Alan Ford – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: bs, mk Uklanja: sh
wikifikacija
Red 1:
'''Alan Ford''' je italijanski [[strip]] [[Max Bunker|Maxa Bunkera]] (Luciano Secchi). Strip je o grupi siromašnih tajnih agenata u [[New York|Nju Jorku]], često niskog morala. Iako je napravljen [[1969]]. godine i nikada nije preveden na engleski, i dalje je popularan u [[Italija|Italiji]] i državama [[SFRJ|bivše Jugoslavije]].
 
Iako je Alan Ford jedan od karaktera, priča se obično ne zasniva na njemu. On je pristupio grupi slučajno, kada je zapisao pogrešnu adresu i umesto u kompaniju gde je trebalo da radi u marketingu, otišao je u Cvjećarnicu -- zapravo tajna baza grupe TNT.
 
Strip je parodija na klasične priče o tajnim agentima. Radnja se dešava u Nju Jorku, SAD, te se ismevaju [[kapitalizam]], [[rasizam]] i neke druge osobine kao aspekti američkog društva.
 
== Istorija ==
 
Max Bunker je zajedno sa crtačem [[Roberto Raviolo|Robertom Raviolom]] (Magnus), radio na ideji satire [[James Bond|James Bonda]] tri godine pre nego što je strip objavljen petog meseca 1969. Prvi rukopis je napisan osmog meseca 1967, a dijalog je prekrojen četvrtog meseca sledeće godine. U rukopisu su se našla šestorica glavnih likova (Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Šef, Jeremija i Grunf), ali je odlučeno da se Sir Oliver izbaci iz poslednje revizije (sedmog meseca 1968.), da ne bi bilo previše likova u prvom broju stripa. Raviola je odlučio da bazira crtež Alana Forda na irskom glumcu [[Peter O'Toole-]]u.
 
Primetno je da su autori bili fascinirani siromastvomsiromaštvom , i to u njegovom najekstremnijem obliku. Takodje postoji i socioloskisociološki aspekt stripa koji je obradjen u knjizi ''Sociologija za studente medicine'' Univerziteta u Kragujevcu, od strane prof.Lj.Stefanovica. Citira se i recenica Superhika koja otprilike glasi @siromastvo"siromaštvo nije nemanje novca, vec je stanje duha".
 
Prema rečima Maxa Bunkera, želeo je da napravi strip koji ne pripada ni jednoj od tada definisanih kategorija, kao što su avanture i tamni stripovi (npr. [[Satanik]] ili Kriminal), ili tradicionalno smešni stripovi (npr. Mickey Mouse).
 
Prvi broj stripa, imena "Grupa TNT", je bio loše prihvaćen. Sledeći broj, nazvan "Šuplji zub", je izašao šestog meseca 1968, kada se pojavio i Sir Oliver, ali ovaj broj je i dalje bio pod uticajem prvog, te nije postigao komercijalni uspeh. Dobra reputacija Alana Forda je porasla u narednim brojevima.
Red 17:
Karakter Broja Jedan je uvršten tek u jedanaestom broju, koji se zvao "Broj Jedan". Nosonja se pojavio u osamnaestom broju ("Pas za milion dolara"), kada ga je usvojio Bob Rock.
 
Raviola je nacrtao prvih 75 brojeva, a zamenio1975. ga je zamenio [[Paolo Piffareiro 1975]]. 1983. godine strip je promenio izdavača, preselivši se u Max Bunker Press, a crtači su postali [[Raffaela della Monica]] i [[Giuliano Piccinnino]]. Takozvana "africkaafrička" linija crtanja nije dostigla standarde prvih brojeva, a sada vecveć postoji i ozbiljan problem prilagocavanjaprilagođavanja scenarija publici koja zeli mlade, bogate i uspesneuspešne junake.
 
== Prevodi ==
 
Alan Ford je preveden samo na [[Francuski jezik|francuski]] i [[Srpskohrvatski jezik|srpskohrvatski]]. Francusko izdanje je izašlo u samo dvanaest brojeva, kada je zamrlo zbog neuspeha.
 
=== Jugoslavija ===
Red 27:
Alan Ford je postigao veliki uspeh u bivšoj Jugoslaviji, brzo postajući najprodavaniji strip i dostižući kultni status. Strip je i dalje popularan i poznat.
 
Strip je prvo objavljivao Zagrebačkizagrebački [[''Vjesnik'']] [[1972]]. Prvi prevod, koji je radio [[Nenad Brixy]], je postao veoma popularan i delom zaslužan za komercijalni uspeh stripa u Jugoslaviji.
 
Neki od Vjesnikovih izdanja su bili, iako retko, cenzurisani od strane Jugoslovenskekugoslovenske vlasti. Npr. u broju 16, "(Ne) glasajte za Notaxa" je izbačena rečenica "Kao prvo, obećajem da ćemo one crnce sabiti u mišje rupe. Neka vide tko vlada na našem kontinentu! Ovo je zemlja bijele rase, i tko se usprotivi taj će videti svoga boga...!" a zamenjena je rečenicom "Kao prvo, obećajem da ćemo neprijatelje sabiti u mišje rupe, ovo je naša zemlja i tko ne misli taj će..."
 
Nakon raspada Jugoslavije, Borgis je u Hrvatskoj krenuo da izdaje Alan Forda. Maverick iz Kraljeva je počeo da izdaje u Srbiji, ali je Svet preuzeo.
Red 44:
* Klodovik (Clovis)
 
[[Category:Strip]]
[[Category:Četveroslovnik]]
 
[[bs:Alan Ford (strip)]]