Dišni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
wikifikacija
Red 1:
'''Dišni''' ili '''respiratorni sistem''' je biološki sistem svakog [[organizam|organizma]] koji se koristi [[razmjena plinova|razmjenom plinova]]. Čak i drveće ima dišni sistem koji uzima [[karbon dioksid]] iz atmosfere te proizvodi [[kisik]].
 
Kod čoveka pluća su centar organa za disanje. Pluća se sastoje od vazdušnih puteva, i dva krvotoka. Jedan krvotok služi da dopremi krv u pluća na oksigenaciju (obogaćivanje kiseonikom/kisikom), a drugi krvotok služi za ishranu samog plućnog tkiva. Vazdušni putevi su podeljeni na velike: dušnik (TRACHEA) koja se račva na dva velika bronha desni i levi (BRONCHUS PRINCIPALIS DEXTER ET SINITER) koji se zatim račvaju na lobularne bronhe (BRONCHUS LOBULARIS), lobularne bronhije se zatim dele na sve manje i manje (srednje i male) vazdušne puteve bronhiole koje se završavaju terminalni bronhiloama i konačno alveolama. ALVEOLE su mesto gde vrši razmena gasova/plinova i gde kiseonik/kisik prelazi u krvotok,a ugljedioksid/karbon dioksid izlazi iz krvi u vazduh kojim su alveole napunjene.
 
== Dišni sistem kod čoveka ==
 
 
Kod [[čovek]]a [[pluća]] su centar organa za disanje. Pluća se sastoje od vazdušnih puteva, i dva krvotoka. Jedan krvotok služi da dopremi krv u pluća na oksigenaciju (obogaćivanje kiseonikom/kisikom), a drugi krvotok služi za ishranu samog plućnog tkiva.
 
Kod čoveka pluća su centar organa za disanje. Pluća se sastoje od vazdušnih puteva, i dva krvotoka. Jedan krvotok služi da dopremi krv u pluća na oksigenaciju (obogaćivanje kiseonikom/kisikom), a drugi krvotok služi za ishranu samog plućnog tkiva. Vazdušni putevi su podeljeni na velike: [[dušnik]] (TRACHEA''trachea'') koja se račva na dva velika bronha[[bronh]]a desni i levi (BRONCHUS''bronchus PRINCIPALISprincipalis DEXTERdexter ETet SINITERsiniter'') koji se zatim račvaju na lobularne bronhe (BRONCHUS''bronchus LOBULARISlobularis''), lobularne bronhije se zatim dele na sve manje i manje (srednje i male) vazdušne puteve [[bronhiole]] koje se završavaju terminalni bronhiloama i konačno alveolama[[alveola]]ma. ALVEOLEAlveole su mesto gde vrši razmena gasova/plinova i gde kiseonik/kisik prelazi u krvotok,a ugljedioksidugljendioksid/karbon dioksid izlazi iz krvi u vazduh kojim su alveole napunjene.
 
{{U začetku}}
 
[[Category: Biologija]]
 
==Vanjski linkovi==
*[http://www.scienceaid.co.uk/biology/humans/respiratorysystem.html Science aid: Respiratory System] A simple guide for high school students
*[http://www.leeds.ac.uk/chb/lectures/anatomy7.html Introduction to Respiratory System]
 
 
[[ar:جهاز التنفس]]
[[ca:Sistema respiratori]]
[[cs:Dýchací soustava]]
[[cy:System respiradol]]
[[en:Respiratory system]]
[[es:Aparato respiratorio]]
[[eo:Spira Sistemo]]
[[fr:Appareil respiratoire]]
[[he:מערכת הנשימה]]
[[io:Respirala sistemo]]
[[it:Apparato respiratorio]]
[[mk:Систем за дишење]]
[[ms:Sistem pernafasan]]
[[ja:呼吸器]]
[[pl:Układ oddechowy]]
[[pt:Sistema respiratório]]
[[sr:Систем органа за дисање]]
[[sk:Dýchacia sústava]]
[[zh:呼吸系統]]