Klobuk (Trebinje) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 20:
 
== Istorija ==
Na kosom platou Mirotinskih greda, iznad sela Aranđelova i doline rječice Sušice - na jugu, i sela Klobuk uz put za Nikšić- na sjeveru, nalazi se stari[[Stari grad Klobuk]].
 
[[Konstantin Porfirogenet]] u djelu De administrando imperio polovinom 10. vijeka navodi u oblasti Travunije grad ''tòOrmóς'' u župi Vrm. Od kraja 12. vijeka trebinjska oblast je u posjedu [[Nemanjići|Nemanjića]] do 1377. godine kada je došla u sastav bosanske srednjovjekovne države. Najprije je bila u posjedu Sankovića, od 1395. do 1442. godine u posjedu Pavlovića. Kolobuk se pominje u jednom dokumentu iz maja 1428. U [[srednji vijek|srednjem vijeku]] imao je podgrađe Podklobuk, na kojem se organizovala i održavala [[trgovina]] i život ljudi. [[Klobuk]] se pominje u jednoj tužbi iz početka maja 1428. godine. Tužba se odnosi na Petusina Poznanovića. Od 1438. godine u posjedu je [[Stefan Vukčić Kosača|Stefana Vukčića Kosače]].
 
[[Osmanlije]] su zauzeli Klobuk u periodu između 1466 – 1477. U župi Vrm je 1472. zabilježen jedan džemat Vlaha. Nahija je pripadala Hercegovačkom sandžaku.
 
Važnost Klobuka je porasla nakon [[Mir u Sremskim Karlovcima|Karlovačkog mira 1699]]. godine kada su Osmanlije izgubili primorske gradove Novi i Risan. U novonastaloj situaciji Klobuk je postao najisturenija tačka ovog dijela osmanlijske teritorije prema [[Venecija|Veneciji]] i [[Crna Gora|Crnoj Gori]]. Od 18.vijeka gubi se ime Vrm, a javlja se novi naziv Korjenići. Poslije pada Risna muslimansko stanovništvo se naselilo u Korjeniće, u neposrednoj blizini [[Lastve]]. Klobučka kapetanija je osnovana između 1699. i 1703. godine. Od početka 18. vijeka u tvrđavi Klobuk je bilo sjedište kapetanije.
 
Požunskim mirom 1805. godine, za vrijeme [[Napoleon|napoleonskih]] ratova dobila je Francuska Dalmaciju. Tada Rusi i Crnogorci opsjedaju grad. Prema francuskim izvorima borbe oko opkoljenog Klobuka su se vodile od 7. do 16. 07. 1807. godine. Opsjednutim braniocima došli su u pomoć hercegovački velikaši s Ali-agom Dedićem i francuske trupe iz Dubrovnika pod komandom generala Lonea i razbili opsadu.