Pocahontas – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 22:
Za vrijeme boravka u Henricusu, u Pocahontas se zaljubio [[John Rolfe]], uspješni uzgajivač duhana čija je supruga nedavno bila umrla. Rolfe je od guvernera tražio dozvolu da se oženi za nju, a kad ju je dobio, par se vjenčao [[5.4.]] [[1614]]. Njihovo prvo i jedino dijete - sin [[Thomas Rolfe|Thomas]] - rodio se [[30.1.]] [[1615]].
 
Brak između Rolfea i Pocahontas je pridonio smirivanju tenzija između kolonista i domorodaca, a nešto kasnije su vlasti kolonije došli na ideju da Pocahontas iskoriste kako bi privukli nove koloniste. Zbog toga su Rolfe, ona i još 11 pripadnika plemena Powhatan [[1616]]. otputovali u Englesku. Tamo su izazvali veliku senzaciju među javnošću, a jednom prilikom su dovedeni dana gledajudvor kazališnu predstavu koju je sponzorio kraljkralja [[James I (Engleska)|James I]].
 
U martu [[1617]]. su se Rolfe i Pocahontas ukrcali na brod koji ih je trebao vratiti u Virginiu. Međutim, Pocahontas se zbog bolesti iskrcala u [[Gravesend]]u. Tamo je i umrla i pokopana, a mjesto danas obilježava spomenik.
 
 
== Potomstvo Pocahontas ==
 
Pocahontas je imala samo jednog sina, a preko nje samo jednu unuku - Jane Rolfe - koja je pak rodila Johna Bollinga, uglednog vojnika i političara koji je došao u srodstvo s mnogim drugim uglednim porodicama - tzv. [[Prva porodice Virginije|Prvim porodicama Virginije]]. Zahvaljujući tome, veliki broj poznati i uglednih ličnosti vuče porijeklo od Pocahontas, od kojih je najpoznatija [[Edith Wilson]], supruga predsjednika [[Woodrow Wilson|Wilsona]].
 
Neki izvori tvrde da i [[porodica Bush]], uključujući predsjendike [[George H.W. Bush|Georgea H.W.]] i [[George W. Bush|Georgea W. Busha]], potječe od Pocahontas, ali se većina [[geneaologija|geneaolog]]a s time ne slaže.
 
[[Category:Historija SAD]]