Brojevni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmjene 31.223.134.137 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Red 1:
'''<span lang="aeb-arab" dir="rtl">Brojevni</span> sistem''' je sistem pomoću kojeg se predstavljaju brojevi.
 
Najpoznatiji sistem je [[dekadni sistem]] ili decimalni sistem (baza 10), koji najviše i koristimo. Pored njega korisni su i [[binarni sistem]] (baza 2) ili [[heksadecimalni sistem|heksadecimalni]] (baza 16) ili [[oktalni sistem]] (baza 8). Principijelno je moguć sistem na bilo kojoj bazi.
Red 22:
* 7 = 111
* 8 = 1000
*
itd.
 
Linija 45 ⟶ 44:
Heksadecimalni sistem se koristi u računarstvu u kombinaciji sa binarnim sistemom jer se pretvaranje može lako obavljati. 4 Mjesta u binarnom sistemu zauzimaju samo jedno mjesto u heksadecimalnom sistemu.
 
Za razumijevanje ovih sistema potrebno je napraviti strogu razliku između broja, kao prirodno-matematičkog pojma, i njegovog predstavljanja. Npr.br broj 3 (kao 3 jabuke) se može predstaviti kao ''3'', u slučaju da koristimo dekadni sistem ili kao ''11'' ako se koristi binarni sistem.
 
== Spoljni linkovi ==
{{Commonscat|Numeral systems}}
* [https://www.codeproject.com/Articles/350252/From-one-to-another-number-system/ From one to another positional number system], '' " Iz jednog u drugi pozicioni brojevni sistem ", članak posvećen razvoju algoritma i kompjuterskog programa u programskom jeziku [[C Sharp]] namenjenog konverziji brojeva iz jednog u drugi pozicioni brojevni sistem.''
 
[[Kategorija:Brojevni sistemi| ]]
[[Kategorija:Brojevi|Sistemi]]