Kneset – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ro:Knesset
mNema sažetka izmjene
Red 3:
Kneset predstavlja [[legislativa|zakonodavnu]] granu vlasti u Izraelu, te donosi zakone, nadzire rad vlade te ima ovlasti smijeniti predsjednika izraelske države odnosno državnog revizora, raspustiti se i raspisati prijevremene izbore te smijeniti vladu i premijera izglasavanjem nepovjerenja. Kneset se prvi put sastao [[14.2.]] [[1949]].
 
Zakoni koje donese Kneset moraju biti usklađeni s [[Temeljni zakon (Izrael)|temeljnim zakonima]] koji čine ''de facto'' [[ustav]] Države Izrael, ali Kneset također ima ovlasti donositi dopune temeljnih zakona.
 
Kneset biraju građani Države Izrael u jednoj izbornoj jedinici na mandat od 4 godina, a 120 mandata se dijele po [[Proporcionalni sistem|proporcionalnom sistem]]u na stranačke liste, pri čemu svaka lista mora dobiti minimum od 1,5 % glasova. Taj minimum je jedan od najnižih u svijetu, te to kao posljedicu ima ne samo nemogućnost ijedne stranke da sastavi samostalno vladu, nego i koalicije na čelu s velikim strankama kao što su [[Laburistička stranka|laburisti]] i [[Likud]] često ovise o glasovima malih stranaka od kojih mnoge, pogotovo one [[vjerski fundamentalizam|vjerske]] i ekstremno desne orijentacije, imaju utjecaj koji daleko nadmašuje njihovu popularnost među glasačkim tijelom.