Drugi mesenijski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 22:
Spartanska i mesenijska vojska su se prvi put sudarile u bitci kod Dera. Nijedna strana nije imala saveznike, pa je bitka završila neodlučeno. Mesanci su, pak, bili zadivljeni Aristomenovim umijećem te su ga nakon bitke proglasili za kralja.
 
Aristomen je odlučio krenuti u ofenzivu na Spartu. Uspio se ušuljati u sam grad te ostavio štit sa svojim potpisom u hramu [[Atena (boginja)|Atene]]. To je uplašilo Spartance koji su se sa savjet obratili proročištu u [[Delfi]]ma. Ono im je reklo da pomoć potraže u [[Atena|Ateni]], a ona je stigla u obliku hromog pjesnika [[Tirtej]]a koji je ohrabrio spartanske vojnike.
 
Usprkos toga, Spartanci su poraženi u bitci kod Veprovog groba. Međutim, u bitci kod Velikog rova su zabilježili odlučujuću pobjedu, prethodno podmitivši mesanske saveznike. Shvativši da se više ne može suprotstaviti Spartancima na otvorenom polju, Aristomen se povukao u tvrđavu na planini Eira. Nju su Spartanci opsjedali deset godina, a kada je pala, dio Mesanaca je izbjegao u Italiju gdje je osnovan grad [[Messina]], a dio je ponovno porobljen.
 
 
== Posljedice ==