Tango – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: TANGO Po nekim teorijama tango je afričkog porekla.Takođe smatra se da je iz Španije prenet u Argentinu.Većina smatra da je nastao u Buenos Airesu odakle je krenuo u osvajanje ...
 
definicija; interni linkovi; eksterni linkovi; kategorije; interwiki
Red 1:
{{otheruses}}
TANGO
 
'''Tango''' je naziv za [[latinoamerički ples]] i uz njega vezani muzički žanr koji potiče iz [[Argentina|Argentine]] i [[Urugvaj]]a, a odakle se proširio po ostatku sveta.
 
 
Po nekim teorijama tango je afričkog porekla. Takođe se smatra se da je iz Španije prenet u Argentinu .Većina smatra da je nastao u Buenos Airesu odakle je krenuo u osvajanje sveta.
 
Pojavio se na prelasku iz 19. u 20. vek i razvijao se u više smerova.
 
U Brazilu se plesala [[habanera]], ples sličan tangu, da bi se zatim razvila [[milonga]] – prethodnik današnjeg tanga.
 
U isto vreme se plesao u getoima Buenos Airesa pod nazivom ’’baila con corte’’.
 
 
Ples milonga je bio izrazito erotičan sa karakterističnim pokretima glavom i ramenima i iznenadnim promenama dinamike izvođenja. Kada je početkom 20. veka milonga prenet u salone i teatre visokog društva Brazila, menjaju mu ime u tango jer je milonga bio ples na lošem glasu i to ime previše podsećalo na prigradska naselja.
 
 
U Evropi se pojavljuje 1907.godine, najpre na francuskoj obali a potom i u Parizu.U isto vreme nije bio prihvaćen u Londonu zbog previše erotike u svom karakteru.Posle određenih promena biva prihvaćen i počinje da vlada i modom i plesom. Godine 19121922. tango u celom svetu proslavlja [[Rudolf Valentino]]. Nešto kasnije Englezi ga preoblikuju,standardizuju i razvijaju mnoge plesne figure koje se i danas plešu.
 
U Evropi se pojavljuje 1907.godine, najpre na francuskoj obali a potom i u Parizu.U isto vreme nije bio prihvaćen u Londonu zbog previše erotike u svom karakteru.Posle određenih promena biva prihvaćen i počinje da vlada i modom i plesom.Godine 1912. tango u celom svetu proslavlja Rudolf Valentino.Nešto kasnije Englezi ga preoblikuju,standardizuju i razvijaju mnoge plesne figure koje se i danas plešu.
 
Tango je jedini standardni ples latino-američkog porekla. Po stilu se veoma razlikuje od ostalih standardnih plesova.U osnovnom kretanju nema podizanja i spuštanja. Njegov ritam je iscepkan i dinamičan. Karakteristični su energični,progresivni pokreti koji se smenjuju sa napetim pauzama. Ples je pun suprotnosti,pored čvrstine takođe je zadržao i ogromnu mekoću i nežnost. Prepun jakih emocija, pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku tango govori o životu i smrti.Danas se često karakteriše frazom ’’tužna misao koja se pleše’’.
 
==Eksterni linkovi==
* [http://www.argentina.ar/sw_seccion.php?id=23&idioma_sel=en Government of Argentina] - Tango information page
* [http://www.bbc.co.uk/worldservice/documentaries/2008/06/080604_argentina_dancing.shtml Argentina - Dancing To The Music Of The Mind] Documentary from the BBC World Service
* [http://www.ritmobello.com Tango community resource Ritmo Bello] - Tango Information online
 
[[Category:Tango| ]]
[[category:Latinoamerički plesovi]]
 
[[bs:Tango]]
Tango je jedini standardni ples latino-američkog porekla.Po stilu se veoma razlikuje od ostalih standardnih plesova.U osnovnom kretanju nema podizanja i spuštanja.Njegov ritam je iscepkan i dinamičan.Karakteristični su energični,progresivni pokreti koji se smenjuju sa napetim pauzama.Ples je pun suprotnosti,pored čvrstine takođe je zadržao i ogromnu mekoću i nežnost.Prepun jakih emocija, pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku tango govori o životu i smrti.Danas se često karakteriše frazom ’’tužna misao koja se pleše’’
[[bg:Танго]]
[[ca:Tango]]
[[cs:Argentinské tango]]
[[da:Tango]]
[[de:Tango (Standardtanz)]]
[[el:Τανγκό]]
[[en:Tango (dance)]]
[[es:Tango]]
[[eo:Tango]]
[[fa:تانگو]]
[[fr:Tango (danse)]]
[[fur:Tango]]
[[gl:Tango]]
[[hr:Tango]]
[[it:Tango argentino]]
[[he:טנגו]]
[[ka:ტანგო]]
[[lv:Tango]]
[[lb:Tango (Danz)]]
[[lt:Tango]]
[[lij:Tango]]
[[hu:Tangó]]
[[mk:Танго]]
[[nl:Argentijnse tango]]
[[ja:タンゴ]]
[[no:Tango]]
[[oc:Tango]]
[[pl:Tango (taniec towarzyski)]]
[[pt:Tango]]
[[ro:Tango]]
[[qu:Tango]]
[[ru:Танго]]
[[simple:Tango]]
[[sk:Tango (tanec)]]
[[sl:Tango]]
[[sr:Танго]]
[[fi:Tango]]
[[sv:Tango]]
[[tr:Tango (dans)]]
[[uk:Танго]]
[[yi:טאנגא]]
[[zh:探戈]]