Bitka kod Pterije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 29:
 
Prije nego što je pokrenuo pohod, Krez je zatražio savjet u proročištu u [[Delfi]]ma. Tada mu je rečeno da će ako bude prešao rijeku Halys "propasti moćno carstvo". Uvjeren da je riječ o Perzijskom Carstvu, Krez je odlučio pokrenuti rat, a za kojeg se pripremio sklopivši savez s babilonskim kraljem [[Nabonid]]om i egipatskim faraonom [[Amazis II|Amazisom]].
 
 
== Tok ==
 
 
Prema Herodotu, Lidijci su napali i osvojili grad Pteriju koji se nalazio u blizini rijeke Halys. Ubrzo nakon toga su se suočili s perzijskom vojskom koja je bila jača od njihove. Došlo je do žestokog okršaja u kojem su obje strane pretrpile ogromne gubitke, ali nijedna ih nije mogla proglasiti pobjedom.
 
Smatrajući kako ne može napredovati dalje na istok, a kako se bližila zima i kraj tradicionalne sezone ratovanja, Krez se odlučio povući natrag u Lidiju.
 
 
== Posljedice ==
 
Iako je bitka završila neodlučno, Kir je imao razloga biti zadovoljan, jer je zaustavljena lidijska invazija te potvrđena perzijska vlast nad dotadašnjim medijskim posjedima. Kir je, međutim, odlučio da - suprotno običajima - ne raspusti vojsku nego da s njom krene na zapad i obračuna se s Krezom u njegovom kraljevstvu. To je iste godine dovelo do [[bitka kod Timbre|bitke kod Timbre]]. U njoj je Perzijancima dobro poslužilo iskustvo koje su stekli u sukobu s lidijskom [[konjica|konjicom]], odnosno spoznaja da lidijski konji, nenaviknuti na prizor i miris, panično bježe od [[deva]].
 
==Bilješke==