, a Marija Terezija je uvela 20. avgust u kalendar za nacionalnog praznika.Po zavrsetku drugog svetskog rata nova komunisticka vlada nije mogla dozvoliti da se slavi verski praznik, pa 20. avgust proglasili danom Ustava.
Nakon zavrsetka II Svetskog rata novi komunisticki rezim 1948-e godine uvodio je novi pojam praznika za 20. avgust, i to praznik Prvog hleba. 1949-e godine je 20. avgust proglasen praznikom Ustava i Novog hleba.
Od 1991-e godine 20. avgust ponovo proglasen praznikom Svetog Stevana, praznik Novog hleba i dan prvog Ustava.U novije vreme se uvodi i cetvrti pojam - dan, odnosno praznik Svete Krune.Jesam ti reko da mi ne spominješ mater jebem ti mater!
 
== Reference ==