Lucije Papirije Kurzor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
 
Nema sažetka izmjene
Red 3:
'''Lucije Papirije Kurzor''' (''Lucius Papirius Cursor'') bio je [[Drevni Rim|rimski]] vojskovođa, pet puta izabran za konzula i dva puta imenovan za diktatora.
 
[[Cognomen]] ''Cursor'' je značilo "Trkač", a dobio ga je zbog sposobnosti da na dan prođe 50 rimskih milja, kao i po sklonosti da od svojih vojnika zahtijeva velika odricanja.
 
Godine [[325. pne.]] je za vrijeme [[drugi samnitski rat|drugog samnitskog rata]] imenovan diktatorom. Tada se posvađao sa svojim ''[[magister equitum|magister equitumom]]'' [[Quintus Fabius Maximus Rullianus|Kvintom Fabijem Maksimom Rulijanom]] koji je protiv njegove naredbe napao neprijatelja. Fabije je za neposluh osuđen na smrt, ali ga je od pogubljenja spasila intervencija rimskog senata i naroda.
 
Nakon [[Bitka kod Kaudinskih prijevoja|katastrofe kod Kaudinskih prijevoja]] Kurzor je iskoristio priliku da djelomično povrati čast rimskog oružja, tako što je pobunjeni grad [[Lucera|Luceru]] natjerao na predaju, oslobodio rimske taoce te povratio dio zastava izgubljenih u Kaudinskim prijevojima.
 
Gada je [[309. pne.]] ponovno izbio rat sa [[Samniti]]ma, Kurzor je ponovno izabran za diktatora te je potukao neprijatelja kod Longule. Za to je nagrađen trijumfom.
 
Njegov istoimeni sin je također poznao znameniti vojskovođa, koji je dovršio osvajanje Samnijuma [[272. pne.]] te na [[Kvirinal]]u postavio prvi [[sunčani sat]] u Rimu.
 
== Reference ==