Grmeč – razlika između verzija

Obrisana 22 bajta ,  prije 7 godina
m
Čišćenje
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 18:
| izgovor =
}}
'''Grmeč''' je planina koja se proteže sjevero-zapadnim dijelom [[Bosna i Hercegovina|Bosne]] dužinom oko 70 km između tokova rijeka [[Una|Une]] i [[Sana (rijeka u BiH)|Sane]]. Visoke planine u okolini Grmeča su: [[Osječenica]] (1791m), [[Klekovača]] (1961m), [[Srnetica (planina)|Srnetica]] (1375m) i [[Plješevica]] (1649m). Na istoku Grmeč se dodiruje sa [[Šiša|Šišom]]. Između njih je prevoj Lanište koji je kroz historiju bio prelaz između dva dijela Bosne i Hercegovine (panonskog i primorskog). Veća mjesta i gradovi koji ga okružuju su: [[Bihać]], [[Bosanski Petrovac]], [[Ključ]], [[Sanski Most]] i [[Bosanska Krupa]], a nalazi se još i na teritoriji općine [[Krupa na Uni]]. Sa juga se spušta u [[Bravsko polje|Bravsko]] i [[Petrovačko polje]], a sa sjevera u Japransku i Saničku dolinu i u Lušci polje.
 
== Reljef ==
Red 29:
 
== Klima ==
Grmeč i njegova okolna područja su pod uticajem planinske i umjereno-kontinentalne klime, zavisno da li se radi o planinskim obroncima ili kotlinama i ravnicama koje ga okružuju. U planinskom dijelu zime su duge, a ljeta svježa. Vremenske prilike Grmeča i njegovih obronaka dirigovane su sa strujanjem toplog zraka koji dolazi sa Jadranskog mora i rashlađenog visinskog sloja koji nastaje nad Grmečom i okolnim planinama koje utiču na česte promjene vremena i temperatura.
 
Prosječna godišnja količina padavina iznosi 1250 mm. Mrazevi su takođe česta pojava u ovim predjelima. Grmečom duva hladni vjetar sjeverac koji donosi snježne padavine u zimskim mjesecima, a u proljeće i jesen kišu. Snježne padavine u višim predjelima su dosta visoke.
 
== Hidrografija ==
Red 38:
Naselje [[Risovac]], smješteno na padinama Grmeča bogato je vodom. U njemu ima oko stotinu vrela. Neka od tih vrela sastavljaju svoje vode te obrazuju potoke, koji su ponornice. Risovac je na krajnjem sjeverozapadu [[Petrovačko polje|Petrovačkog polja]] i predstavlja treću ponorsku zonu polja. Voda se pojavljuje u slivu [[Una|Une]] kod [[Bosanska Krupa|Bosanske Krupe]], stvarajući poznati izvor rijeke [[Krušnica|Krušnice]].<ref name="Petrovačko">Dr. Rade Davidović, Novi Sad, 1981 -PETROVAČKO POLJE</ref>
 
Periodski tok Vođenica izbija ispod Željeznika (1274 m.) koji je i sabirna oblast vrela. Izvorišna čelenka potoka Vođenice ima preko 50 vrela i taj dio naselja nosi ime Vrela. Najjače vrelo je Stublići a tu su još: Dražići, Crno vrelo, Zanoglina i Pećina vrelo. Potok Vođenica je vodotok sa najviše vode u petrovačkom kraju i nekad na njemu je bilo preko 40 vodenica. U vrijeme najvećeg vodostaja gubi vodu u ravni Petrovačkog polja, u Trnjacima.<ref name="Petrovačko"></ref>
 
Potok Suvaja izvire na Grmeču iz dva izvorišna kraka koji su na 1100 m. nadmorske visine. U ovom izvorišnom dijelu, javljaju se skokoviti padovi u uzdužnom riječnom profilu. Takav pad riječnog korita je i u obliku vodopada Maglaj, koga stanovnici zovu Skakavac. Vodopad je visok 13-15m. i nastao je procesom erozije. Potok Suvaja ukopao se u kamenito korito pa mu na jednom mjestu tok prelazi u klisuru. Za vrijeme maksimalnog proticanja dolazi do Medenog polja (620 m.) koje mu je ponorska zona iz koje vode otiču podzemnim putem ka slivu rijeke Unca.<ref name="Petrovačko"></ref>
 
Od ostalih većih hodrografskih kapaciteta izdvajaju se rijeke: Vojskova, Japra, i Korčanica koje sve pripadaju Crnomorskom slivu. Od prirodnih jezera treba istaći Saničko i Jabukovačko jezero.
 
== Flora i fauna ==
Šumski kompleks Grmeča sastoji se od raznovrsnog crnogoričnog i bjelogoričnog drveća Raznovrsnost biljnog svijeta uslovljava i raznolikost životinjskog svijeta. Zastupljene su sve vrste divljači, ptica, grabljivica, ali i otrovnih zmija (šarka i poskok).
 
U grmečkim naseljima, kao i u drugim planinskim naseljima u Bosni i Hercegovini, stanovništvo se pretežno bavi sitnim poljoprivrednim radovima, stočarstvom, eksploatacijom šume i uslužnim djelatnostima. Priroda je u tom kraju još dobro očuvana i čista. Zbog toga su ljudi najviše zainteresirani za proizvodnju organskog meda, voća i ostale zdrave hrane.
 
== Znamenitosti ==
Preko Grmeča je vodila trasa uskotračne pruge koja se od [[Bravsko polje|Bravskog polja]] i [[Ključ]]a i spuštala prema [[Sanski Most|Sanskom Mostu]] i [[Prijedor]]u, a drugim dijelom išla ka Bosanskom Petrovcu i [[Oštrelj (Bosanski Petrovac)|Oštrelju]]. O tome svjedoče brojne trase pruge koja je sedamdesetih godina napuštena, a s napuštanjem pruge napuštena su i brojna naselja koja su nikla uz prugu. Tako je na Grmeču napuštena Mijačica, mjesto sa oko 5000 stanovnika, koje je svojevremeno imalo i kino dvoranu, ambulantu i sve sadržaje koje jedno malo mjesto trebalo imati. Danas je to hrpa ruševina koje vremenom zarastaju u šumu.
 
Na samom zapadu Grmeča je naselje [[Hašani]], rodno mjesto književnika [[Branko Ćopić|Branka Ćopića]].
Red 56:
Borba bikova ([[Grmečka Korida]]) - Međeđe Brdo opština [[Sanski Most]] traje od davne 1772 godine. Sedamdesetih i osamdesetih godina imala je posjećenost između 200,000 i 300,000 posjetilaca. Bila je jedna od najvećih manifestacija u bivšoj [[Jugoslavija|Jugoslaviji]] pa i šire.
 
Memorijalna zona Korčanica na Grmeču je spomen područje sa spomenikom Revolucija vezano za Narodnooslobodilačku borbu ovog kraja. Područje se nalazi na 32 km od Sanskog Mosta, na sjevernim padinama planine gdje se tokom 1942. i 1943., u vrijeme [[Bihaćka republika|Bihaćke republike]] nalazila najveća [[Partizanske bolnice|partizanska bolnica]]. Brojala je 19 objekata. Od 1990-ih područje je zapušteno i stradalo u ratnim operacijama.
 
== Reference ==
20.730.146

izmjena